Moscova ignoră cererile Kievului de eliberare a cadavrelor celor 65 de prizonieri ucraineni despre care susține că au murit după ce avion rusesc de transport Il-76 a fost doborât în regiunea Belgorod.
Moscova ignoră cererile Kievului de eliberare a cadavrelor celor 65 de prizonieri ucraineni despre care susține că au murit după ce avion rusesc de transport Il-76 a fost doborât în regiunea Belgorod.
La fel ca în urmă cu un secol, războiul rămâne un teren fertil pentru dezvoltarea semnificativă în materie de arme. Rezistența manifestată de Ucraina în fata ocupație ruse nu face excepție. Dronele, atât de recunoaștere cât și de atac, au devenit simboluri ale acestui conflict. Dronele FPV, în special, ocupă un loc esenţial în această listă, reușind să înlocuiască importanta sistemelor de artilerie, deoarece sunt tot mai puţine obuze pentru acestea.
În pofida dezacordului din Congres privind continuarea finanțării Kievului, autoritățile americane continuă să caute echipament militar pentru Forțele Armate ale Ucrainei.
Atmosfera de la televiziunile moscovite vrea să lase impresia unei Rusii aflate sub asediu. Victimizarea are loc în condițiile în care forțele ruse sunt cele care au invadat Ucraina, după ce luni de zile masaseră trupe la graniță, pretextând că sunt exerciții și Occidentul minte cu privire la invazia iminentă (asta, ca să ne readucem aminte de unde am plecat).
Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat joi că analiza genetică a identificat toate cele 74 de persoane, inclusiv cei 65 de prizonieri de război ucraineni, despre care Moscova a spus că se aflau la bordul aeronavei strategice Ilyushin Il-76.
Acordul statelor Uniunii Europene asupra unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina este o ''dovadă în plus a unităţii puternice a Uniunii Europene'', a reacţionat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Președintele ucrainean a mulțumit liderilor europeni pentru răspunsul unitar de la Consiliul European de astăzi, dar subliniază că Rusia va primi în continuare arme de la Coreea de Nord.
Comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, își părăsește postul până la sfârșitul acestei săptămâni.
Cel puțin cinci explozii puternice au zguduit marți, 31 ianuarie, orașul Sevastopol din Peninsula Crimeea, aflat în prezent sub ocupaţia trupelor ruse, după cum precizează mai multe surse media ruseşti şi ucrainene. Atacurile ar fi vizat aerodromul rusesc Belbek, unde se află avioane militare rusești și centrul radio al cartierului general al întregii flote aviatice rusești din Marea Neagră. Această nouă serie de atacuri face parte dintr-o campanie ucraineană de a diminua capacitatea Rusiei de a folosi peninsula ocupată ca bază pentru operațiuni defensive în sudul Ucrainei.
Președintele american Joe Biden a găsit o modalitate de a furniza Ucrainei arme și material militar, indiferent de blocada republicană din Congres privind ajutorului militar direct.
Administrația Biden folosește legea federală privind eliminarea surplusului de material militar. Acesta din urmă îi permite să furnizeze astfel de sisteme de arme unei alte țări, cu condiția să își organizeze propriul transport pentru acestea.
Uniunea Europeană nu îşi va atinge obiectivul de a livra Ucrainei un milion de proiectile de artilerie în termen de un an, a recunoscut miercuri Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, citat de agenția națională Agerpres, care citează la rândul ei DPA.
Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, a recunoscut că Rusia a reușit să cucerească o parte din teritoriul ucrainean în ultimele trei luni.
China susține poziția Rusiei față de Ucraina, în ciuda presiunii occidentale și a încercărilor de a o izola pe scena internațională. Potrivit Moscovei, noul ministru chinez al Apărării, Dong Jun, a spus acest lucru în timpul unei întrevederi video, de miercuri, cu omologul său rus Serghei Şoigu.
Ucraina a reușit să mențină coridorul de navigație în Marea Neagră și să neutralizeze aproape complet flota rusă de la Marea Neagră.
Înlăturarea lui Valeri Zalujnîi reprezintă o modificare majoră în comanda militară a Ucrainei. Kievul dorește, astfel, să reseteze dinamica în rândul Forțelor armate ucrainene.
În urmă cu aproape o săptămână un avion rusesc de transport militar IL-76 s-a prăbușit, pe data de 24 ianuarie, în districtul Korochanski din regiunea Belgorod, Rusia. În jurul acestui caz sunt însă numeroase controverse.
Resturile unei rachete de croazieră ucrainene Neptun au fost găsite pe țărmul Mării Azov, în Rusia. Un material video a fost publicat de presa de propagandă rusă. Resturile rachetei de croazieră au fost găsite pe malul mării în regiunea Rostov, în apropiere de Portul Taganrog. Din imaginile publicate reiese că lipsește focosul.
Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, ar fi putut fi demis pe 29 ianuarie, potrivit mai multor surse consultate de cotidianul Kyiv Independent și ale altor câteva publicaţii mass-media ucrainene. Pe site-ul Administraţie Prezindentiale de la Kiev nu a fost publicat încă niciun decret oficial. O sursă a Kyiv Independent din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat că Zalujnîi a fost demis. Sursa nu a fost autorizată să vorbească în mod oficial cu presa.
La acest moment sunt disponibile doar informații neoficiale.
Relațiile dintre Budapesta și Kiev au fost și sunt mai mult decât problematice. Acum, însă, primul diplomat al Ungariei merge în Ucraina, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse din Ucraina.
Mișcarea de gherilă ucraineană Ateș monitorizează situația din Crimeea și raportează că prin nodul principal de cale ferată, orașul Dzhankoy trec efective tot mai numeroase de militari ruși, dar și cantități mai mari de echipamente militare, care se îndreaptă apoi spre front.
Vehiculele americane de luptă pentru infanterie (IFV) Bradley s-au dovedit a fi o forță pe câmpul de luptă din Ucraina. Iniţial, Statele Unite au pus la dispoziția Ucrainei aceste IFV-uri pentru a ajuta la desfăşurarea acţiunilor ofensive pe zona de front din Zaporojie. Cu toate acestea, ele s-au dovedit a fi, de asemenea, o forță de succes în apărarea liniei de front din Avdiivka.
Militarii ucraineni au capturat o dronă kamikaze Shahed-136 - de care armata rusă folosește frecvent pentru a efectua lovituri asupra infrastructurii critice și a țintelor civile - aproape intactă. Această dronă, bine conservată după cădere, a fost găsită pe un câmp în urma recentului atac aerian masiv combinat al Rusiei asupra Ucrainei.
Grupul ucrainean operativ-strategic (GUOS) de forțe ”Tavria” a anunțat, în dimineața de 27 ianuarie, că a distrus sau neutralizat 230 de drone rusești de diferite tipuri. Trupele ucrainene de pe direcția Tavria acoperă un front de aproximativ 400 de km de la orașul Donețk și până frontiera administrativă dintre regiunile Zaporojie și Herson (undeva la aproximativ 30 km vest de centrala nucleară Zaporojie).
Pentru a doua oară, Rusia a atacat Ucraina cu rachete balistice care provin din Coreea de Nord. În timpul unuia dintre recentele atacuri rusești cu rachete asupra Kievului, cel puțin o rachetă balistică nord-coreeană a fost lansată. Potrivit publicației ucrainene Defense Express, epava sa a fost găsită de locuitorii capitalei, care au fotografiat-o și au trimis-o la redacție.
În cadrul unei întâlniri cu studenții care participă la așa-zisa „operație militară specială”, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, pe 26.01.2024, că frontul din Ucraina necesită o atenție constantă și o ajustare fină. Potrivit precizărilor sale, acțiunile de luptă se desfășoară pe un front de aproape 2.000 de kilometri, cu participarea a peste 600.000 de persoane din Rusia.
Membrii grupului de mercenari rusi Wagner au fugit în Belarus după lovitura de stat eșuată din iunie anul trecut. Deutsche Welle scrie că luptătorii Wagner se bucură în continuare de sprijinul forțelor de securitate din Belarus și al propagandiștilor din Belarus.
La solicitarea Moscovei, Consiliul de Securitate al ONU a discutat, vineri seara, la o întâlnire extraordinară despre prăbușirea unui avion militar rus în regiunea Belgorod.
După declanșarea invaziei ruse din 24 februarie 2022, armata ucraineană a început să folosească în mod activ drone maritime de suprafață, încercând să atace navele de luptă rusești, navele comerciale și infrastructura de coastă. Cu toate acestea, marina rusă și-a îmbunătățit treptat metodele de combatere a dronelor, construind în cele din urmă o apărare navală adecvată.
Cancelarul german Olaf Scholz a avut o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul căreia au discutat despre acordul de parteneriat de securitate care se dorește a fi semnat între Germania și Ucraina. Scholz a anunțat acest lucru miercuri, 24 ianuarie, la Berlin, în cadrul unei conferințe de presă comună cu premierul slovac Robert Fico.