Ucraina: 33 de ani de independență şi 10 ani petrecuți luptând pentru a se apăra de agresiunea rusă
Ucraina și-a declarat independența în 1991. În istoria să recentă, timp de o treime din existența să ca stat suveran, am fost forţată să lupte împotriva agresiunii ruse cu armele în mână. Vârsta medie a unui soldat ucrainean care luptă acum pe front împotriva agresiunii ruse este de aproximativ 40 de ani. Aceștia sunt oameni care și-au trăit mare parte din viață într-un stat independent.
Istoricii ucraineni spun că fiecare generație ucraineană este forțată să lupte împotriva agresiunii ruse, indiferent cum se numește Federația Rusă: imperiu, URSS sau federație, deoarece în spatele schimbării numelui, există o singură esență - cucerirea și distrugerea, spune Kira Rudik, deputat ucrainean, într-un editorial publicat în Kyiv Post.
Cea de-a 33-a aniversare a statalității ucrainene coincide cu o altă piatră de hotar foarte tragică - 30 de luni de război total de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Privind în urmă, societatea ucraineană și forțele sale armate, aceasta este a treia celebrare a Zilei Independenței pe care Ucraina o tine în timp ce duce un război existențial împotriva Rusiei. În ciuda pierderilor militare ale Rusiei, estimate la 500 000, aceasta continuă să-și urmărească obiectivul final de distrugere a statalității ucrainene.
Ucraina a dat dovadă de competență militară și îndrăzneală strategică
Privind în urmă, societatea ucraineană și forțele sale armate au de ce să fie mândre. În loc de o victorie rapidă și ușoară asupra Ucrainei, forțele ruse sunt încă incapabile să preia controlul asupra teritoriilor pe care Rusia le-a anexat ilegal în septembrie 2022.
Ucraina a dat dovadă de competență militară și îndrăzneală strategică în recenta sa ofensivă în regiunea rusă Kursk.
Marina, serviciul de securitate și serviciile de informații militare ucrainene au reușit să asigure libertatea de navigație în Marea Neagră, inaugurând în același timp ''era luptei cu vehicule de suprafață fără pilot''.
În paralel, forțele aeriene ucrainene au demarat procesul de tranziție la avioanele de luptă F-16, care au început să sosească în iulie 2024, împiedicând în același timp Rusia să stabilească, pe cât posibil, dominația aeriană asupra spațiului aerian ucrainean.
Capacitățile autohtone ucrainene de foc cu rază lungă de acțiune s-au maturizat și au permis Ucrainei să țintească cu succes instalații militare și depozite de petrol rusești. Aceste realizări sunt și mai remarcabile având în vedere întârzierile și problemele legate de furnizarea sprijinului militar din partea SUA și a Europei.
Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor sacrificii și angajamente, Ucraina încă nu a reușit să își atingă obiectivul strategic major de a determina Rusia să își reevalueze capacitatea de a câștiga războiul. Vladimir Putin rămâne încrezător că Rusia poate rezista mai mult decât sprijinul occidental și, în același timp, poate submina unitatea internă din Ucraina.
Înțelegerea acestor riscuri, împreună cu mizele implicate, ar trebui să conducă la o strategie occidentală cu resurse adecvate în ceea ce privește războiul din Ucraina, care să înlocuiască în cele din urmă actuala gestionare ad hoc a crizei, nesustenabilă și învechită.
Țările care sprijină Ucraina ar trebui să demonstreze angajamentul necesar pentru a câștiga războiul, transformând în sfârșit puterea dură latentă și avantajele tehnologice față de Rusia în avantaje reale pe câmpul de luptă pentru Ucraina, ancorând în același timp Ucraina în instituțiile euro-atlantice.
Numai o astfel de abordare poate duce la o soluționare durabilă a conflictului și la deraierea teoriei victoriei Rusiei. Investiția strategică a Occidentului în Ucraina va fi răsplătită în cele din urmă, deoarece Ucraina a demonstrat că poate oferi rezultate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News