Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia, reacție după ce avioanele rusești au atacat un convoi militar turc
19 aug 2019 / 18:04
Turcia a condamnat "ferm" atacul efectuat luni de avioane ruseşti şi siriene asupra unui convoi militar pe care l-a trimis în provincia Idlib din nord-vestul Siriei, denunţând o violare a acordurilor stabilite cu Moscova.

"Condamnăm ferm acest atac care este în contradicţie cu acordurile existente, cooperarea şi dialogul cu Rusia", a declarat Ministerul Apărării turc într-un comunicat, informează Reuters.

Atacul a provocat moartea a trei civili, iar alţi 12 au fost răniţi, a adăugat ministerul, fără a specifica naţionalitatea victimelor. 

Luni dimineaţă, un corespondent al AFP a văzut un convoi de aproximativ 50 de vehicule militare, inclusiv blindate, cu cel puţin cinci tancuri şi transportoare de trupe care se îndrepta către Maaret al-Noomane, un oraş situat la 15 kilometri nord de Khan Sheikhoun, în sudul provinciei Idlib. 

Sosirea acestui convoi are loc a doua zi după intrarea forţelor regimului lui Bashar al-Assad în oraşul Khan Sheikhoun, pentru prima dată după 2014, după câteva zile de progrese pe teren în detrimentul jihadiştilor şi câtorva grupuri rebele sprijinite de Ankara. 

 

Raiduri aeriene pentru a împiedica convoiul militar turc să își continue drumulPotrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), raidurile aeriene ruse şi siriene au fost efectuate în apropierea convoiului turc pentru a-l împiedica să-şi continue drumul. 

OSDO a anunţat de asemenea un raid rus împotriva unei camionete aparţinând grupurilor rebele care preceda convoiul turc pentru a inspecta drumul, în apropiere de Maaret al-Noomane. 

Potrivit Ministerului Apărării turc, Rusia a fost informată în prealabil cu privire la trimiterea acestor vehicule către unul dintre posturile de observaţie stabilite de Turcia în Idlib în cadrul acordurilor încheiate cu Moscova. 

"În ciuda avertismentelor repetate pe care le-am adresat Rusiei, operaţiunile militare efectuate de forţele regimului continuă în Idlib, încălcând memorandumurile existente şi acordurile încheiate cu Rusia", a declarat ministerul în comunicatul său. 

Regiunea Idlib ar fi trebuit protejată printr-un acord privind o "zonă demilitarizată", încheiat în septembrie 2018 de Ankara, care îi sprijină pe rebeli, şi Moscova. Dar acest acord a fost implementat doar parţial, jihadiştii refuzând să se retragă.

Ştiri Recomandate

Militarii români se familiarizează cu modul de operare al sistemului Patriot
Bombardament asupra aeroportul din Tripoli. Armata mareșalului Haftar a folosit un lansator de rachete ruses Grad
Ambasadorul Ucrainei la București spune că Zelenski nu a folosit cuvântul ”ocupație” și a fost o eroare de traducere
România, prima reacție după ce Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”
EXCLUSIV
Defender 20: Ce va presupune cea mai mare desfășurare de trupe SUA în Europa din ultimii 25 de ani
Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană îşi spune cuvântul
Rusia continuă să-și consolideze legăturile cu Republica Laos. Moscova a livrat un lot de tancuri T-72B1
Ierusalim: Putin a trecut pe lângă Pence și i-a salutat doar pe Macron și prințul Charles (Video)