Turul II în Iran după moartea lui Raisi: Un candidat care optează pentru dialogul cu SUA și unul anti-occidental, în finala pentru prezidențiale
Alegerile prezidențiale din Iran se vor decide pe 5 iulie, când în turul doi se vor confrunta un candidat "reformator", Massoud Pezeshkian, susținător al relaxării tensiunilor cu SUA și alte state occidentale, și un "ultraconservator", Saeed Jalili, un anti-occidental de linie dură care refuză orice concesii, relatează Agerpres, citând agențiile AFP și EFE.
Conform rezultatelor preliminare ale primului tur, deputatul Massoud Pezeshkian a obținut 42% din voturi, iar diplomatul Saeed Jalili, fost negociator în dosarul nuclear, 38%. Aproximativ 61 de milioane de alegători au fost chemați la urne pentru acest scrutin organizat în grabă după decesul președintelui conservator Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter pe 19 mai. Cu toate acestea, doar aproximativ 40% au votat, în ciuda apelului ayatollahului Ali Khamenei de a lua votul în serios, în timp ce opoziția, mai ales cea din diaspora, a cerut boicotarea alegerilor.
Al doilea tur va fi urmărit cu mare atenție, dat fiind că Iranul, o putere în Orientul Mijlociu, se află în mijlocul numeroaselor crize politico-militare, inclusiv războiul din Fâșia Gaza, conflictul cu Occidentul asupra programului său nuclear și sprijinul acordat Rusiei în războiul cu Ucraina prin furnizarea de drone și alte echipamente militare. De asemenea, poziția strategică a Iranului îi permite să controleze fluxurile petroliere din Golful Persic prin strâmtoarea Ormuz.
Acest al doilea tur va pune față în față două personalități cu profiluri și programe politice foarte diferite, cu implicații asupra orientării țării, deși președintele are în Iran prerogative limitate, fiind responsabil să aplice, de la conducerea guvernului, liniile politice generale stabilite de ghidul suprem, care este șeful statului.
Massoud Pezeshkian, în vârstă de 69 de ani, este chirurg și deputat reprezentând orașul Tabriz din nord-vestul Iranului, având o experiență guvernamentală limitată, constând doar într-un post de ministru al Sănătății între 2001 și 2005 în guvernul reformist al lui Mohammad Khatami. El s-a remarcat prin stilul său tranșant, criticând guvernul în timpul protestelor provocate de moartea unei tinere în custodia poliției morale în septembrie 2022 pentru încălcarea codului vestimentar impus femeilor din Iran.
În politica externă, Pezeshkian pledează pentru îmbunătățirea relațiilor cu țările occidentale, în special cu SUA, cu scopul ridicării sancțiunilor legate de programul nuclear, care provoacă mari pierderi economice Iranului.
Pe de altă parte, Saeed Jalili, în vârstă de 58 de ani, pledează pentru o politică inflexibilă față de Occident, lucru pe care l-a demonstrat în cei șase ani în care a condus negocierile asupra dosarului nuclear. El nu consideră necesară revitalizarea acordului nuclear din 2015, care limita programul nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancțiunilor occidentale, acord din care SUA s-au retras în 2018 sub președinția lui Donald Trump, care a reimpus atunci sancțiunile.
"Trebuie să facem inamicul să regrete că ne-a sancționat economic", a declarat Saeed Jalili în campania electorală. El a cerut consolidarea relațiilor cu China, Rusia, Africa și America Latină, subliniind că "comunitatea internațională nu înseamnă doar două sau trei țări occidentale".
Dintre candidații din primul tur, Jalili, un intelectual loial "idealurilor și principiilor" islamice și ayatollahului Ali Khamenei, a fost cel mai apropiat de președintele defunct Ebrahim Raisi. Jalili are un picior amputat după ce a fost rănit în războiul dintre Iran și Irak. Calificarea sa în turul doi a fost o surpriză, întrucât a reușit să-l devanseze pe președintele parlamentului, Mohamad Baqer Qalibaf, un conservator tehnocrat ce părea favorit în rândul candidaților frontului revoluționar islamic.
Pentru a câștiga și turul doi, Jalili trebuie să atragă voturile lui Baqer Qalibaf, clasat pe locul trei în primul tur, un politician de asemenea conservator, dar cu o orientare mai moderată.
Fără a publica primele rezultate, presa iraniană a scris sâmbătă dimineața în funcție de afinitățile sale politice. "Trăiască speranța!", a titrat ziarul reformist Sazandegi, publicând o fotografie a lui Massoud Pezeshkian, în timp ce cotidianul guvernamental Iran a cerut în turul doi un "vot pentru autoritatea Iranului".
4o
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News