Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina refuză oferta iraniană de despăgubire financiară pentru victimele avionului doborât în 2020
10 iun, 22:46
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei a informat că Kievul a refuzat limitarea angajamentului Iranului la plata a 150.000 de dolari drept despăgubire pentru fiecare victimă a aeronavei PS752 doborâte anul trecut în Teheran.

Oleg Nikolenko a declarat că despăgubirea familiilor este un pas important în aplicarea justiției, dar mai întâi este nevoie de aflarea adevărul deplin din spatele circumstanțelor prăbușirii aeronavei.

”Abia atunci putem vorbi despre despăgubiri. Suma specifică ar trebui stabilită cu acordul tuturor guvernelor statelor ai căror cetățeni au murit în urma accidentului aviatic și nu ar trebui să fie o decizie unilaterală”, a mai declarat Nikolenko.

Pe 4 iunie, după cea de-a treia rundă de discuții dintre Teheran și Kiev, ambasadorul Iranului în Ucraina, Manouchehr Moradi, a postat pe Twitter următorul mesaj: ”Delegația iraniană este gata să plătească compensații familiilor ucrainene ale victimelor acestui accident în valoare de 150.000 USD de persoană - conform deciziei guvernului - și a solicitat delegației ucrainene să informeze supraviețuitorii ucrainenilor decedați.”

Cu o zi mai devreme, Grupul internațional de coordonare și răspuns pentru victimele zborului PS752, format din miniștri care reprezintă Canada, Suedia, Ucraina și Regatul Unit au emis o declarație comună în care se precizează că ”acțiunile și omisiunile Republicii Islamice Iran constituie încălcări ale dreptului internațional. Declarația noastră afirmă că țările, cetățenii și rezidenții noștri aflați la bordul zborului PS752 au fost grav și ireversibil afectați de tragedie, iar Iranul trebuie să își îndeplinească responsabilitatea legală de a face reparații complete grupului de state.”

G Ad:

”Am făcut o serie de cereri care includ, dar nu se limitează la o recunoaștere a faptelor greșite și o evidență completă a evenimentelor care au dus la doborârea avionului, o scuză publică și o compensație echitabilă pentru daunele materiale și morale suferite de victime și de familiile acestora, indiferent de naționalitate și într-o sumă compatibilă cu obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional”, se arată în declarație.

Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a doborât cu rachete sol-aer aeronava care aparținea Ukraine International Airlines, pe 8 ianuarie 2020, la scurt timp după ce aceasta a decolat de la Teheran. Avionul de pasageri avea la bord 176 de persoane, dintre care nu a supraviețuit niciuna.

Guvernul iranian a declarat ulterior că doborârea a fost o „greșeală gravă” a forțelor aflate în alertă maximă într-o perioadă tensionată a relațiilor cu Statele Unite.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore din Polonia a primit rachete interceptoare
Turcia ar fi avut un plan secret să invadeze militar Grecia şi Armenia. 131 de insule din Marea Egee urmau să fie cucerite de armata turcă
Rusia a cerut SUA și aliaților săi din cadrul NATO să renunțe la exercițiul Sea Breeze din Marea Neagră
SUA vrea destructurarea reţelelor de criminalitate care se ocupă cu traficul de arme de foc
Rusia impune noi restricții de navigație în apropierea Crimeii, interferând cu raioanele de desfășurare a exercițiului Sea Breeze
Acordul de cooperare dintre România și Ucraina a fost adoptat. Proiectul vizează inclusiv achiziţia de armament şi tehnică militară
Avioane de vânătoare rusești au zburat deasupra portavionului britanic Queen Elizabeth în Marea Mediterană
Foto sus: Actualului director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Bucureşti, Mikhail Davydov. Foto jos: Andrei Konchakov, director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Praga. Konchakov a fost în atenţia serviciilor de spionaj din Cehia pe
EXCLUSIV
Şi spionii ruşi dau like pe Facebook. „Prietenia” dintre promotorul culturii ruse la București și un spion și presupus asasin de la Praga
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro