Trupele ruse încearcă probabil să recâștige inițiativa pe câmpul de luptă din Ucraina: desfășoară mai multe operațiuni ofensive simultane în est.
Trupele ruse încearcă probabil să recâștige inițiativa pe câmpul de luptă din Ucraina: desfășoară mai multe operațiuni ofensive simultane în est.
Guvernul Slovaciei a încetat să furnizeze Ucrainei ajutor militar din depozitele sale, despre care a informat oficial conducerea NATO.
Editorialistul Matthew Luxmoor de la cotidianul american Wall Street journal a semnalat faptul că Forțele Armate ale Ucrainei transferă grupuri mici de pușcași marini peste Nipru, pentru a-și consolida pozițiile de pe malul de est al râului, relatează publicația de propagandă rusă topcor.ru.
Forțele armate germane au antrenat până acum aproximativ opt mii de soldați ucraineni, în cadrul misiunii EUMAM a Uniunii Europene, au anunțat marți oficialii militari germani.
Rusia și-a transferat probabil sistemele de apărare antiaeriană S-400 din regiunea Kaliningrad la Rostov pe Don, se arata într-o analiză a grupului de investigaţii media Bellingcat. Grupul de experţi ca a realizat raportul se bazează pe analiza imaginilor din satelit pentru perioada cuprinsă între sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie.
Momentul în care vom vedea aeronavele de producție americană pe frontul ucrainean este destul de aproape, iar centrul de pregătire al piloților F-16, inaugurat luni în România are, cu siguranță, o contribuție importantă la Alianța F-16 pentru Ucraina.
Statele din Golf sunt printre cei mai mari importatori de arme din lume, cheltuielile lor militare constituie un procent mare din bugetele lor generale, iar acest aspect ridică semne de întrebare cu privire la repercusiunile războiului din Fâșia Gaza și tendința regiunii către o stare de instabilitate a cheltuielilor sale de apărare.
După ce inițial consorțiul germano-danez-olandez a anunțat că va dona Ucrainei 100 de tancuri Leopard 1A5 de fabricație germană, cele trei state donatoare, împreună cu Danemarca, care operează independent – au adăugat alte 95 de tancuri Leopard 1, scrie Forbes.
Războiul din Ucraina a intrat într-o fază în care nu mai e posibilă o lovitură surprinzătoare care ar putea asigura o victorie rapidă. Iar comandantul șef al forțelor armate ucrainene, într-o analiză recentă pentru The Economist, Valeri Zalujnîi, a recunoscut că s-au aflat într-un impas.
Militari ucraineni au distrus un sistem rusesc de apărare antiaeriană Tor folosind o dronă FPV, în apropiere de linia frontului din Kupiansk. Sistemul rusesc de rachete sol-aer TOR are un preț de aproximativ 24 de milioane de dolari. Astfel, până în prezent, acest sistem de rachete este cea mai valoroasă ţintă distrusă de ucraineni cu drone care au un cost de aproximativ câteva sute de dolari.
Mai multe surse ucrainene, care citează reprezentanți ai Statului Major General din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, au informat, pe 12.11.2023, că generalul Zaluzhny a dat ordin pentru pregătirea unei noi linii de apărare între Mîkolaiv și Odesa.
O investigație comună derulată de The Washington Post și Der Spiegel, privind controversatul act de sabotaj de anul trecut soldat cu mai multe explozii care au afectat gazoductele ruse Nord Stream din Marea Baltică, a condus la identificarea unui ofițer ucrainean cu legături strânse cu serviciile de informații din Ucraina, care a jucat un rol central în planificarea și desfășurarea operației.
Ucraina ar trebui să fie acceptată în Alianța Nord-Atlantică, dar protecția nu ar trebui să se extindă asupra teritoriilor ocupate acum de Rusia, sugerează fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen. El crede că acest lucru ar trimite Rusiei un semnal că nu poate împiedica Ucraina să se alăture Alianței de apărare occidentale.
Rusia continuă să atace Avdiivka , dar fără rezultate importante. Bloggerii ruși susțin că trupele au pătruns la periferia satului Stepove, dar avansul nu a fost confirmat, iar Statul Major ucrainean a anunțat că atacurile au fost respinse, scrie ISW.
Ministerul Apărării Naționale al Lituaniei a anunțat, pe 10 noiembrie, că lansatoare de rachete ale sistemului antiaerian NASAMS, cu rază medie de acțiune, au fost livrate Ucrainei.
Mai multe canale rusești de pe Telegram au anunțat că, în dimineața zilei de 11.11.2023, militarii ruși au lovit aeroportul Borispil din Kiev cu rachete balistice. Ulterior, autoritățile de la Kiev au confirmat atacul executat de trupele ruse.
Conducerea armatei ruse, preocupată de ofensiva lansată pe direcțiile Avdiivka și Mariinka, a uitat să trimită sprijin pentru trupele sale care luptă în regiunea Herson.
Rusia încearcă să cumpere înapoi armele și alte echipamente militare pe care industria militară rusă le-a vândut anterior în străinătate și apelează la partenerii săi comerciali de lungă durată.
În portul Ciornomorske din Crimeea ocupată de ruși, în noaptea de vineri au fost înregistrate mai multe explozii, în timpul cărora s-ar fi spus că două bărci rusești de desant rapid, arată oficialii ucraineni.
Războiul din Ucraina a ajuns într-o fază a așa-numitului război pozițional, o încleștare care seamănă mai mult cu luptele și tacticile din Primul Război Mondial, combinate cu armele secolului 21.
Liderii europeni s-au angajat să furnizeze Ucrainei un milion de piese de artilerie, pe parcursul a 12 luni, dar se pare că nu vor putea să livreze cantitățile promise, scrie Bloomberg. Miniștrii Apărării din Uniunea Europeană vor discuta această problemă săptămâna viitoare.
La întoarcearea din vizita oficială efectuată în Kazahstan, președintele rus, Vladimir Putin, a inspectat, probabil pe 09.11.2023, Statul major al Regiunii Militare Sud din Rostov pe Don, unde a audiat o serie de rapoarte privind evoluțiile înregistrate în cadrul războiului de agresiune împotriva Ucrainei și s-a familiarizat cu noi modele de echipamente militare.
Vulnerabilitatea sistemului defensiv aerian al Rusiei îi îngrijorează tot mai mult pe decidenții ruși care, probabil, vor fi nevoiți să aducă elemente de apărare aeriană din zone mai îndepărtate pentru a proteja punctele critice din zona frontului.
Războiul din Ucraina continuă să solicite societățile occidentale.
Chiar și cel mai eficient sistem antiaerian din Ucraina va avea probleme, o recunosc oficialii ucraineni, întrucât Armata rusă a acumulat 800 de rachete de înaltă precizie.
Rusia va spori atacurile cu rachete pe care le vor ”ascunde” printre diferite tipuri de vehicule aeriene fără pilot, folosite ca ținte false, pentru a crește rata de succes a atacurilor.Armata rusă va aplica tactica Hamas: Rachete folosite în atacuri vor fi lansate ”roiuri” pentru a suprasatura apărarea ucraineană
Mai multe surse rusești au informat, pe 08.11.2023, că, pe timpul operațiunilor militare de pe direcția Donețk, Forțele Armate ale Federației Ruse au întrebuințat, lângă Avdiivka, elemente de luptă cu auto-țintire (SPBE) de tip Motiv-3M (9N349) împotriva echipamentelor militarilor ucraineni.
Noul guvern al Slovaciei a respins miercuri un plan elaborat anterior de a dona Ucrainei rachete și muniții, urmând angajamentul primului ministru Robert Fico de a opri ajutorul militar la Kiev în timp ce aceasta luptă împotriva invaziei ruse, scrie Reuters.
Rusia va fi și mai slabă și mai puțin capabilă să conducă o ofensivă anul viitor, se arată în scrisoarea redactată în detenție de către naționalistul Igor Girkin (Strelkov), care a fost primul lider al separatiștilor din regiunea Donețk, după evenimentele din 2014.
Celebrul ”Forte 10” revine în spațiul aerian al Mării Negre. Și nu oriunde, la 200 km sud de Novorosiisk.