Ucraina a trimis guvernului german o scrisoare care include o listă cu diverse tipuri de armament de care Kievul susţine că are nevoie în contextul conflictului cu Rusia, a relatat vineri ziarul Suddeutsche Zeitung, citat de DPA, potrivit Agerpres.
Ucraina a trimis guvernului german o scrisoare care include o listă cu diverse tipuri de armament de care Kievul susţine că are nevoie în contextul conflictului cu Rusia, a relatat vineri ziarul Suddeutsche Zeitung, citat de DPA, potrivit Agerpres.
Trupe aparţinând Gărzii naţionale, forţele de elită ale Ucrainei, au organizat vineri exerciţii cu muniţie reală în imobile abandonate din Pripiat, oraş-fantomă ucrainean, unul dintre cele mai radioactive locuri de pe planetă, nelocuit de peste 35 de ani şi situat aproape de frontiera cu Belarusul, în "zona interzisă" din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, transmite Agerpres, care citează AFP.
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a salutat vineri sprijinul oferit de Occident Kievului în faţa temerilor privind o ofensivă a Rusiei, ceea ce a permis în opinia sa ca 'strategia de intimidare' a Moscovei să eşueze, relatează Agerpres, care citează AFP.
SUA au declarat joi că au dovezi că Moscova intenţionează să filmeze un fals atac ucrainean asupra Rusiei pe care îl va folosi ca pretext pentru a invada Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează Agerpres, care citează AFP.
În ultima perioadă, pe rețelele de socializare, au fost postate dovezi privind redistribuirea forțelor și mijloacelor Trupelor Gărzii Naționale a Federației Ruse (Rosgvardia). Astfel, martori oculari, au semnalat deplasări de tehnică și personal din cadrul Gărzii Naționale către frontiera de vest a Rusiei.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a sosit astăzi în Belarus pentru a inspecta nivelul de pregătire al trupelor ruse şi belaruse pentru exerciţiile comune planificate în această lună.
Rusia trebuie să înţeleagă că nu are nevoie de agresiuni sau provocări militare pentru a fi un jucător important pe scena internaţională, a declarat joi James Cleverly, ministru pentru Orientul Mijlociu şi Nordul Africii în Ministerul de Externe britanic.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat miercuri că nu va mai califica o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia ca "iminentă", apreciind, în acelaşi timp, că poate interveni "oricând", scrie Agerpres, care citează AFP.
Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat miercuri seară că va merge "în curând" la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în încercarea de a dezamorsa criza din jurul Ucrainei, notează Agerpres, care citează AFP.
Rusia răspunde ironic și spune că de obicei este asemănată cu un urs, deci nu se poate urca pe acoperișul cotețului, ca reacţie cu ironie la afirmaţia purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care a comparat cu o zi în urmă Rusia cu o "vulpe" ce stă cocoțată pe acoperișul cotețului de unde „țipă că îi e frică de găini”, relatează agenţia de presă Agerpres, care citează agenția rusă RIA Novosti.
SUA trimit soldați în Europa de Est în vederea descurajării acțiunilor tot mai agresive ale Federației Ruse. Potrivit surselor din cadrul Administrației Biden ale publicației CNN, președintele Joe Biden a dat undă verde ca peste 2.000 de soldați să fie dislocați în Europa de Est.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că un conflict militar cu Rusia nu ar implica doar Ucraina, ci ar duce la un război pe scară largă în Europa, precizează Reuters.
Președintele român Klaus Iohannis a purtat o discuție telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Oficialii ruși au negat astăzi, 1 februarie, informațiile potrivit cărora Moscova a trimis Washingtonului un răspuns scris la propunerea SUA privind atenuarea crizei din Ucraina, la o zi după ce părțile au făcut schimb de acuzații pe această temă în cadrul Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.
Nici guvernul ucrainean, nici poporul ucrainean nu vor renunța la suveranitatea Ucrainei și la dreptul de a alege liber alianțe de securitate din care să facă parte. Acest lucru a fost declarat de președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții think tank-ului american Atlantic Council, precizează biroului de presă al Radei Supreme a Ucrainei.
Danemarca este pregătită să trimită echipamente militare în Ucraina, a anunțat premierul danez Mette Frederiksen. Anunțul vine după ce danezii au întărit capacitatea de apărare a statelor baltice, trimițând patru avioane F-16 Fighting Falcon şi o fregată pentru a se alătura operaţiunilor NATO.
Ucraina e supusă în continuare unei presiuni mari din punct de vedere militar din partea Federației Ruse, stat care în 2014 a invadat și anexat ilegal Peninsula Crimeea iar mai apoi a susținut în mod activ războiul din Donbasul ocupat de trupele separatiste pro-ruse.
O decizie cu privire la apelul adresat preşedintelui Vladimir Putin cu privire la recunoaşterea independenţei (aşa-numitelor) "republici populare" Lugansk şi Doneţk (regiunea Donbas, estul Ucrainei) ar putea fi luată la reuniunea Consiliului Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), stabilită pentru 14 februarie, au relatat luni agenţiile de presă RIA Novosti şi RBC, citând surse interne, potrivit Agerpres.
Kremlinul a lăudat luni modul independent în care îşi alege partenerii premierul ungar Viktor Orban, care va efectua marţi o vizită oficială la Moscova, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Polonia vede semne conform cărora Rusia îşi va spori prezenţa militară viitoare în Belarus, a declarat luni ministrul polonez de externe Zbigniew Rau, în timp şeful Biroului Naţional de Securitate polonez, Pawel Soloch, a anunţat că guvernul de la Varşovia va oferi muniţii Ucrainei dacă aceasta acceptă o ofertă deja transmisă, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat în cadrul unui interviu acordat BBC, că Alianţa nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina, care nu este membră a Alianţei, în eventualitatea unei invazii ruse.
Ministrul Apărării Naționale a vorbit despre presiunea pusă de Federația Rusă în Europa de Est, cu precădere pe Ucraina, stat pe care Moscova l-a mai agresat militar în 2014 când a anexat ilegal Peninsula Crimeea.
Regatul Unit pregătește să trimită la NATO, o propunere pentru o desfășurare „majoră” de trupe, arme, nave și avioane de luptă în Europa, a anunțat, sâmbătă, premierul Boris Johnson, pentru a răspunde la creșterea „ostilității ruse” față de Ucraina.
România, ca membră NATO, în acest moment nu este în situaţia de a intra în război nici în cel mai prost scenariu, în care Federaţia Rusă ar intra în Ucraina, afirmă ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
Pe 29 ianuarie, prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică și relațiile cu compatrioții, Viktor Vodolatsky, a declarat că cetățenii ruși cu reședința permanentă în regiunile Donețk și Lugansk (teritorii ocupate temporar - în formularea ucraineană, respectiv autoproclamatele Republici Populare Donețk DPR și Lugansk LPR, în cea rusă) pot fi recrutați în armata rusă, după cum a informează TASS.
Un atac pe scară largă al Moscovei în Ucraina ar avea consecinţe "îngrozitoare" pentru poporul ucrainean, dar conflictul "nu este inevitabil", au estimat vineri şefi militari americani, avertizând că, în prezent, Rusia are amplasate la frontierele Ucrainei suficiente forţe pentru o invazie, transmite Agerpres, care citează AFP.
Premierul britanic, Boris Johnson, doreşte să evite "vărsarea de sânge" în Ucraina şi urmează să-i telefoneze preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru a-l îndemna din nou "să dea înapoi şi să se angajeze diplomatic", a declarat vineri seară o purtătoare de cuvânt de la Downing Street, notează Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri occidentalilor să nu creeze panică în jurul tensiunilor cu Rusia, care este acuzată că pregăteşte o invazie în Ucraina, relatează Agerpres, care citează AFP. El a estimat totodată că principalul risc pentru ţara sa îl reprezintă "destabilizarea din interior".
Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a afirmat vineri că reţinerea manifestată de Berlin de a furniza arme Kievului încurajează agresiunea rusă şi a sugerat că Moscova ar putea spera la o restaurare a Republicii Democrate Germane în estul Germaniei, relatează Agerpres, care citează Reuters.
În prezent, în apropierea graniței cu Ucraina nu sunt observate evenimente sau acțiuni de natură militară, care ar diferi semnificativ de ceea ce s-a întâmplat în primăvara anului trecută, a precizat ministrul ucrainean al apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, cu referire la recentele mişcări de trupe ruse care au generat îngrijorări că Rusia pregăteşte o nouă invazie militară.