Președintele Klaus Iohannis convoacă Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Președintele Klaus Iohannis convoacă Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național.
Curg reacțiile internaționale după ce Rusia a declașat o operațiune militară de amploare împotriva Ucrainei. România a avut și ea o primă reacție, președintele Klaus Iohannis precizând că românii nu au motiv de teamă. Totodată, cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi dimineaţă că operaţiunea militară rusă lansată în Ucraina este "o încălcare flagrantă" a dreptului internaţional, vorbind despre o zi "îngrozitoare pentru Ucraina" şi "o zi neagră pentru Europa", relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în această dimineață o operațiune militară a Federației Ruse în Ucraina pentru „apărarea” celor două republici separatiste din Donețk și Lugansk.
Rada Supremă, parlamentul ucrainean, a aprobat miercuri impunerea de sancţiuni împotriva a 351 de cetăţeni ruşi, printre care deputaţii care au votat pentru recunoaşterea independenţei teritoriilor controlate de separatişti şi trimiterea de trupe ruse în estul Ucrainei, informează Agerpres, care citează Reuters. Totodată, Rada Supremă a votat dreptul civililor la a purta arme de foc.
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat marţi că nu se va întâlni aşa cum era prevăzut cu omologul său rus, Serghei Lavrov, după recunoaşterea de către Moscova a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, scrie Agerpres, care citează AFP.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a precizat că Ucraina le-a cerut marţi statelor occidentale să-i furnizeze mai multe arme şi de asemenea garanţii pentru o viitoare aderare a ei la UE, pentru a o susţine astfel în faţa Rusiei.
Moscova nu discută deocamdată despre înfiinţarea de baze militare în estul Ucrainei, dar cele două tratate aflate în curs de ratificare în Duma de Stat ar permite acest lucru, iar Rusia va fi pregătit să acţioneze dacă va fi necesar, a afirmat marţi Andrei Rudenko, viceministru de externe, potrivit agenţiei RIA, preluată de Reuters, scrie Agerpers.
Uniunea Europeană va decide marţi primele sancţiuni împotriva Rusiei în urma recunoaşterii de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit Agerpres, care citeaz ăAFP.
Directorul SRI va fi prezent azi în Parlamentul României unde va discuta criza majoră de securitate de la granițele României, după ce Federația Rusă a recunoscut așa-zisele republici autoproclamate din Donețk și Luhansk din estul Ucrainei.
Ucraina continuă să considere regiunile Doneţk şi Lugansk, inclusiv zonele controlate de separatiştii proruşi, drept parte a teritoriului său, a insistat luni seară secretarul Consiliului Apărării şi Securităţii Naţionale de la Kiev, Oleksii Danilov, transmite Agepres, care citează EFE.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat ieri decretul de recunoaștere a așa-ziselor republici autoproclamate Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.
Ministerul Afacerilor Externe a informat că, în contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina şi din regiunea Mării Negre, a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim - "Părăsiţi imediat ţara!".
La nici o oră de la semnarea decretului de către președintele Vladimir Putin prin care Federația Rusă recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, Casa Albă a reacționat și au anunțat măsuri de sancțiuni naționale.
România a condamnat ferm semnarea decretului de către președintele rus Vladimir Putin pentru recunoașterea așa-ziselor republici autoproclamate Donețk și Lugansk.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat luni Consiliul de Securitate şi al Apărării Naţionale al Ucrainei, pe fondul temerilor privind o invazie rusă, informează Agerpres, care citează AFP.
Guvernul Germaniei a condamnat, luni seară, după conversaţia cancelarului Olaf Scholz cu preşedintele Vladimir Putin, intenţia Rusiei de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk.
Președintele rus Vladimir Putin a convocat azi o ședință extraordinară a Consiliului de Securitate al Federației Ruse. În unanimitate s-a solicitat recunoașterea așa-ziselor republici autoproclamate Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 21.02.2022, că militarii ruși și polițiștii de frontieră au oprit încălcarea graniței de stat de către un grup de cercetare-diversiune de pe teritoriul Ucrainei. Ulterior Kievul a clarificat situația și a acuzat Federația Rusă de diversiune, negând vehement cele semnalate de Moscova.
Liderii celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei l-au îndemnat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin să recunoască independenţa acestor teritorii şi să pună în funcţiune o "cooperare în materie de apărare", informează Agerpres, care citează AFP.
Casa Albă a confirmat că preşedintele american Joe Biden a fost de acord în principiu să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin, aşa cum a propus preşedintele francez Emmanuel Macron, cu condiţia ca Rusia să nu invadeze între timp Ucraina, transmite Agerpres, care citează AFP.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa va avea luni o reuniune extraordinară a reprezentanţilor săi permanenţi, în încercarea de a găsi o rezolvare la criza din jurul Ucrainei, a anunţat duminică preşedinţia poloneză a OSCE, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Dovezile sugerează că Rusia plănuiește „cel mai mare război din Europa din 1945”, a declarat prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson.
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, în contextul ultimelor evoluţii de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre, a fost actualizat textul alertei curente de călătorie pentru Ucraina.
Rusia susţine că a primit zeci de mii de refugiaţi care fug din cauza conflictului din estul Ucrainei, relatează duminică Agerpres, care citează.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Reuters, secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Stanislav Zas, a propus, pe 19.02.2022, dislocarea trupelor organizației în Donbas. Pentru acest lucru, ar fi nevoie de acordul Ucrainei și aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.
În dimineața de 19 februarie, liderii republicilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei au decretat mobilizarea generală.
Peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului, menţionând că faza de destabilizare a ţării dusă de Rusia "a început", notează Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele american, Joe Biden, a declarat vineri că este "convins" că omologul său rus, Vladimir Putin, "a luat decizia" de a invada Ucraina, adăugând că, totuşi, "nu este prea târziu" pentru diplomaţie, notează Agepres, care citează AFP.
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a declarat vineri că, în virtutea istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, ţara sa are datoria de a susţine pacea prin alte mijloace decât livrarea de arme, motivând astfel din nou decizia Germaniei de a nu furniza Ucrainei armament pentru ca aceasta să se apere în faţa Rusiei, transmite Agerpres, care citează Reuters.