”Măsurile funcționează”. UE a aprobat noi sancțiuni împotriva Rusiei. Operațiunea specială de 3 zile nu a mers cum credeam, recunoaște propagandistul rus Rybar
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat luni al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Lista sancțiunilor crește cu 116 persoane fizice și juridice.
Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
UE a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
La întâlnirea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de luni de la Luxemburg, miniștrii de externe ai Uniunii au aprobat în cele din urmă al 14-lea pachet de sancțiuni. Adoptarea acestor măsuri ”va crește presiunea împotriva Rusiei și împotriva altor țări (Belarus, Iran și Coreea de Nord - n.r.), pentru a împiedica eludarea sancțiunilor”, a declarat și ministrul român de externe, Luminița Odobescu, înainte de reuniunea CAE, de astăzi.
Ce înseamnă în practică sancțiunile asupra persoanelor și entităților rusești? Pe lângă interdicții de călătorie aplicate persoanelor fizice, sancțiunile constau și în înghețarea activelor persoanelor și entităților, dar și o gamă largă de sancțiuni, cel mai vizibile fiind în domeniul energiei.
Până acum, UE a înghețat active private ruse în valoare de 24,9 miliarde EUR. De asemenea au fost blocate 210 miliarde EUR, reprezentând active ale Băncii Centrale a Rusiei.
Profiturile nete generate de activele rusești blocate vor fi utilizate pentru a sprijini forțele armate ucrainene, industria de apărare și reconstrucția Ucrainei.
Sancțiunile UE vin la scurt timp după sancțiunile din partea Statelor Unite și Marii Britanii
Potrivit diplomației UE, persoanele vizate de sancțiuni sunt implicate direct sau indirect în agresiunea împotriva Ucrainei. Noile sancțiuni includ, printre altele, interzicerea transbordării gazului natural lichefiat (GNL) rusesc.
De la mijlocul lunii iunie, Bursa de Valori din Moscova și Centrul Național de Compensare din Rusia, care acționează ca intermediar pentru toate tranzacțiile sale valutare, se află pe lista sancțiunilor SUA. Au fost afectate și companiile rusești care comercializează GNL.
Marea Britanie a impus sancțiuni în a doua săptămână din iunie la Bursa de Valori din Moscova și directorul acesteia sau companii de transport precum Volga-Dnepr Airlines.
Am crezut orbește informațiile că totul este bine, recunoaște propagandistul rus Rybar
Războiul din Ucraina se desfășoară de peste doi ani, fără rezultate importante pentru Moscova. Motivul este că planificarea rusă a eșuat, a recunoscut, într-un interviu acordat site-ului banjaluka.net, analistul militar naționalist rus Mihail Zvinciuk, care se află în spatele cunoscutului canal de Telegram ”Rybar”.
„E deja clar că operațiunea militară specială (așa cum spune Rusia războiului de agresiune împotriva Ucrainei) a mers într-o altă direcție decât era planificată, deoarece unele planuri nu au fost puse în aplicare. Vedem că nici măcar planificarea în sine nu a fost bună, au crezut cumva orbește informațiile că totul este bine și au crezut orbește promisiunile partenerilor occidentali”, a spus Zvinciuk într-un interviu acordat publicației sârbești.
El face aluzie la informații conform cărora ucrainenii ar fi întâmpinat cu pâine și sare trupele ruse și la declarațiile inițiale ale Occidentului de a nu furniza Ucrainei arme ofensive letale grele sau cu rază lungă de acțiune.
”Sancțiunile funcționează”
Atacurile din prima jumătate a anului asupra rafinăriilor i-au afectat pe ruși. ”Sub controlul structurilor occidentale, dronele ucrainene vizează rafinăriile noastre”, a spus Zvinciuk, potrivit căruia acest lucru are consecințe neplăcute, iar producția de derivate petroliere este în scădere, fiind afectată și de sancțiuni.
„Din păcate, nu am dezvoltat propriile noastre tehnologii de rafinare a petrolului. Acum le facem din nou, pentru că (înainte de invazia rusă) aveam din Occident tot ce era necesar pentru fluxul de petrol. De la experți la instrumente. Și acum acești experți au devenit consilieri ai țărilor occidentale, sfătuindu-le unde este cel mai bine să lovească.
Sancțiunile funcționează oarecum, pentru că nu putem înlocui tehnologia într-o clipă, Occidentul știe acest lucru și ne distruge capacitățile tehnologice. Pentru că rafinăriile nu funcționează, prețurile combustibililor au crescut cu zece procente. Aceasta înseamnă că în trei luni totul s-a scumpit cu zece procente”, a spus Zvinciuk.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News