Maia Sandu, în timpul conferinței din România: În cel mai negru scenariu în care Rusia va ataca R. Moldova, vom cere ajutor
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, azi, la Palatul Cotroceni, cu omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu, unde au purtat o discuție cu privire la situația de securitate din regiune după invazia rusă din Ucraina, dar și despre criza energetică generată de Moscova.
După conferința comună, Maia Sandu a fost întrebată de posibilitatea destabilizării Republicii Moldova de către Federația Rusă, în contextul în care Moldova e stat candidat la aderarea la UE.
Maia Sandu subliniază că Republica Moldova ia în calcul toate scenariile, inclusiv cel al unui atac rus iar Chișinăul va cere ajutor în cazul în care va fi atacat.
„Suntem îngrijorați și luăm în calcul toate scenariile, chiar și cele mai pesimiste. Ne pregătim pentru toate scenariile. Iar în situația în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova evident că vom cere ajutor”, a precizat Maia Sandu, în conferința sa din România.
„Noi rămânem cei mai apropiați de Republica Moldova. Nu vă vom abandona, indiferent de ce scenariu vom ajunge cu toții prin acest nefericit război dus de Rusia împotriva Ucrainei”, a conchis și președintele român Klaus Iohannis.
Criza majoră a gazelor în Republica Moldova. Maia Sandu: Vrem să cumpărăm gaze din România
Republica Moldova e la mâna Rusiei în ceea ce privește gazele, dependența Chișinăului de gazul rusesc fiind aproape totală.
„Plătim cel mai mare preț raportat la venit din Europa la energie. Pentru gaze naturale plătim deja un preț dublu față de cel din România. Republica Moldova depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, vrem să înlocuim la iarnă gazele cu păcură, cărbune sau lemne”, a mai adăugat Maia Sandu.
„Am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție”, a spus, la rândul său, președintele Iohannis.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News