Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina: Iranul ignoră solicitările privind accesul la cutiile negre ale avionului doborât la Teheran
17 ian, 15:37
Partea ucraineană acuză că nu a primit răspunsuri la două solicitări adresate Iranului.

Kievul cere în cele două solicitări înaintate să i se permită accesul la cutiile negre ale avionului doborât de armata iraniană pe 8 ianuarie, lângă Teheran - scrie ziarul Evropeiska Pravda, citând o declaraţie făcută de Polina Cij, șefa Departamentului de Cooperare Juridică Internațională de pe lângă Procuratura Generală de la Kiev, precizează Rador.

În cadrul unei reuniuni a Comisiei parlamentare ucrainene pentru securitate națională și apărare, Cij a menționat că, după ce partea iraniană a anunţat că înregistratoarele de zbor ale avionului prăbuşit sunt atât de deteriorate încât nu pot fi deschise decât în anumite condiții de laborator, într-o altă țară, Ucraina a propus laboratorul său "Sikorski", situat în Kiev.

,,Pe data de 15 ianuarie, un expert trebuia să vină să inspecteze acest laborator și să-şi dea acordul, după care să se întoarcă în Iran, să ia cutiile negre și să revină în Ucraina, pentru a efectua aceste studii cu experții noștri și cu cei pe care i-am avea în vedere în cazul acestei operaţiuni. Acum, autorităţile din Iran spun că expertul lor nu mai ajunge în Ucraina pe 15 ianuarie, aşa cum au promis şi susţin că această problemă este în curs de a fi soluționată.

Prin urmare, am luat decizia de a trimite o a doua solicitare de asistență juridică din partea Iranului, cerând acces la cutiile negre și soluţionarea problemei legate de posibilitatea ca înregistratoarele de zbor să fie decriptate de către experții noștri. Deocamdată, însă, nu avem niciun răspuns" - a explicat oficialul ucrainean.

De asemenea, Polina Cij a menţionat că, în această solicitare adresată Teheranului, partea ucraineană mai cere părții iraniene să permită experţilor ucraineni să aibă acces la elemente care pot constitui probe în procedurile penale, cum ar bucăţi din avion sau banchete ale aeronavei distruse.

 

Avionul prăbușit la Teheran a fost lovit de două rachete


Avionul de tip Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, doborât în Iran pe 8 ianuarie, a fost lovit de două rachete lansate de la o bază militară din apropiere de Teheran.

Teheranul a recunoscut sâmbătă că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât din greşeală avionul companiei Ukrainian Airlines, incident soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bord. Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Ştiri Recomandate

Noi detalii despre camioanele Iveco comandate de MApN
Avioane neidentificate ar fi lansat rachete către Baza Aeriană rusă de la Hmeimim
Discuție de grad zero între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan privind Siria
Oficial american: Turcia a cerut sprijin cu rachete Patriot. Nu a fost luată încă o decizie
Ministerul rus al Apărării va achiziționa alte câteva zeci de avioane Su-34
Sikorsky fabrică șase elicoptere pentru Administrația Prezidențială a SUA
Sute de tancuri și blindate militare ale US Army au ajuns în Germania pentru Defender 20
Forțele irakiene Hashd al-Shaabi l-au numit pe Abdulaziz al-Mohammadawi noul lor lider