Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina a primit de la parteneri un acord verbal pentru a începe finanțarea programului său de rachete cu rază lungă de acţiune: Ce planuri are Kievul?

Data actualizării:
Data publicării:
Ucraina a primit un acord verbal din partea partenerilor săi occidentali pentru a finanța programul de rachete dezvoltat de Ministerul Apărării. Rustem Umerov, ministrul Apărării al Ucrainei, a anunțat acest lucru într-un interviu acordat postului Rada TV. Potrivit acestuia, partenerii occidentali au fost deja de acord verbal să îl finanțeze, deoarece această problemă este una dintre cele mai mari priorități.
Prototip al lansatorului sistemului Sapsan/Hrim-2 în timpul unei parade organizate la Kiev.
Prototip al lansatorului sistemului Sapsan/Hrim-2 în timpul unei parade organizate la Kiev.

În prezent, Ministerul ucrainean al Apărării și-a asumat întreaga responsabilitate pentru dezvoltarea de produse în cadrul acestui program pentru a furniza forțelor armate ale Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune.

„Din acest an, Ministerul Apărării a preluat inițiativa cu privire la această problemă, am dezvoltat un program de rachete”, a declarat Umerov.

Dezvoltarea sistemelor de rachete este un domeniu de importanță strategică pentru Ucraina, deoarece produsele de acest tip ar trebui să fie independente, cu o utilizare minimă a componentelor străine.

Este destul de puternic sistemul, am făcut deja schimburi cu partenerii noștri și așteptăm să vedem cât de mult din capacitatea pe care o avem de a construi rachete și drone o vor susține aceștia. Dar ei ne-au dat deja un acord verbal că vor finanța acest lucru”, a adăugat ministrul apărării.

În iulie 2024, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat presei că Ucraina a testat o rachetă balistică de fabricație ucraineană.

Cuvintele președintelui ucrainean pot sugera că industria de apărare a Ucrainei a finalizat lucrările la o rachetă balistică de producție internă. Aceste proiecte au fost realizate în cadrul mai multor programe, dintre care cele mai cunoscute sunt Sapsan și versiunea sa de export Hrim-2 (Thunder-2). O machetă a lansatorului a fost prezentată la parada militară de la Kiev în 2018. De atunci, au fost depuse eforturi pentru a asigura finanțarea pentru finalizarea proiectului. Racheta menționată de Volodimir Zelensk ar putea fi bazată pe proiectul Sapsan sau ar putea fi versiunea completată a acestuia.

În plus, Umerov a informat că programul ucrainean de rachete va coopera strâns cu programul de drone implementat în Ucraina.

De asemenea, se stie ca Ucraina va crește finanțarea pentru programul de rachete pentru a crește producția de rachete fabricate în Ucraina. Anterior, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina se apropie de utilizarea rachetelor de fabricație ucraineană.

Nu se poate exclude faptul că în dezvoltarea noii rachete balistice au fost utilizate și know-how sau soluții obținute de la aliații occidentali. Dezvoltarea unei astfel de arme de către industria de apărare ucraineană este, fără îndoială, o performanță semnificativă, deși pare puțin probabil ca ucrainenii să fie capabili să producă aceste rachete în cantități mari.

 

Ce determină Ucraina să lanseze propria producţie de rachete cu rază lungă de acţiune?

 

Ucraina solicită de câteva luni bune partenerilor săi occidentali permisiunea de a utiliza rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de aceștia pentru a lovi ținte aflate în interiorul Rusiei, în timp ce forțele ucrainene se străduiesc să oprească avansul Rusiei în estul Ucrainei.

Oficialii de la Kiev susțin că armele sunt vitale pentru a slăbi capacitatea Rusiei de a lovi Ucraina și pentru a o forța să își mute capacitățile de atac mai departe de graniță.

Rusia a avertizat că ar considera un act de război permiterea unor astfel de lovituri cu rază lungă de acțiune, iar aliații occidentali ai Ucrainei se feresc să confrunte țara cu cel mai mare arsenal nuclear din lume.

 

Între Kiev și Moscova sunt aproximativ 800 de kilometri

 

Statele Unite dispun de arme care pot zbura mult mai departe, dar este puțin probabil să le furnizeze Ucrainei de teamă că un atac asupra capitalei ruse cu arme americane ar putea declanșa un al treilea război mondial.

Prin urmare, în această rază de 500 de mile, administrația Biden a fost împinsă în mod repetat să ofere Kievului arme care pot lovi ținte cât mai îndepărtate posibil.

Discuțiile dintre susținătorii Ucrainei se axează adesea pe cererile de arme cu „rază lungă de acțiune” - un termen care nu are o definiție militară reală, dar care are o atracție emoțională pe care liderii ucraineni au folosit-o pentru a face presiuni asupra Casei Albe în vederea obținerii de muniții din ce în ce mai performante.

Pe parcursul a doi ani și jumătate de război, termenul „cu rază lungă de acțiune” a evoluat în spațiul public pentru a descrie o serie de arme americane tot mai avansate.

Tendința a început la scurt timp după invazia Rusiei din 2022, când oficialii guvernului american au folosit pentru prima dată termenul pentru a-l aplicat sistemelor de artilerie pe care Ucraina le cerea insistent de la partenerii sai occidentali.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ştiri Recomandate

Facem orice pentru a ne asigura că nu vom mai deveni vreodată colonie rusă, spune Sikorski. Cum pregătește Varșovia ”Zidul anti-Rusia”
Ar trebui România să intercepteze drone rusești deasupra Ucrainei? De ce o astfel de acțiune nu înseamnă implicarea României în război
Ucraina a primit de la parteneri un acord verbal pentru a începe finanțarea programului său de rachete cu rază lungă de acţiune: Ce planuri are Kievul?
Rușii consolidează apărarea aeriană în zona podului Kerci(Foto): Sisteme de apărare antiaeriană Pantsir-S1M au fost instalate pe structuri metalice
Estonia crește cheltuielile pentru apărare pentru a ajunge din urmă cu Polonia. Motivul este unul deja cunoscut: Războiul din Ucraina și amenințarea din ce în ce mai mare din partea Rusiei
Ucraina așteaptă avioane Mirage 2000, dar poartă discuții și despre Gripen și Eurofighter Typhoon: De ce nu se rezumă ucrainenii strict la F-16?
Apel la „curaj și îndrăzneală” în discuțiile cu SUA privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor occidentale împotriva teritoriului Rusiei
Germanii de la Rheinmetall au dezvăluit tancul de luptă modernizat al Marii Britanii. Challenger 3 va face parte din coloana vertebrală a Armatei britanice
94 de ani de la Unificarea Arabiei Saudite - statul care devenit lider al Orientului Mijlociu
Angel Tîlvăr, în vizită la companii din industria de apărare din Bacău. Sursă foto: Angel Tîlvăr @OfficialPhoto
EXCLUSIV
În așteptarea fabricii de pulberi de la Victoria, industria de apărare ar putea colabora cu Ucraina. Pe lista scurtă: O fabrică de TNT și drone construite la Tecuci
Germania. Social democrații au un ușor avans în fața extremei dreapta în alegerile regionale din landul Brandenburg
Iranul a furnizat Rusiei doar rachetele Fath-360. Lansatoarele mobile necesare operării acestora nu au ieșit până acum din țară
SUA rămân în coasta Chinei: Sistemul Typhon cu rachete Tomahawk și SM-6 nu va fi retras din Filipine
Un nou eșec pentru ruși: RS-28 Sarmat, racheta nucleară ”care nu poate fi interceptată”, a explodat în siloz
Taurus, capitol închis. Scholz: Cât timp voi fi cancelar, nu vom livra astfel de rachete în Ucraina
Zelenski plănuiește un nou summit de pace cu participarea Rusiei. Răspunsul previzibil al Moscovei: Procedura echivalează cu o ”fraudă”
Hezbollah a lansat peste o sută de rachete asupra unei facilități militare din Haifa. Israelul a continuat loviturile aeriene în sudul Libanului
Rușii susțin că au distrus o navă cargo ucraineană din Marea Neagră, care transporta rachete occidentale pentru Forțele Armate ale Ucrainei
Franța a anunțat noul guvern condus de Michel Barnier
Planul lui Putin, dejucat chiar de către unul dintre partenerii săi. Turcia a decis să devină ”hub de aprovizionare cu gaze pentru Europa”
Rusia și China o țin dintr-un exercițiu în altul. Cele două țări își continuă manevrele navale comune în Marea Japoniei
Etapa a treia - România: Primul grup de piloți ucraineni a încheiat pregătirea în Franța și va ajunge la Centrul F-16 de la Fetești
Armata sârbă își arată mușchii. Vučić: „Suntem prima sau a doua țară din Europa ca număr de tancuri”
Hezbollah confirmă moartea a doi comandanți ai săi în raidul aerian israelian asupra Beirutului
Lovitură asupra unui depozit de muniții din Rusia. Explozii puternice, după un atac masiv cu peste 100 de drone ucrainene
Turcia va trimite nave de război pentru a-și proteja navele care forează în apele Somaliei
Statele Unite îşi îmbunătăţesc capacităţile de apărare aeriană: Distrugătoarele Arleigh Burke ale U.S. Navy primesc funcții avansate de interceptare a rachetelor inamice
Imagini care arată un atac asupra unui cartier din Beirut (Video): Presa libaneză relatează că un F-35 israelian a efectuat atacul, iar un important lider Hezbollah a fost eliminat
Documente abandonate de armată în regiunea Kursk arată că rușii se așteptau de luni bune la incursiunea forțelor ucrainene. Și totuși, au fost prinși nepregătiți
Franța a încheiat formarea piloților ucraineni pe avioanele Alpha Jet: De ce este important pentru Ucraina?
Naval Group lansează la apă a doua fregată din clasa Kimon destinată Greciei: Grecii sunt foarte mulțumiți de calitățile navelor achiziţionate
pixel