Ucraina se confruntă cu o "lipsă acută" de rachete și echipamente militare: Avem încă destui oameni care vor să lupte - nu avem de ales
Ucraina se confruntă cu o "lipsă acută" de echipamente militare, inclusiv de rachete, îndemnându-i pe congresmanii americani să voteze un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru ucraineni, a declarat ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, într-un interviu pentru Bloomberg publicat pe 8 februarie.
,,Avem încă destui oameni care vor să lupte - nu avem de ales, de fapt pentru noi, ne apărăm casele - dar rămânem fără echipamente, în special rachete și rachete de interceptare", a declarat Markarova pentru Bloomberg. "Aveam nevoie de acest sprijin inca de ieri",
Oficialii ucraineni și aliații străini au recunoscut că impasul privind ajutorul a avut un impact asupra capacităților Ucrainei pe câmpul de luptă.
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a afirmat într-o declarație recentă că țara se confruntă cu o lipsă " gravă" de proiectile de artilerie.
Umerov a spus că Rusia deține în prezent capacitatea de a lansa un număr de trei ori mai mare de obuze pe zi în comparație cu Ucraina.
Markarova și-a exprimat din nou optimismul că un pachet financiar, cunoscut ca "Planul B", de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel va trece cu succes prin Congres.
Senatul SUA a votat pe 8 februarie pentru a continua cu un pachet de ajutor extern care include fonduri pentru Ucraina, Israel și Taiwan, fără clauzele legate de politicii de frontieră ale SUA, deschizând astfel calea spre adoptare după ce republicanii au blocat un proiect de lege bipartizan privind securitatea frontierelor și ajutorul extern.
,,Am fost atât de fericită să aud că a fost un sprijin bipartizan foarte puternic, nu este încă definitiv, desigur, ci doar un prim pas în direcția corectă", a spus ea. "Nu există nicio alternativă la continuarea acestui sprijin".
Este posibil ca senatorii să fie nevoiți să voteze în şedinţa din acest weekend, un eveniment rar pentru această cameră.
Nu este încă sigur că proiectul de lege va reuși să obțină voturile necesare pentru adoptarea finală în Senatul SUA, iar soarta să în Camera Reprezentanților, controlată de republicani, este incertă, președintele Mike Johnson promițând că o versiune anterioară a proiectului de lege va fi respinsă.
"Trebuie să facem tot posibilul pentru că Statele Unite să rămână puternice și să continue să ne sprijine", a adăugat Markarova.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News