Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina va primi navele reținute de Rusia în strâmtoarea Kerci
17 noi, 17:57
Rusia este gata să predea Ucrainei navele reținute în noiembrie 2018, în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov, înaintea summitului în format Normandia, programat pentru 09 decembrie, la Paris, a informat ieri cotidianul rus Kommersant citând propriile sale surse, precizează site-ul pustului de televiziune ucrainean, 112 UA.

Decizia de restituire către autoritățile de la Kiev a navelor ucrainene Berdyansk, Nikopol și a remorcherului Yana Kapu, care le însoţea la momentul căputării, a fost deja luată.

Reprezentanții Ministerelor Apărării și de Externe din cele două state au negociat data și locul exact de predare a navelor.
Conform surselor cotidianului Kommersant, procedura de predare a navelor va avea loc pe mare. Navele reținute vor fi remorcate de partea rusă până în punctul stabilit, unde ar trebui să le aștepte trei remorchere ucrainene.

Navele vor fi restituite cu armamentele din dotare, dar fără muniții, staţii radio, armamentul individual al marinarilor și jurnalele de bord sau alte documente Acestea reprezintă dovezi materiale într-un dosar penal deschis în Federația Rusă.

Cele trei nave au fost sechestrate pe 25 noiembrie 2018, când garda de coastă rusă a deschis focul asupra acestora în strâmtoarea Kerci pentru o pretinsă intrare neautorizată în apele teritoriale ruseşti, Ucraina acuzând atunci Rusia de o nouă agresiune.

Kievul susţine că Moscova restrânge traficul maritim prin strâmtoarea Kerci pentru a face din Marea Avov o mare interna a Rusiei, în timp ce Moscova susţine că doreşte doar să garanteze securitatea podului peste această strâmtoare a cărui construcţie recentă a creat o legătură terestră între Crimeea anexată şi Rusia.

Ştiri Recomandate

Incendiu la bordul unicului portavion rusesc, Amiral Kuznețov (Video)
Ministrul polonez al Apărării: Investiții în propria apărare și investiții în alianțe
Un elicopter militar Mi-28 s-a prăbuşit în Rusia
Sergey Lavrov: Rusia privește cu teamă activitățile NATO de la granițele sale și ale Belarusului
Franţa vrea să ocolească sancţiunile americane care împiedică finanţarea proiectelor din Rusia
Avioanele F-35 poloneze, coșmarul Rusiei? România se află și ea pe lista viitorilor clienți
F-16 | Undă verde pentru următoarele avioane. Configurația și când vor ajunge în România
Navele marinei iraniene sunt gata să traverseze oceanul Atlantic