Aderarea Ucrainei la UE, în contextul invadării ţării de către Rusia, a devenit o "chestiune de război sau de pace", a estimat marţi ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, relatează Agerpres, care citează AFP.
Potrivit ambasadorului Andrei Melnik, reticenţa Annalenei Baerbock şi a întregului nou guvern de centru-stânga al Germaniei de a livra arme este "foarte frustrantă", pe fondul comasării de trupe la frontieră de către Rusia.
"Poporul Ucrainei este foarte dezamăgit. Acum este momentul adevărului în legătură cu cine este cu adevărat prieten", a scris ambasadorul ucrainean într-un răspuns pentru dpa.
Melnik a spus că ucrainenii sunt conştienţi de faptul că actuala coaliţie din Germania a aprobat o politică asupra unui export de arme restrictiv către zonele de criză. "Însă acest document politic nu este Biblia. Iar lumea este în prezent în cel mai mare pericol de război uriaş în mijlocul Europei, cel mai grav din 1945 încoace", a subliniat el.
Statalitatea Ucrainei este ameninţată de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, iar ucrainenii au "dreptul sacru la autoapărare", a adăugat ambasadorul.
Însă, politicieni germani de top, printre care preşedintele Verzilor, Robert Habeck, şi noul lider al conservatorilor creştin-democraţi (CDU), Friedrich Merz, şi-au exprimat sprijinul pentru a lua în calcul aprovizionarea cu arme a Kievului.
Baerbock, membră a Verzilor, a declarat cu puţin timp înainte de Crăciun că "o escaladare militară suplimentară nu va aduce securitate pentru Ucraina".
Melnik a amintit de infracţiunea "a nu acorda ajutor" din dreptul penal al Germaniei. "Aceleaşi principii de bază se aplică şi în relaţiile interstatale", a afirmat el. "Prin urmare, îndemnăm guvernul german şi în special pe ministrul de externe Baerbock să ajute de urgenţă Ucraina cu armele defensive necesare. Acesta este un imperativ moral şi uman", a subliniat ambasadorul ucrainean.
Baerbock se va deplasa în Ucraina luni, pentru vizita ei inaugurală, apoi la Moscova, unde va avea marţi o întrevedere cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Aderarea Ucrainei la UE, în contextul invadării ţării de către Rusia, a devenit o "chestiune de război sau de pace", a estimat marţi ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, relatează Agerpres, care citează AFP.
Industria de apărare din Germania pune presiune pe decidenții politici de la Berlin pentru a da undă verde ajutorului militar care ar putea ajunge în Ucraina. În acest context, vehiculele de luptă ale infanteriei de tip Marder, ar putea înfrunta invadatorul rus în doar câteva zile.
Un recent sondaj de opinie arată că Cipru este singura țară din UE în care majoritatea populației nu este de acord sau tinde să nu fie de acord că autoritățile ruse sunt primele responsabile de războiul din Ucraina.
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat luni în faţa jurnaliştilor o lege care permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina, reactivând un dispozitiv care datează din Al Doilea Război Mondial, notează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că, fără niciun dubiu, Rusia îşi va atinge obiectivele în campania sa militară în Ucraina, asigurând că toate planurile în acest scop sunt puse în aplicare, relatează Agerpres, care citează EFE.
Tancul T-14 Armata, „bijuteria” forțelor terestre ruse, nu a participat până în prezent la invazia asupra Ucrainei, în pofida faptului că industria se laudă cu el și cu capacitățile noului tanc care e mai mult prezent la paradele militare din Piața Roșie din Moscova, cu ocazia Zilei Victoriei.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni, la Strasbourg, că, pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, pacea va trebui să se construiască fără 'umilirea' Rusiei, transmite Agerpres, care citează AFP.
Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit luni cu o substanţă roşie de manifestanţi pro-ucraineni, la o ceremonie de la Varşovia pentru marcarea a 77 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea Război Mondial, relatează Agerpres, care citează AFP.
Surse ucrainene din domeniul apărării declară că în această noapte, pentru prima dată de la începerea agresiunii, rușii au folosit rachete de croazieră sovietice X-22 pentru a lovi obiective din Ucraina, folosind bombardiere strategice Tu-22M3.
Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat vineri, la Baza Aeriene Silacz din centrul Slovaciei, că țara sa mai are echipamente militare care ar putea fi donate Ucrainei. Condiția, după cum a menționat ministrul, este ca Slovacia să primească la schimb alte arme, de preferat tancuri germane Leopard 2.
Invazia rusă în Ucraina nu se va opri până când nu va ajunge la graniţa cu Polonia, susţine Piotr Tolstoi, stră-strănepotul romancierului rus.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat, pe 08.05.2022, că mijloacele rusești de apărare antiaeriană au distrus două bombardiere ucrainene de tip Su-24 și un elicopter de atac Mi-24.
Militarii forţelor armate ucrainene învață în această perioadă folosească unele dintre cele mai noi arme și echipamente, înainte ca ele să fie livrate de statele occidentale către Ucraina ca partea a asistentei militare pe care acestea o oferă.
Forţele Armate Ucrainene continuă să provoace pierderi semnificative trupelor ruse care au ocupat Insula Șerpilor. Cu puţin timp în urmă, Comandamentul Operațional „Sud” al Forţelor Armate Ucrainene a publicat un scurt material video cu momentul în care o dronă ucraineana Bayraktar TB-2 distruge un elicopter rusesc Mi-8 aflat la sol pe Insula Șerpilor.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat că, pe 07.05.2022, Aviația rusă a distrus, în apropierea Insulei Șerpilor, două avioane, trei elicoptere și două drone ale armatei ucrainene.
În urmă cu câteva zile, mai multe publicaţii mass-media ucrainene au precizat că militarii ucraineni s-au confruntat din nou cu trupele ruse într-o localitate din regiunea Harkov. Aici, militarii ucraineni, pe lângă respingerea atacului trupelor ruse, au dat o altă lovitură de imagine armatei ruse, deoarece au distrus cel mai modern tanc rusesc T-90M Proryv/Breakthrough.
Forțele ruse au făcut o nouă improvizație, folosind stocul de rachete (al aviației) destinate lovirii portavioanelor NATO, pentru a bombarda ținte pe teritoriul Ucrainei.
Armata ucraineană a distrus o navă de desant rusă aflată la mal pe Insula Şerpilor. Videoclipul cu distrugerea ambarcațiunii a fost publicat de serviciul de presă al Comandamentului Operațional „Sud” al Forţelor Armate Ucrainene.
Oficial, Forțele Armate Ucrainene au început să folosească drone kamikaze Switchblade 300, care au fost oferite luna trecută de Statele Unite, ca parte a unui alt pachet de ajutor militar destinat Ucrainei. În ultimele zile au apărut pe reţele de socializare mai multe fotografii cu o dronă Switchblade complet distrusă. Nu este clar dacă drona a fost doborâtă de forțele ruse sau și-a îndeplinit misiunea.
Preşedintele american Joe Biden a semnat vineri un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, în valoare de 150 de milioane de dolari, care furnizează muniţii suplimentare pentru artilerie, radare şi alte echipamente, fiind cel mai recent ajutor acordat Kievului pentru a respinge invazia Rusiei, transmite Reuters.
Armata ucraineană consideră că în continuare este posibilă o debarcare a trupelor ruse pe coasta de nord-vest a Mării Negre în zona oraşului-port Odesa, relatează vineri DPA, Ukrainska Pravda şi Unian.
Alexei Arestovici, consilierul şefului oficiului preşedintelui Volodimir Zelenski, spune că Ucraina consideră sincer Republica Moldova o ţară prietenă şi nu poate fi vorba despre intenţia deschiderii unui nou front pe segmentul frontierei ucrainene cu Transnistria. Arestovici spune că Kievul respectă suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, iar singura opţiune ca Ucraina să intervină militar în R. Moldova ar fi ca Chişinăul să solicite un astfel de ajutor, notează IPN.
Armata ucraineană a anunţat că luptele continuă la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol (sud-estul Ucrainei), unde Rusia "încearcă să-i anihileze" pe ultimii apărători din oţelărie, chiar dacă a anunţat o încetare a focului unilaterală începând de joi dimineaţă, relatează AFP.
Ucraina este puţin probabil să lanseze o contraofensivă în războiul său împotriva Rusiei înainte de mijlocul lui iunie, când speră să fi primit mai multe arme de la aliaţii săi, a declarat joi Oleksii Arestovici, consilier politic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează Reuters.
Germaniei intenționează să ofere Ucraineni, ca parte a unui pachet de asistenţă militară, mai multe sisteme radar de localizare a artileriei (radar de contrabaterie ) COBRA, precizează cotidianul german Welt. Această informaţie vine la scurt timp după ce Berlinul şi-a dat acordul cu privire la livrarea a șapte obuziere autopropulsate PzH 2000 de 155 mm către Ucraina.
Ieri seară – 3 mai, forțele ruse au lansat un atac masiv cu peste 20 de rachete asupra Ucrainei. Una dintre acestea a avut ca țintă, un obiectiv de infrastructură din Regiunea Transcarpatia.
Cu ajutorul unei drone de luptă Bayraktar TB2, Forțelor Armate ale Ucrainei au dat o nouă lovitură forţelor ruse de ocupaţie. După cum a relatat ieri mass-media ucraineană, publicând şi un scurt material video, militarii ucraineni au distrus postul de comandă pe care forţele ruse de ocupaţie îl aveau pe Insula Şerpilor.
Piloții ucraineni au făcut un apel către SUA pentru ca americanii să livreze aeronave de luptă de tip F-16, F-15 și chiar F/A-18, considerând că o astfel de măsură ar contribui decisiv la înfrângerea invadatorului rus. Ucrainenii mai spun că pot rezolva problema pilotării acestor aeronave și problema tehnicienilor pentru ele.
Premierul britanic Boris Johnson a anunţat marţi într-un discurs prin videoconferinţă în faţa parlamentului ucrainean că Regatul Unit va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în sumă totală de 300 de milioane de lire, inclusiv sub formă de radare, drone şi aparate pentru vedere nocturnă, informează AFP şi Reuters.
Statele Unite vor oferi Ucrainei alte 5.000 de sisteme de rachete antitanc Javelin, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unui briefing. Armele antitanc vor fi livrate în Ucraina până vineri, 6 mai. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că rachetele Javelin vor fi furnizate Ucrainei ca parte a pachetului de asistența militară, menit să ajute Forţele Armate Ucrainene să respingă agresiunea militară rusă.
Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, luni, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă ''eră'' pentru ţara scandinavă, relatează agenţia France Presse.
Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că Forțele pentru Operații Speciale, în cooperare cu Forţele de Apărare Teritorială, continuă să poarte un adevărat război de gherilă în spatele liniilor inamice pentru a bloca rutele de aprovizionare cu armament ale armatei ruse. Astfel, Forțele pentru Operaţii Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer o cale ferată importantă din punct de vedere strategic, mai precis un pod care leagă oraşele Rubezhnoie și Severodonețk din Lugansk.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu vicepreședintele pentru afaceri internaționale al companiei Lockheed Martin, Raymond Pisseli.
Bulgaria va achiziționa din Statele Unite ale Americii două escadrile de F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70, cunoscută sub denumirea de Viper, cea mai modernă versiune a F-16. Avioanele americane vor înlocui MiG-29 sovietice.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis se află luni în vizită oficială la Washington pentru a se pune de acord cu Statele Unite asupra achiziționării de avioane de luptă F-35, potrivit Euractiv.
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI.
Atenția majorității analiștilor militari preocupați de războiul ruso-ucrainean este îndreptată acum către evoluția situației din Donbas, fiind tot mai clar că impunerea controlului în această regiune reprezintă un punct decisiv de cotitură pentru soarta războiului și a relațiilor ulterioare dintre cele două state.
România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a afirmat, luni, Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, care se desfăşoară la Bruxelles.
E fără îndoială că după scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, înfrângerea catastrofală a forțelor ruse de ocupație pe Severski Donețk e cel mai mare dezastru militar al Federației Ruse de la depubul așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina.
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează Agerpres, care citează AFP. Totodată, secretarul general al NATO a declarat că Alianța e pregătită să ofere garanții de securitate Suediei și Finalandei, înainte de aderarea lor.
Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, transmite Reuters.
Mașinile de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator au fost semnalate, pe 15.05.2022, în raionul localității Severodonețk din Regiunea Lugansk, unde forțele aliate ale Rusiei și Republicii Populare Lugansk au ajuns la periferia orașului și desfășoară lupte în condiții urbane.
În pofida atacurilor puternice din partea trupelor ruse, armata ucraineană continuă să controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de DPA, potrivit Agerpres. La Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski a operat o schimbare la conducerea Forţelor de apărare teritorială, anunţă EFE şi agenţii de presă ucrainene.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, duminică, în a doua zi a reuniunii informale de la Berlin a miniştrilor de Externe din statele membre NATO, că noul Concept Strategic, care va fi adoptat de liderii Alianţei la sfârşitul lunii iunie, trebuie să fie centrat pe apărarea colectivă şi să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala ameninţare la adresa NATO.
De ceva timp, poate mai bine de două săptămâni, nu mai sunt informații despre întrebuințarea în luptă a aviației operativ-tactice rusești.
Site-urile locale de știri din Regiunea Lvov din Ucraina au informat că, pe 15.05.2022, rachete de croazieră rusești de tip Kalibr au lovit din nou infrastructura militară din zonă.
Liderii Uniunii Europene au declarat joi că UE dorește să devină un actor mai mare în Asia, pe care au numit-o „teatru de tensiuni”, avertizând asupra tendinței Chinei de a deveni din ce în ce mai asertivă.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat sâmbătă, în prima zi a Reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO desfăşurată la Berlin, la discuţia cu omologii din Finlanda şi Suedia cu privire la perspectivele aderării la Alianţă a celor două state.
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision, informează Agerpres, care citează DPA.
Războiul din Ucraina va ajunge la un "punct de cotitură" în luna august, iar Rusia va fi învinsă "înainte de sfârşitul anului", a prezis şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, asigurând că armata va reuşi să recucerească întregul teritoriu, inclusiv Peninsula Crimeea. relatează Agerpres, care citează AFP.
Potrivit unui comunicat al MApN, emis DefenseRomania, ministrul Vasile Dîncu a efectuat la sediul Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt". Aici, echipa de comandă a prezentat ministrului Apărării Naţionale o informare cu privire la principalele obiective stabilite pentru anul în curs, principalele activităţi planificate pentru perioada imediat următoare, pe domenii de responsabilitate, precum şi nivelul de dotare cu echipamente şi tehnică militară. Oficialul român a precizat că prioritatea MApN nu e doar înzestrarea Armatei la nivelul celorlalte state NATO, ci și ridicarea nivelului salarial și pensii echitabile pentru toți rezerviștii.
Servicul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.05.2022, submarinul nuclear Knyaz Oleg, Proiect 955A, clasa Borey-A, a executat lansări de torpile în Marea Barents, în timpul navigației sub gheață.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, sâmbătă, că Ambasada României la Kiev şi-a reluat activitatea.
În ultimele zile, tema Odesa a fost în topul fluxurilor informaționale, în special din cauza a ceea ce s-a întâmplat în jurul Insulei Șerpilor din Marea Neagră. Acum, în special pe Twitter și Telegram, au început să apară alte știri rfeferitoare la pregătirea catacombelor și tunelurilor din Odesa pentru o evoluție a evenimentelor după scenariul Mariupol.
Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile.
Statele Unite au înaintat o cerere oficială guvernului grec pentru a disloca avioane F-35 și F-15 în Creta, a cincea insulă ca mărime din Marea Mediterană.
Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîr", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus Moskva a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”. Rușii au negat inițial informația, apoi, puși în fața faptului împlinit, au fost nevoiți să recunoască că Moskva, nava amiral a Flotei, s-a scufundat. Comandorul (ret) Eugen Niculae, în exclusivitate pentru DefenseRomania, explică de ce rușii nu au avut nicio șansă.
Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o "eroare", aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Agerpres, care citează AFP.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Ucraina nu va „salva reputația lui Putin” și nu va face concesii privind suveranitatea sa, pentru a pune capăt războiului.
Florin Spătaru, ministrul Economiei, a fost prezent într-o deplasare în județul Dolj, unde a efectuat o vizită oficială la una dintre companiile din subordine, Avioane Craiova S.A., societate din industria de apărare, care are ca obiect de activitate proiectare și producția de avioane militare, servicii pentru aviația civilă, reparații aeronautice.
Rusia a sistat vineri noaptea exportul de energie electrică pentru Finlanda, a anunţat sâmbătă operatorul reţelei naţionale finlandeze, conform AFP.