Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia vrea să-şi construiască propriul avion de vânătoare cu motoare Rolls Royce
13 dec 2019 / 10:17
Turcia încearcă să refacă o înțelegere cu producătorul britanic Rolls Royce pentru a construi motoare pentru TF-X, primul avion de luptă produs de industria turc ă de apărare, a precizat, miercuri,  The Guardian , citându-l pe ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și premierul britanic Boris Johnson au discutat despre accelerarea proiectului avionului de luptă de generaţia a 5-a, TF-X.

Turcia are alternative la F-35, a subliniat Mevlut Cavusoglu, evocând Rusia şi precizând că discută cu Regatul Unit în vederea accelerării proiectului unui viitor avion turc de luptă de tip TF-X.

Iniţiativa de a relua şi accelera un proiect, care a fost suspendat la începutul acestui an, vine în condițiile în care Turcia se confruntă cu presiunea internațională foarte mari, datorită intervenţiei sale militare în Siria, dar şi datorită unei prezenţe tot mai mari în estul Mediteranei. De asemenea, vine pe fondul achiziționării de sisteme de apărare antiracheta ruseşti S-400, ceea ce a determinat Washingtonul să excludă Turcia din programul dezvoltării avionului american de luptă de tip F-35, potrivit Ahval News.

 

Acord de 100 de milioane de lire sterline între Kale Group și Rolls-Royce


În octombrie 2016, Rolls-Royce s-a angajat într-un parteneriat de producţie cu Turcia. Propunerea companiei britanice a inclus, de asemenea, un centru de producție în Turcia pentru fabricarea de motoare destinate avioanelor TF-X, precum și pentru elicoptere, tancuri și rachete.

Cu un an înainte de asta, în octombrie 2015, a fost semnat un memorandum între Turcia și Rolls-Royce pentru know-how tehnologic și o unitate de producție, precizează Defense News.

Acordul cu Marea Britanie pentru proiectul avionului de luptă de generaţia a 5-a, TF-X a fost semnat în 2017, dar a fost pus efectiv în așteptare în martie, din cauza dezacordurilor asupra proprietății intelectuale. Compania britanică Rolls Royce și compania turcă de apărare Kale şi-au propus să finalizeze acest proiect în 2023, deși Erdogan a spus luna trecută că probabil va dura cinci sau șase ani până realizarea acestui proiect.

Tot în 2017, BAE Systems și Turkish Aerospace Industries, principalul contractant al TF-X, au semnat un acord de 125 de milioane de dolari pentru a colabora la prima fază de dezvoltare a avionului de luptă de generație a cincea.

Operațiunea militară lansată de Erdogan împotriva miliţiilor kurde din nord-estul Siriei, în octombrie, a adus Ankara sub lumina reflectoarelor internaționale și a determinat mai multe state să suspende vânzările şi exporturile de arme către Turcia. De asemenea, Congresul SUA vrea să impună sancțiuni Turciei pentru achiziționarea de sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Dar, Marea Britanie a rămas unul dintre cei mai apropiați aliați occidentali ai Turciei și va căuta în continuare state cu care să încheie parteneriate comerciale datorită intenţiilor sale de a părăsi Uniunea Europeană, precizează The Guardian.

Turcia s-ar putea să folosească acordul cu Rolls Royce pentru a trimite un mesaj către Washington potrivit căruia încă mai are parteneri alternativi, după ce a fost exclusă din programul avionului de luptă F-35, a punctat ziarul britanic.

 

Nicio companie implicată în acest proiect nu a confirmat oficial informaţiile

 

Pe lângă faptul că a găsit furnizori alternativi care să înlocuiască firmele turcești care au fabricat componente pentru avioanele F-35, Congresul SUA a blocat transferul a 100 de avioane pe care le comandase Turcia și are în vedere achiziționarea acestora pentru Forţele Aeriene Americane- USAF.

Ştiri Recomandate

România, prima reacție după ce Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”
EXCLUSIV
Defender 20: Ce va presupune cea mai mare desfășurare de trupe SUA în Europa din ultimii 25 de ani
Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană îşi spune cuvântul
Rusia continuă să-și consolideze legăturile cu Republica Laos. Moscova a livrat un lot de tancuri T-72B1
Ministrul de externe ale Turciei a făcut apel la extinderea NATO şi la primirea Georgiei în Alianţa Nord-Atlantică
Mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei, efectuată de Airbus în România
UE pune bazele Armatei europene și anunță capabilități militare complementare cu NATO, dar diferite
Noi imagini cu Next Generation Squad Weapon