Zelenski a vorbit, în premieră, despre posibilitatea de a ceda teritoriul Rusiei, dar subliniază că ”poporul ucrainean ar trebui să decidă”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis pentru prima dată scenariul ipotetică de a ceda un teritoriu Rusiei.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Sursa foto: Facebook/Administrația Prezidențială de la Kiev
Președintele Ucrainei a făcut declarația într-un interviu cu reprezentanții a patru instituții de presă franceze, spunând că așa ceva ar trebui să fie decis de poporul ucrainean, nu de el sau de alți lideri mondiali. Totuși, potrivit unui sondaj recent, majoritatea ucrainenilor nu este pregătită să cedeze părți din teritoriul țării lor, dar își doresc negocieri cu Federația Rusă.
„Trebuie să înțelegeți că orice problemă legată de integritatea teritorială a Ucrainei nu poate fi rezolvată de președinte, de nicio altă persoană din lume sau de toți președinții lumii fără poporul ucrainean. Acest lucru este imposibil”, a spus Zelenski ca răspuns la o întrebare despre dacă guvernul său discută posibilitatea de a ceda un teritoriu pentru a obține pacea pe termen lung.
Potrivit lui Zelenski, transferul de teritoriu către Rusia ar fi contrar Constituției ucrainene. „Este o întrebare internă la care doar noi putem răspunde”, a spus președintele într-un interviu acordat ziarelor Le Monde, Libération, L'Équipe și agenției de presă AFP.
Totodată, el a negat că, în aceste zile, se discută așa ceva în Ucraina, pentru că – așa cum a adăugat el – nimeni nu i-a oferit încă oficial Ucrainei.
Transferul de teritoriu o „întrebare foarte, foarte dificilă”
„Voi fi sincer: nu este cea mai bună soluție pentru că avem de-a face cu (președintele rus Vladimir) Putin. Cucerirea unei părți a teritoriului nostru ar fi cu siguranță o victorie pentru el. După ceva timp, când războiul va fi înghețat, el se poate întoarce și o va face din nou”, a avertizat Zelenski.
Președintele a continuat spunând că nu toate teritoriile ucrainene ar trebui luate înapoi cu arme. Potrivit lui, ar dura mult timp și mulți oameni ar pieri.
„Și cred că este un lucru rău. Prin urmare, cred că ne-am putea recupera teritoriul prin mijloace diplomatice. În acest scop, am creat Formula noastră de pace”, a adăugat Zelenski, referindu-se la Planul de Pace în zece puncte al Ucrainei, din noiembrie 2022.
Fără cedări de teritorii, dar cu negocieri
Potrivit unui sondaj publicat de site-ul ziarului Ukrainska pravda, majoritatea ucrainenilor nu sunt pregătiți să cedeze teritoriul țării lor, dar în același timp doresc negocieri cu Federația Rusă.
Două treimi dintre cei chestionați (66%) consideră că Ucraina ar trebui să recâștige controlul asupra teritoriilor pe care le controla înainte de 2014, inclusiv Donbass și Crimeea.
60% consideră că este complet inacceptabil ca Ucraina să rămână doar cu teritoriul pe care îl deține acum.
În același timp, 57% dintre respondenți consideră că Ucraina ar trebui să inițieze negocieri cu Rusia pentru a încerca să ajungă la pace. În același timp, 38% cred că Ucraina nu ar trebui să intre în astfel de negocieri, iar 5% „nu știu”.
În același timp, 74% dintre cei chestionați nu sunt de acord că Ucraina ar trebui să renunțe la aderarea la NATO de dragul păcii și 76% nu sunt de acord cu renunțarea la aderarea la UE.
2.508 de ucraineni adulți au răspuns la întrebările sondajului în luna mai, eșantionul nu a inclus rezidenții din teritoriile ocupate temporar (Crimeea și părți ale regiunilor Donețk și Lugansk), a raportat Ukrainska Pravda, menționând că eroarea statistică a sondajului nu depășește 2,2%.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News