Reprezentantul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Denis Puşilin, a cerut joi ca Rusia să furnizeze arme modere în regiunile separatiste pentru ca forţele paramilitare să se poată apăra în fata dronelor Bayraktar ale armatei ucrainene.
Reprezentantul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Denis Puşilin, a cerut joi ca Rusia să furnizeze arme modere în regiunile separatiste pentru ca forţele paramilitare să se poată apăra în fata dronelor Bayraktar ale armatei ucrainene.
Premierul croat Andrej Plenkovic a calificat joi drept ruşinoase şi scandaloase recentele declaraţii ale preşedintelui ţării, Zoran Milanovic, care a acuzat SUA şi UE că sunt responsabile pentru criza dintre Rusia şi Ucraina, ţară pe care şeful statului croat a descris-o ca fiind una dintre cele mai corupte din lume şi s-a împotrivit unei eventuale aderări a ei la NATO.
Ministerul ceh al Apărării a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că în următoarele zile va oferi Ucrainei o donație militară constând în 4.000 de proiectile de artilerie, în contextul amenințării cu care se confruntă Kievul în relația cu Rusia
Președintele Croației, Zoran Milanović, a generat ieri un val de reacții în presa națională, după ce a declarat că țara sa își va retrage trupele din forțele NATO din Europa de Est dacă va exista o escaladare a tensiunilor cu Rusia din cauza Ucrainei.
Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a fost întrebat dacă se va lua în calcul „reactivarea rezerviștilor”, în contextul tensiunilor din Ucraina.
În perioada 25-26.01.2022, Rusia a anunțat alertarea succesivă a structurilor de la linia de contact cu statele membre NATO, pentru desfășurarea unor verificări asupra nivelului de pregătire pentru luptă al trupelor. După Regiunea Militară Vest și Regiunea Militară Sud, a fost activată și ultima verigă de la frontierele Occidentale ale Rusiei, respectiv Flota de Nord.
Ucraina "nu va permite nimănui să ne impună vreo concesie" în detensionarea conflictului cu Rusia, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, citat Agerpres, care citează DPA.
Casa Alba a precizat în urmă cu câteva minute, într-un comunicat de presă transmis agenţiei Reuters, că preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, nu intenţionează să trimită unilateral militari americani în Ucraina.
Președintele american Joe Biden a avut o videoconferință cu mai mulți lideri europeni pe subiectul în cursul serii de ieri, tema discuțiilor fiind manevrele militare agresive ale Federației Ruse de la granițele Ucrainei.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a anunțat că, pe 25.01.2022, marile unități și unități militare ale regiunii au fost alertate pentru verificarea nivelului de pregătire pentru luptă. Peste 6.000 de militari au fost scoși în poligoane în vederea desfășurării de exerciții tactice.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat marţi că Rusia nu a creat până în prezent, din forţele comasate la frontieră, un grup de atac care să indice iminenţa unei ofensive în Ucraina, precizează agenţia de presă ucraineană Ukrinform.
Rusia urmăreşte cu mare îngrijorare plasarea în alertă de către SUA a 8.500 de militari pregătiţi pentru a fi desfăşuraţi în Europa în contextul crizei ruso-occidentale legate de Ucraina, a denunţat marţi Kremlinul, afirmând că acţiunile şi declaraţiile în acest sens ale Washingtonului duc la o nouă "escaladare a tensiunilor" în jurul Ucrainei, relatează Agerpres, citând AFP şi Reuters.
Comandantul Trupelor Regiunii Militare Vest din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, Alexander Zhuravlev, a anunțat că, pe 25.01.2022, în unitățile militare și marile unități ale regiunii a început o verificare planificată a nivelului de pregătire pentru luptă.
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, ia în considerare desfășurarea a câteva mii de militari americani, precum și a unor nave și avioane de luptă pe teritoriul țărilor aliate din estul Europei și zona baltică, pe fondul temerilor crescânde privind o incursiune rusă în Ucraina.
Situația în Europa de Est se deteriorează pe zi ce trece în contexul în care presiunea pusă de Federația Rusă pe Ucraina e din ce în ce mai mare iar negocierile diplomatice din ultimele două săptămâni nu au dus la aplanarea situației.
Uniunea Europeană nu vede niciun motiv să dramatizeze tensiunile dintre Ucraina şi Rusia şi nu intenţionează deocamdată să se ia după Statele Unite care au rechemat familiile diplomaţilor lor, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, potrivit Agerpres, care citează France Presse şi Reuters.
Executivul SUA a ordonat familiilor diplomaţilor americani aflaţi la Kiev să părăsească Ucraina "din cauza ameninţării continue cu o operaţiune militară rusă", conform unui anunţ făcut duminică de Departamentul de Stat, informează Agerpres, care citează AFP. Totodată, Departamentul de Stat a anunțat că cetăţenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia din cauza "tensiunii continue de-a lungul graniţei cu Ucraina", avertizând asupra riscului unui conflict militar între Ucraina și Federația Rusă.
Marea Britanie a acuzat Moscova, în cursul zilei de sâmbăta, că intenţionează să pună un lider pro-rus la Kiev şi să ocupe Ucraina, la o zi după ce discuţiile dintre SUA şi Rusia păreau să fi schiţat o anumită detensionare a situaţie.
Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a precizat sâmbătă ca Germania nu ia în calcul să livreze arme Ucrainei în actualul context de criză cu Rusia, considerând că aceasta nu ar face decât să agraveze tensiunile, transmit AFP.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a îndemnat liderii europeni să adopte o poziţie fermă şi unită împotriva Rusiei, în contextul temerilor că Moscova ar putea pregăti o invazie a Ucrainei, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Statele Unite ale Americii iau în calcul evacuarea membrilor familiilor diplomaților americani prezenți în Ucraina, stat aflat tot mai aproape de o agresiune militară a Federației Ruse. Totodată, personalul neesențial va putea părăsi Ucraina în mod voluntar. Decizia ar fi o primă etapă către o evacuare diplomatică completă.
Joe Biden a dat asigurări joi că orice intrare a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei ar fi considerată o "invazie", după ce a provocat indignarea Kievului evocând miercuri posibilitatea unei "incursiuni minore" a Rusiei în Ucraina, relatează Agerpres, care citează AFP.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, că prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic ar trebui să se producă cât mai curând, arătând şi că anunţurile preşedinţilor SUA şi Franţei au şi un rol important de descurajare în contextul actual de securitate.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat Letoniei, Estoniei și Lituaniei să sprijine Ucraina cu rachete antitanc și cu alte tipuri de armament de producție americană, ca o manifestare urgentă a solidarității față de posibilitatea unei invazii a forțelor ruse pe mai multe fronturi.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că puterile occidentale sunt unite în faţa Rusiei, iar Moscova nu se bucură de o "forţă" comparabilă cu a lor, relatează Agerpres, care citează AFP şi EFE.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat în cadrul unei reuniuni militare disponibilitatea Franței de a contribui cu trupe NATO pe teritoriul României, în contextul tensiunilor tot mai mari din Europa de Est și temerilor privind o nouă agresiune a Federației Ruse în Ucraina.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri, la Kiev, unde efectuează o vizită fulger, că nu va prezenta niciun fel de răspuns în scris privind garanţiile de securitate cerute de Rusia, la întrevederea cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu care urmează să se întâlnească vineri la Geneva pentru a aborda criza ucraineană, chiar dacă Moscova doreşte unul cât mai curând, relatează Agerpres,care citează AFP şi EFE.
În cadrul forumului de discuții Valday, adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Ryabkov, a declarat, pe 19.01.2022, că riscul unui război la scară largă în Europa nu există. Potrivit precizărilor sale, Rusia nu va ataca Ucraina.
Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat miercuri că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina, în pofida concentrării importante de trupe în apropiere de frontiera ucraineană, relatează Agerpres, care citează Reuters, EFE şi TASS.
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care a evocat o "situaţie extrem de periculoasă", relatează Agerpres, care citează Reuters ş AFP.