Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia a dat afară din Armată peste 17.000 de militari suspectaţi de participare la lovitura de stat din 2016
30 aug, 16:54
Forţele armate turce au dat afară din rândurile lor 17.498 de membri suspectaţi de participare la lovitura de stat eşuată din iulie 2016, a informat vineri ministrul apărării, Hulusi Akar, informează EFE.

Forţele armate turce au dat afară din rândurile lor 17.498 de membri suspectaţi de participare la lovitura de stat eşuată din iulie 2016, a informat vineri ministrul apărării, Hulusi Akar, informează EFE.

Tentativa de puci, lansată în noaptea de 15 iulie 2016, a eşuat la scurt timp şi s-a soldat cu 250 de morţi, în majoritate civili. Lovitura de stat a fost atribuită imediat grupării islamiste a predicatorului Fethullah Gulen, exilat în SUA, acuzaţie respinsă însă de acesta.

Reţeaua lui Gullen îşi promova de decenii întregi membrii în posturi înalte în administraţie, în sistemul judiciar, poliţie şi chiar armată, demers văzut iniţial cu ochi buni de către formaţiunea islamistă care guvernează Turcia din 2002, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP).

Însă după lovitura de stat eşuată guvernul a dat afară din administraţie peste 130.000 de funcţionari, în marea lor majoritate civili.

În primul an după puci, cel puţin 8.000 de militari au fost destituiţi, circa 3,5% din totalul forţelor armate, cifră care acum este mai mult decât dublă.

,,Obiectivul nostru este să-i epurăm total pe aceşti terorişti; nu vom permite niciunui trădător să poarte această nobilă uniformă'', a declarat vineri Akar în timpul unei ceremonii militare desfăşurate la Ankara, potrivit agenţiei Anadolu, citată de EFE.

Ştiri Recomandate

Trupele britanice din Estonia primesc mesaje de amenințare. Oficialii britanici suspectează Rusia
Lituania înlocuiește elicopterele sovietice Mi-8 cu UH-60M Black Hawk
Soldații US Army retrași din Siria vor ajunge în Irak
China’s Energy Ambitions Set to Shake Up Russian Arctic
Turcia și forțele kurde se acuză reciproc de încălcarea armistițiului
Trump, discuție cu Erdogan după ce Turcia a continuat operațiunea împotriva kurzilor
EXCLUSIV
Geopolitics work in favour of Putin’s favor
Acord între Guvernul României și industria de apărare pentru finanțarea și sprijinirea industriei autohtone