Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a precizat că Ucraina le-a cerut marţi statelor occidentale să-i furnizeze mai multe arme şi de asemenea garanţii pentru o viitoare aderare a ei la UE, pentru a o susţine astfel în faţa Rusiei.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a precizat că Ucraina le-a cerut marţi statelor occidentale să-i furnizeze mai multe arme şi de asemenea garanţii pentru o viitoare aderare a ei la UE, pentru a o susţine astfel în faţa Rusiei.
Moscova nu discută deocamdată despre înfiinţarea de baze militare în estul Ucrainei, dar cele două tratate aflate în curs de ratificare în Duma de Stat ar permite acest lucru, iar Rusia va fi pregătit să acţioneze dacă va fi necesar, a afirmat marţi Andrei Rudenko, viceministru de externe, potrivit agenţiei RIA, preluată de Reuters, scrie Agerpers.
Uniunea Europeană va decide marţi primele sancţiuni împotriva Rusiei în urma recunoaşterii de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit Agerpres, care citeaz ăAFP.
Directorul SRI va fi prezent azi în Parlamentul României unde va discuta criza majoră de securitate de la granițele României, după ce Federația Rusă a recunoscut așa-zisele republici autoproclamate din Donețk și Luhansk din estul Ucrainei.
Ucraina continuă să considere regiunile Doneţk şi Lugansk, inclusiv zonele controlate de separatiştii proruşi, drept parte a teritoriului său, a insistat luni seară secretarul Consiliului Apărării şi Securităţii Naţionale de la Kiev, Oleksii Danilov, transmite Agepres, care citează EFE.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat ieri decretul de recunoaștere a așa-ziselor republici autoproclamate Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.
Ministerul Afacerilor Externe a informat că, în contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina şi din regiunea Mării Negre, a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim - "Părăsiţi imediat ţara!".
La nici o oră de la semnarea decretului de către președintele Vladimir Putin prin care Federația Rusă recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, Casa Albă a reacționat și au anunțat măsuri de sancțiuni naționale.
România a condamnat ferm semnarea decretului de către președintele rus Vladimir Putin pentru recunoașterea așa-ziselor republici autoproclamate Donețk și Lugansk.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat luni Consiliul de Securitate şi al Apărării Naţionale al Ucrainei, pe fondul temerilor privind o invazie rusă, informează Agerpres, care citează AFP.
Guvernul Germaniei a condamnat, luni seară, după conversaţia cancelarului Olaf Scholz cu preşedintele Vladimir Putin, intenţia Rusiei de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk.
Președintele rus Vladimir Putin a convocat azi o ședință extraordinară a Consiliului de Securitate al Federației Ruse. În unanimitate s-a solicitat recunoașterea așa-ziselor republici autoproclamate Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 21.02.2022, că militarii ruși și polițiștii de frontieră au oprit încălcarea graniței de stat de către un grup de cercetare-diversiune de pe teritoriul Ucrainei. Ulterior Kievul a clarificat situația și a acuzat Federația Rusă de diversiune, negând vehement cele semnalate de Moscova.
Liderii celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei l-au îndemnat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin să recunoască independenţa acestor teritorii şi să pună în funcţiune o "cooperare în materie de apărare", informează Agerpres, care citează AFP.
Casa Albă a confirmat că preşedintele american Joe Biden a fost de acord în principiu să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin, aşa cum a propus preşedintele francez Emmanuel Macron, cu condiţia ca Rusia să nu invadeze între timp Ucraina, transmite Agerpres, care citează AFP.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa va avea luni o reuniune extraordinară a reprezentanţilor săi permanenţi, în încercarea de a găsi o rezolvare la criza din jurul Ucrainei, a anunţat duminică preşedinţia poloneză a OSCE, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Dovezile sugerează că Rusia plănuiește „cel mai mare război din Europa din 1945”, a declarat prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson.
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, în contextul ultimelor evoluţii de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre, a fost actualizat textul alertei curente de călătorie pentru Ucraina.
Rusia susţine că a primit zeci de mii de refugiaţi care fug din cauza conflictului din estul Ucrainei, relatează duminică Agerpres, care citează.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Reuters, secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Stanislav Zas, a propus, pe 19.02.2022, dislocarea trupelor organizației în Donbas. Pentru acest lucru, ar fi nevoie de acordul Ucrainei și aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.
În dimineața de 19 februarie, liderii republicilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei au decretat mobilizarea generală.
Peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului, menţionând că faza de destabilizare a ţării dusă de Rusia "a început", notează Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele american, Joe Biden, a declarat vineri că este "convins" că omologul său rus, Vladimir Putin, "a luat decizia" de a invada Ucraina, adăugând că, totuşi, "nu este prea târziu" pentru diplomaţie, notează Agepres, care citează AFP.
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a declarat vineri că, în virtutea istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, ţara sa are datoria de a susţine pacea prin alte mijloace decât livrarea de arme, motivând astfel din nou decizia Germaniei de a nu furniza Ucrainei armament pentru ca aceasta să se apere în faţa Rusiei, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Potrivit portalului rusesc Topcor.ru, în ultima perioadă, în presa occidentală, au apărut o serie de informații privind dislocarea brigăzilor rusești de rachete Iskander-M în proximitatea frontierelor cu Ucraina. Din acestea rezultă că, în prezent, Rusia a concentrat în zonă nouă brigăzi de acest tip, care acoperă 95% din teritoriul Ucrainei.
Armata ucraineană a anunţat vineri că a înregistrat 60 de încălcări ale armistiţiului de către separatişti proruşi în ultimele 24 de ore, un soldat fiind rănit, transmite Agerpres, citând Reuters.
Un pod de pontoane a fost desfăşurat peste râul Pripiat în zona localităţii abandonate Vipr în Belarus, la numai 6,5 kilometri de graniţa cu Ucraina, relatează joi Ukrainska Pravda, preluând o informaţie apărută pe site-ul Militarnîi, asociat armatei ucrainene, care publică imagini din satelit.
Separatiştii din estul Ucrainei, care beneficieaza de sprijinul şi suportul Federaţiei Ruse, au anunţat joi că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore. Aceste acuzaţii au fost respinse cu fermintate de autorităţile de la Kiev.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat miercuri că nu a constatat până în acest moment nicio retragere a trupelor ruse de pe poziţiile din apropierea frontierei ucrainene, În acelaşi timp, ambasadorul Federaţiei Ruse în Irlanda, Iuri Filatov, a declarat că Forţele Armate Ruse vor reveni pe poziţiile lor obişnuite în 3-4 săptămâni.
Rusia a anunțat retragerea unor trupe militare de la granița cu Ucraina, un pas important spre dezescaladarea crizei din regiune. Totuși, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a atenționat că nu putem vorbi încă de o dezescaladare în cazul în care rușii nu retrag inclusiv tehnica militară. Un semnal asemănător a fost transmis ieri și de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.