Ucraina a primit un ajutor militar din partea SUA în valoare de peste 60 milioane de dolari, inclusiv rachete antitanc Javelin, a anunţat miercuri ambasada Statelor Unite ale Americii la Kiev, potrivit Reuters.
După anexarea Crimeii de către Moscova în 2014 şi declanşarea conflictului armat în regiunea Donbas din estul Ucrainei, Washingtonul a trimis Kievului un prim lot de sisteme Javelin în valoare de 47 milioane de dolari în aprilie 2018.
Așa cum Defense Romania a anuntat, contractele pentru tranzacție au fost semnate în trimestrul patru al anului 2019.
Ajutorul militar pentru Ucraina s-a aflat în centrul unei anchete a Camerei Reprezentanţilor în decembrie vizând destituirea preşedintelui Donald Trump pentru obstrucţionarea Congresului şi pentru exercitarea unor presiuni asupra Ucrainei pentru a-l investiga pe fiul candidatului democrat la prezidenţialele din noiembrie Joe Biden, fost vicepreşedinte. Cei doi Biden neagă orice fapte reprobabile.
Democraţii au susţinut că Donald Trump a încercat să-şi sporească şansele de a fi reales, însă preşedintele american a fost achitat în februarie de Senat, aflat sub controlul republicanilor, transmite Agerpres.
Racheta Javelin FGM-148F dispune de un focos avansat multifuncțional (MPWH) ca parte a sistemului de rachete Javelin. MPWH încorporează tehnologia de ultimă generație pentru a învinge amenințările blindate actuale și viitoare. Carcasa focosului este din oțel care se fragmentează pentru a îmbunătăți semnificativ letalitatea împotriva țintelor moi și a vehiculelor blindate ușoare. Livrările din modelul Javelin F sunt planificate pentru începutul anului 2020 și vor fi disponibile pentru aliații internaționali, cu acordul guvernului american.
În prezent se află în stadiu de probe un nou model de rachetă FGM-148G, care va îmbunătăți foarte mult performanțele sistemului, reducând în același timp greutatea și scăzând costurile.
Sistemul de rachete Javelin Close Combat - Medium este o rachetă ghidată anti-tanc portabilă, care poate fi folosită pentru a distruge vehiculele de luptă blindate aflate la o distanță de până la 2.500 de metri.
Citește și: Statele Unite au reluat asistenţa militară de 250 de milioane de dolari acordată Ucrainei
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News