Țara se confruntă cu un moment de cotitură — atât în ceea ce privește poziția sa față de Ucraina, cât și în ceea ce privește poziția sa în Europa, cred editorialiștii de la Foreign Policy.
Țara se confruntă cu un moment de cotitură — atât în ceea ce privește poziția sa față de Ucraina, cât și în ceea ce privește poziția sa în Europa, cred editorialiștii de la Foreign Policy.
După cum a informat sursa rusească 5-tv.ru, preluată de cotidianul Vzglyad, generalul colonel Mihail Teplinsky a fost numit în funcția de comandant al Grupării de trupe Dnipro (Dnepr) din zona operației militare speciale. Astfel, acesta va începe să îndeplinească misiuni în Regiunea Herson.
Armata ucraineană a lovit un obiect strategic al sistemului rus de apărare aeriană în Crimeea în noaptea de luni, 30 octombrie, iar pe 25 octombrie a distrus sistemul de rachete antiaeriene S-400 din apropierea Luhanskului ocupat.
La un forum militar din China, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avertizat Occidentul împotriva unei escaladări a conflictului cu Rusia, care ar putea duce la o ciocnire militară directă între puterile nucleare, scrie Reuters.
Peste 200 de sisteme Dedrone FieldKits, o versiune simplificată a DedroneTactical counter-unmanned aerial system (cUAS), sunt desfășurate în Ucraina, a declarat, recent pentru publicația Janes, un director executiv al companiei Dedrone.
Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus noaptea trecută 36 de drone lansate de Ucraina deasupra Mării Negre în largul Peninsulei Crimeea, a anunţat duminică dimineaţa Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters, scrie Agerpres.
O dronă ucraineană s-a prăbuşit joi peste un depozit de stocare a deşeurilor nucleare la centrala atomoelectrică Kursk în partea de vest a Rusiei, a susţinut sâmbătă Ministerul rus de Externe, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Perspectivele ajutorului militar pentru Ucraina devin tot mai incerte.
În ultimul raport zilnic al Serviciului de informații al armatei britanice, care a fost postat pe site-ul Ministerului Apărării pe 27.10.2023, a fost semnalat faptul că bombardierele grele aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune din Rusia nu au mai executat lovituri aeriene cu rachete de croazieră asupra Ucrainei de mai mult de o lună, ceea ce reprezintă cea mai lungă pauză înregistrată de la începutul conflictului.
În noaptea de joi spre vineri, mișcarea șiită yemenită pro-iraniană a informat despre un atac care a vizat o bază militară a forțelor israeliene din Eritreea, în sudul Mării Roșii.
Contingentul de condamnați din închisorile rusești ajunge acum la cel mai mic număr din istoria Federației Ruse, adică la aproximativ 266.000 de condamnați.În doar doi ani, închisorile rusești s-au golit dramatic: 150.000 de deținuți au fost trimiși la Batalionul disciplinar din Ucraina
Noul premier slovac, Robert Fico, a declarat joi că țara sa va înceta să mai trimită arme în Ucraina și va limita pe viitor ajutorul țării vecine la „umanitar și civil”, aceasta fiind prima decizie de acest fel a aliaților occidentali, relatează Reuters.
În timpul atacurilor asupra infrastructurii ucrainene, pe lângă dronele Shahed 131/136 de fabricație iraniană, Rusia și-a desfășurat și drone proprii, și mai ieftine decât variantele originale.
Republicanul Mike Johnson a fost ales ca președinte al Camerei Reprezentanților, după trei săptămâni de instabilitate și trei candidați eșuați, scrie Reuters.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că a desfășurat sistemele termobarice TOS-1A ”Solntsepyok”, care au îmbunătățit controlul focului cu un nou software, în apropiere de satul Verbove din regiunea Zaporojie. Dronele sunt acum folosite pentru a corecta precizia focului, scrie Ria.
În cadrul unui interviu acordat cotidianului britanic Financial Times, premierul ucrainean, Denys Shmyhal, a declarat, pe 24.10.2023, că muniția de artilerie s-a epuizat în întreaga lume. Ca urmare, obuzele de artilerie ar trebui să fie produse pe teritoriul Ucrainei.
În ultima lună, forțele ruse au câștigat 25 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a recuperat 33. „Ucraina a recâștigat peste 50% din teritoriu”, a declarat Bident într-o alocuțiune televizată din 19 octombrie.
Rusia concentrează pe teritoriul ucrainean ocupat peste 400.000 de soldaţi, ceea ce îi permite să desfăşoare simultan operaţiuni de anvergură pe diferite secţiuni ale frontului, a declarat la postul Kiev TV un reprezentant al serviciului militar de informaţii ucrainean, Andri Iusov, citat marţi de agenţia EFE, potrivit Agerpres, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor ţării sale continuarea furnizării de arme pentru a susţine astfel atât Ucraina, cât şi securitatea Europei.
Din proiectul de buget pe 2024 lipsesc peste cinci miliarde de euro pentru ajutorul militar destinat Ucrainei, precizează Bild care citează un document intern al Ministerului german al Apărării. Dacă nu este cumva o eroare de comunicare între ministerul german de finanțe și cel al apărării, situația este una cel puțin îngrijorătoare, având în vedere valoarea ajutorului de până acum. Potrivit guvernului federal, în acest an ajutorul militar german pentru Ucraina este de aproximativ 5,2 miliarde de euro, iar în 2022 a fost de 2 miliarde.
Ucrainenii au reușit să transforme rachetele aer-aer AIM-9 Sidewinder furnizate de SUA în rachete sol-aer.
Ucrainenii amenință cu proviziile rusești la Bahmut în timp ce avansează ușor spre sud de orașul Klișciivka. Trupele ruse se apără chiar lângă linia de cale ferată de la Bahmut, la Horlivka, a informat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). La nord de Klișiivka și lângă Andriivka, ucrainenii au reușit chiar să treacă linia ferată.
Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, a anunțat pe canalul său de Telegram că, pe 24.10.2023, în rada externă a portului, a fost respins un atac al forțelor și mijloacelor de diversiune subacvatică din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.
Pierderile zilnice ale armatei ruse au crescut cu 90% din cauza ofensivei de la Avdiivka, susțin serviciile de informații britanice.
Costul războiului din Ucraina are un impact asupra bugetului rus. Potrivit informațiilor britanice, propunerea de buget arată că creșterea bugetului apărării față de anul acesta este de 68%.
O înregistrare video cu urmările unui atac cu rachete balistice ATACMS asupra unui aerodrom de lângă Luhansk a fost postată online. Acesta prezintă mai multe elicoptere Ka-52 ce par a fi avariate. În plus, suprafața de beton a aerodromului prezintă semne de detonare a unor bombe. La 17 octombrie, rachete balistice ATACMS M39 lansate de ucraineni au lovit aerodromurile din Berdiansk și Luhansk, iar ceea ce se poate observa în imagini este rezultatul acestui atac.
Forţele ruse de ocupaţie, în ciuda pierderilor grele, continuă să își desfăşoare trupele în zona oraşului ucrainean Avdiivka, precizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii afirmă că trupele rusești deplasează forțe suplimentare în sectorul Avdiivka, în ciuda problemelor continue și a eșecului unei noi tentative de ofensivă care a avut loc în zilel de 19 şi 20 octombrie.
Ușurința cu care Kremlinul este dispus să piardă echipamente din epoca sovietică se explică în special prin stocurile uriașe moștenite de la fosta URSS.
Rusia a atacat Ucraina cu drone de asalt şi rachete ghidate şi antiaeriene, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar forţele de apărare ucrainene au reuşit să doboare patru dintre ele, au informat surse oficiale de la Kiev, citate de EFE.
Germania a trimis un alt lot de ajutor militar Ucrainei. Deși lipsesc mult-doritele rachete de c roazieră Taurus, pachetul de asistență de securitate conține, printre altele, sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard, precum și drone de recunoaștere RQ-35 Heidrun și Vector.
Kazahstanul, care a fost acuzat că a eludat sancțiunile occidentale impuse aliatului său, Rusia, după invazia din Ucraina, a anunțat joi că a interzis oficial exportul a aproximativ 100 de produse către Moscova, printre care drone și componente electronice.