Rusia folosește pe scară largă bombele de aviație de trei tone de tip FAB-3000. De ce experții ruși au mari îndoieli privind FAB-3000
Pe Internet continuă să fie publicate o serie de materiale video privind întrebuințarea de către Forțele Armate ale Federației Ruse a bombelor de aviație de trei tone de tip FAB-3000, dotate cu module universale de planare și corecție.
Ultima filmare arată folosirea muniției grele împotriva unei clădiri în care partea rusă susține că se afla personalul uneia dintre unitățile ucrainene. Este vorba cel puțin despre a treia înregistrare cu utilizarea bombelor de trei tone în zona de acțiune a ocupantului rus în Ucraina.
Până de curând, piloții ruși au atacat pozițiile armatei ucrainene numai cu bombe de aviație mai puțin puternice, de tip FAB-250, FAB-500 și FAB-1500. Acest lucru a fost explicat prin faptul că un modul universal de planare și corecție nu fusese încă dezvoltat pentru muniția de trei tone. Între timp, specialiștii ruși au reușit să rezolve această problemă.
Și, cu toate că primele cazuri de întrebuințare a FAB-3000 au demonstrat abateri minore de la țintă, puterea lor a fost suficientă pentru a garanta distrugerea obiectivului vizat. După toate probabilitățile, rezultatele testelor au fost considerate satisfăcătoare de reprezentanții militari ruși, iar utilizarea FAB-3000 începe să se răspândească.
Potrivit numeroaselor mărturisiri ale militarilor ucraineni, utilizarea bombelor de aviație cu module universale de planare și corecție a jucat un rol decisiv cel puțin în preluarea de către trupele ruse a controlului asupra localității Avdiivka. Piloții ruși au folosit aceste muniții nu numai pentru distrugerea țintelor simple, ci și a fortificațiilor.
Mai mult, în acest caz s-a constatat că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au aruncat mai multe muniții de aviație simultan în tranșeele armatei ucrainene, oferind o zonă de distrugere continuă de câteva sute de metri.
Presa ucraineană a semnalat faptul că muniția de aviație mai puternică este îngrozitoare nu numai pentru efectul său distructiv, ci și pentru efectul demoralizant pe care îl are asupra apărării ucrainene.
Rușii bombardează intens Ucraina. Dar experții ruși pun la îndoială bombele FAB-3000
Cu numai o zi înainte, pe 23 iunie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declarase că, până în prezent, în cursul lunii iunie, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au lansat peste 2.400 de bombe de aviație asupra pozițiilor Forțelor Armate ale Ucrainei, din care 700 au căzut pe fortificațiile armatei din regiunea Harkov.
Comentariul autorului: În pofida materialelor de propagandă, care promovează bombele rusești de aviație de trei tone, tot mai mulți specialiști militari ruși se îndoiesc de nevoia de întrebuințare a bombelor FAB-3000 în cadrul operației militare speciale de pe teritoriul Ucrainei.
În primul rând, aceștia atrag atenția asupra faptului că, din imaginile publicate până acum pe Internet, rezultă că puterea distructivă a FAB-3000 nu este cu mult mai mare față de FAB-1500.
În al doilea rând, un bombardier Su-34 poate să primească la bord o singură bombă FAB-3000. De asemenea, acest lucru, din cauza gravitației sale, îl privează de capacitatea de manevră și îl face vulnerabil față de sistemele inamice de apărare antiaeriană.
În al treilea rând, aceeași aeronavă poate lua la bord trei bombe FAB-1500, a căror putere totală și efect distructiv sunt mai mari decât indicatorii similari ai FAB-3000.
Canalul rus de propagandă Fighterbomber, apropiat de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, a scris recent pe canalul său de Telegram că, foarte curând, posibilitățile de utilizare a bombelor de aviație vor fi reduse la zero, din cauza dezvoltării sistemelor de război electronic.
“Epoca modulelor universale de planare și corecție cu un sistem ieftin de dirijare prin satelit de termină. Războiul electronic câștigă teren. Precizia bombelor de aviație scade. Poate că, lipsa de acuratețe poate fi compensată de puterea și numărul de bombe dintr-o salvă, care intimidează folosirea mijloacelor de război electronic, dar acesta este un drum către nicăieri”, a concluzionat Fighterbomber.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News