Ucraina anunță că e pregătită din punct de vedere militar să respingă inclusiv o invazie la scară largă
Comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene a dat asigurări că Armata e pregătită să respingă inclusiv o invazie la scară largă, din partea unui „posibil agresor”. Fără să numească statul în cauză, e de la sine înțeles că generalul Valeri Zaluzhny se referea la Federația Rusă.
Declarația comandantului șef a fost făcută pe o rețea de socializare, acesta fiind citat de publicația Ukrinform de pe contul de Facebook a Statului Major al Forțelor Armate din Ucraina.
Valeri Zaluzhny a dat asigurări că Ucraina e pregătită să își apere teritoriu inclusiv în cazul unei invazii la scară largă, cât și în cazul în care inamicul încearcă să ocupe anumite puncte strategice din țară.
„Suntem pregătiți să apărăm (n.a. - teritoriul Ucrainei) și să respingem atacurile inamice, atât în cazul unei invazii la scară largă, cât și în cazul în care inamicul încearcă să ocupe puncte de infrastructură critică sau facilități strategice importante, inclusiv aeroporturi”, a precizat comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene .
General-maiorul Valeri Zaluzhny a preluat recent comanda de la general-colonelul Ruslan Homceak după remanierile din structurile de forțe pe care le-a făcut președintele Vlodimir Zelenski.
Zelenski l-a demis la finalul lunii iulie pe Ruslan Homceak, evocând tensiuni între armată şi Ministerul Apărării.
În ultimele luni tensiunile dintre Ucraina și Federația Rusă au escaladat periculos de mult
Amintim că în martie 2021, sub pretextul unor exerciții militare, Rusia a desfășurat 28 de grupuri tactice de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei și în teritoriile ocupate temporar. Cincisprezece nave de război ale Flotei Caspice au intrat în Marea Neagră. Rusia a mutat, de asemenea, avioane de luptă Su-25SM3 din Stavropol Krai (teritoriul rus) în Crimeea ocupată.
La 22 aprilie 2021, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că țara să vă începe retragerea trupelor, care participaseră la exerciții militare în Crimeea ocupată și în apropierea granițelor Ucrainei, la bazele lor permanente din districtele militare sudice și occidentale.
Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 14.000 de morţi de la declanşarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere la Kiev a forţelor pro-occidentale.
În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea și, deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, atât economic cât și militar, Kremlinul neagă acest lucru.
Tensiunile dintre Ucraina și Federația Rusă din ultimele luni reprezintă cel mai tensionat moment al conflictului, din 2014 încoace.
CITEȘTE ȘI: Ucraina a instalat pe Insula Șerpilor un sistem de monitorizare a țintelor navale
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News