Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
18 ian, 19:21
Ucraina și Ungaria, lucrează la un document comun pentru soluționarea litigiilor în relațiile bilaterale. Ca prim rezultat, Ucraina speră la deblocarea lucrărilor Comisiei NATO-Ucraina, în timp ce Ungaria așteptă modificări pe legea educației.

"Am afirmat în repetate rânduri că ar fi de dorit ca Ucraina să încheie un acord cu Ungaria, care să reglementeze acest gen de chestiuni. Așa-numitul "gentelmen's agreement" este un acord privind paritatea, egalitatea, beneficiul reciproc al părților. Am furnizat, din partea președintelui, un astfel de document către partea ungară, recepționând, ulterior, reacția acestora. Acum procesul este în curs de desfășurare", a spus Igor Jovkva, adjunctul șefului Oficiului Președintelui.

Acesta a reamintit că, pe 27 ianuarie, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto va sosi în Ucraina și va avea o serie de întâlniri oficiale în cadrul cărora va fi discutată întreaga gamă de chestiuni, potrivit publicației Ukrinform.

În același timp, oficialul ucrainean a subliniat că așa-numita "foaie de parcurs" pentru soluționarea disputelor dintre state va fi semnată, cel mai probabil, la nivel de șef de stat sau de guvern.

"Când va fi gata, documentul este posibil să fie semnat la nivelul șefilor de stat, în acest caz - prim-ministrul Ungariei și președintele Ucrainei", a explicat acesta.

În același timp, șeful adjunct al Oficiului Președintelui a menționat că data vizitei la Kiev a Prim-ministrului ungar, Viktor Orban, nu este încă stabilită și "va fi făcută publică atunci când ambele părți vor fi pregătite pentru aceasta".

Relațiile dintre Ucraina și Ungaria s-au deteriorat după adoptarea, în septembrie 2017, a legii ucrainene privind educația. În noua lege se prevede că educația în limba maternă în școli și clase de minorități naționale va avea loc numai în școala primară. Anterior, o astfel de pregătire în limba maternă era posibilă atât în școala primară și gimnazială, cât și în liceu.

În Ungaria, în mod special, dar și în anumite cercuri politice din România, acest lucru a fost perceput ca un atac asupra drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Ungaria a anunțat la acea vreme că va bloca integrarea Ucrainei în UE și NATO. În particular, Budapesta a declarat că va bloca reuniunile Comisiei NATO-Ucraina până la soluționarea problemei limbii educaționale a persoanelor aparținând minorității maghiare din Transcarpatia.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro