"Am afirmat în repetate rânduri că ar fi de dorit ca Ucraina să încheie un acord cu Ungaria, care să reglementeze acest gen de chestiuni. Așa-numitul "gentelmen's agreement" este un acord privind paritatea, egalitatea, beneficiul reciproc al părților. Am furnizat, din partea președintelui, un astfel de document către partea ungară, recepționând, ulterior, reacția acestora. Acum procesul este în curs de desfășurare", a spus Igor Jovkva, adjunctul șefului Oficiului Președintelui.
Acesta a reamintit că, pe 27 ianuarie, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto va sosi în Ucraina și va avea o serie de întâlniri oficiale în cadrul cărora va fi discutată întreaga gamă de chestiuni, potrivit publicației Ukrinform.
În același timp, oficialul ucrainean a subliniat că așa-numita "foaie de parcurs" pentru soluționarea disputelor dintre state va fi semnată, cel mai probabil, la nivel de șef de stat sau de guvern.
"Când va fi gata, documentul este posibil să fie semnat la nivelul șefilor de stat, în acest caz - prim-ministrul Ungariei și președintele Ucrainei", a explicat acesta.
În același timp, șeful adjunct al Oficiului Președintelui a menționat că data vizitei la Kiev a Prim-ministrului ungar, Viktor Orban, nu este încă stabilită și "va fi făcută publică atunci când ambele părți vor fi pregătite pentru aceasta".
Relațiile dintre Ucraina și Ungaria s-au deteriorat după adoptarea, în septembrie 2017, a legii ucrainene privind educația. În noua lege se prevede că educația în limba maternă în școli și clase de minorități naționale va avea loc numai în școala primară. Anterior, o astfel de pregătire în limba maternă era posibilă atât în școala primară și gimnazială, cât și în liceu.
În Ungaria, în mod special, dar și în anumite cercuri politice din România, acest lucru a fost perceput ca un atac asupra drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
Ungaria a anunțat la acea vreme că va bloca integrarea Ucrainei în UE și NATO. În particular, Budapesta a declarat că va bloca reuniunile Comisiei NATO-Ucraina până la soluționarea problemei limbii educaționale a persoanelor aparținând minorității maghiare din Transcarpatia.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.