Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rușii au efectuat un atac masiv cu drone asupra Kievului și presează pe frontul de est. ”Apărarea din jurul Torețk s-a prăbușit în câteva zile”
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Miercuri dimineața, Rusia a efectuat un atac la scară largă cu drone în toată Ucraina, care a lovit și capitala, scrie The Kyiv Independent. Potrivit ziarului Ukrainska Pravda, acesta a fost cel mai mare atac asupra Kievului din acest an.
Armata rusa, artilerie Smerch
Armata rusa, artilerie Smerch

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au respins peste noapte una dintre cele mai mari lovituri cu drone cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, doborând toate cele 89 de drone care au țintit orașul Kiev, dar și regiunea Kiev, la primele ore ale zilei de miercuri.

Atacul a vizat în primul rând Kievul și regiunea Kiev. Administrația militară a capitalei a declarat că nicio infrastructură civilă sau cheie nu a fost afectată.

„Acesta este unul dintre cele mai masive atacuri ale dronelor Shahed 131/136”, a spus forțele aeriene, referindu-se la tipul de dronă pe care spune că Rusia a folosit-o cu mii de oameni în atacurile împotriva Ucrainei.

Rusia folosește drone low-cost. Un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Rusia a început, de asemenea, să folosească noi drone low-cost, unele echipate cu camere, pentru a înregistra pozițiile apărării aeriene a Ucrainei și rezultatele atacurilor sale, în timp ce altele acționează ca momeală.

 

Rușii avansează în est

Ofensiva rusă provoacă prăbuşirea unor sectoare ucrainene de front şi Rusia anunţă în fiecare săptămână ocuparea de noi localităţi în Ucraina, deşi până în prezent trupele ruse nu au reuşit nicio străpungere decisivă.

Pierderile rușilor sunt uriașe - sute de morți pe zi. Cu toate acestea, fluxul de grupuri de asalt nu scade, este constant mare. 

Forțele ruse au efectuat cinci atacuri mecanizate de la dimensiunea plutonului la batalion în vestul regiunii Donețk pe 29 și 30 iulie, anunță ISW.

În aceste săptămâni, ofensiva rusă se concentrează pe oraşul strategic Toreţk, unde se află o infrastructură esenţială pentru aprovizionarea trupelor ucrainene pe acel sector de front în provincia Doneţk.

În drum spre Torețk, Armata rusă a revendicat marţi ocuparea  Leninskoe (Pivdenne în ucraineană - n.r.) în provincia Doneţk din estul Ucrainei, situată în apropierea oraşelor Toreţk şi New York.

DeepState a spus că începerea bătăliei pentru Torețk este o chestiune de timp.  Artileria și tunurile antiaeriene inamice lovesc în prezent orașul. Rușii pariază pe o străpungere în direcția Toretsk și acumulează rezerve și nu doar infanterie. S-a acumulat deja o cantitate imensă de artilerie, aviația este și ea activă, precum și  zeci de tunuri antiaeriene.

Yuriy Butusov, redactor-șef al Censor NET, într-un interviu pentru Radio NV  - a povestit despre problemele de pe front.

Ca să știm de unde plecăm: ”Înainte de invazie, Armata rusă ne depășea numeric la numărul de personal ( mă refer la armata capabilă de luptă) de aproximativ 4-5 ori, iar acum asta raportul a scăzut la probabil 3:1; Ne depășe în ceea ce privește muniția și armele de aproximativ 30 de ori, iar acum raportul este de aproximativ 6:1, 7:1; și are un avantaj absolut în aviație, în artilerie, în toate tipurile de arme grele”, arată Butusov, care remarcă faptul că Rusia își folosește acum avantajul cantitativ.

Haos strategic în prima linie? ”Se pare că conducerea noastră nu se gândește la apărarea strategică. Ei aruncă în mod constant trupe în contra-bătălie. Și în loc să întâlnești inamicul în poziții preechipate, țintite, cercetate și să distrugi aceste grupuri de asalt unul câte unul; nu, aruncăm brigăzi în ultimul moment. Brigada 32 (este aruncată în luptă) la Torețk, a Brigada a 53-a la New York, iar Brigada a 24-a la Chasiv Yar. In ultimul moment. Deja totul se prăbușește”, mai arată analistul.

 

Terețk, ca și pierdut? ”Apărarea din jurul Torețk s-a prăbușit în câteva zile”

 

Situația în jurul Torețk, sau mai bine zis — în Torețk în sine, este foarte dificilă. Inamicul continuă să avanseze, deoarece apărarea din jurul orașului s-a prăbușit în doar câteva zile. Orașul în sine nu este pregătit pentru apărare, nu există poziții echipate, organizate în el. Nici măcar o brigadă nu a fost adusă acolo la timp. Brigada 32 mecanizată a fost aruncată acolo pentru a riposta. Oamenii fac tot posibilul, după nivelul de pregătire și coordonare pe care au reușit să-l dobândească acolo.

Dar un miracol nu se va întâmpla. Dacă trupele care nu au avut timp să se pregătească, se organizează în forță, se aruncă în contra-bătălii pe un front larg al inamicului care înaintează, atunci inamicul nu poate fi oprit cu organizarea de acum.

Inamicul este oprit de o linie organizată de apărare, pe care pur și simplu nu au timp s-o pregătească. Și dacă nu pregătim o linie de apărare chiar în Toretsk ( în partea pe care încă o controlăm), dacă nu începem să pregătim o linie de apărare în spatele Torețk și să deviem rezervele acolo la timp, atunci ce vom avea? Ce s-a întâmplat cu noi în alte orașe din Donbas, care s-au pierdut și în contraatacuri fără pregătire și organizare - Avdiivka, Krasnohorivka, Bahmut, Severodonetsk - lista, din păcate, este deja lungă.

 

O veste bună, cel puțin tmporar, vine din direcția Kurakhiv în regiunea Donețk, unde un atac masiv rusesc a eșuat din nou

Parașutiștii ucraineni din Brigada a 79-a de asalt aeropurtată a brigăzii Tavria au respins un alt asalt la scară largă al ocupanților, în care rușii au aruncat zeci de unități de vehicule blindate. Rușii au folosit 10 tancuri, 47 de vehicule blindate de luptă cu infanterie, 10 motociclete și 1 buggy într-o zi.

”În timpul luptei, soldații noștri au lovit 12 vehicule blindate de luptă, 8 tancuri rusești, 9 motociclete și cărucioare. 36 de ocupanți au fost distruși, alți 32 au fost răniți”, se arată în mesajul Brigăzii 79, citat de UPravda.

Potrivit ISW, ucrainenii au distrus sau avariat apoi șase tancuri rusești, șapte vehicule blindate și toate cele 12 motociclete. Ulterior, rușii s-au retras după primul val de atacuri.

În acest sens, analiștii ISW au spus că comandamentul militar rus este încă dispus să sufere pierderi mari de vehicule blindate cu prețul unor câștiguri tactice mici sau deloc. 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Olanda livrează Ucrainei un nou lot de avioane F-16. Anunțul, făcut la câteva ore după ce francezii au confirmat livrarea Mirage 2000
Mirage 2000 intră în război alături de F-16. Franța a făcut anunțul istoric: Primele avioane au fost deja livrate Ucrainei
Phenianul își "ascute săbiile" în Ucraina: Precizia rachetelor nord-coreene s-a îmbunătățit simțitor
Bilanț sumbru al Rusiei în Kurskul ocupat de ucraineni: Pentru prima dată în 80 de ani rușii pierd mii de soldați și sute de tancuri, adânc în teritoriul rus
Ucrainenii au lovit aerodromul militar din regiunea Krasnodar din Rusia, folosit pentru lansarea dronelor Shahed
Statele Unite intenționează să retragă toate trupele din Siria
Într-o declarație rară, Kievul recunoaște că are 45.000 de militari ucraineni morți în războiul cu Rusia. Armata Ucrainei folosește deja unități robotizate complet autonome
Trump vrea ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza. S-ar putea întâmpla o strămutare majoră din Gaza?
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
EXCLUSIV
Sistemul Patriot donat Ucrainei e doar vârful aisbergului. „Secretul” ciudat al României când pe toate mitralierele trimise Ucrainei scrie „Cugir”
De ce trece Armata Ucrainei la o organizare pe corpuri. După trei ani de război Ucraina își adaptează armata
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
O dronă rusă a intrat în spațiul aerian al R. Moldova dinspre Ucraina
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
Explozie la Moscova: Fondatorul batalionului Arbat, rănit grav într-un atentat cu bombă
Arme laser, avioane Gripen sau sisteme THAAD. Care sunt cele mai dorite arme de către Ucraina, chiar dacă unele rămân mai mult o fantezie
Emisarul lui Trump pentru Ucraina spune că „nu Putin decide” dacă negociază sau nu cu Zelenski și ambele țări vor trebui să facă concesii
Ucraina prezintă dovezi că rușii au lovit cămin social din Sudja, Kursk. Rușii neagă și susțin că ucrainenii și-au bombardat propriile poziții
Rușii folosesc în Ucraina un nou tip de rachetă balistică: Sistemul Iskander-M folosește rachete cu focos penetrant
Pe un scenariu similar cu cel din România, avioane de luptă poloneze și aliate au fost ridicate în aer din cauza atacurilor rusești cu drone și rachete în vestul Ucrainei
Sfârșitul războiului din Ucraina e la o distanță de luni, nu de ani. Reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg: Nu va fi ca în Afganistan
Dacă rușii au pus aripi bombelor aeriene sovietice, ucrainenii folosesc altă soluție: FAB-urile de 250 de kilograme sunt lansate de pe drone
„Situația este în general dificilă”. Rușii atacă puternic în direcția Pokrovsk
China furnizează Rusiei materii prime critice pentru producția de microcipuri și senzori folosite inclusiv de dronele Orlan
Trupele nord-coreene au fost retrase din prima linie în Kursk. Care ar putea fi motivul
Sisteme S300/S-400 și hangare fortificate. Rușii suplimentează apărarea bazelor aeriene din apropierea frontului din Ucraina
Suedia anunță un sprijin militar record pentru Ucraina și donează aproape 2.000 de rachete și lansatoare antitanc
Obuzierele britanice AS90, aduse de ucraineni la Pokrovsk. Militar din Brigada 117: Diferența e colosală, ca între Lada și Mercedes E-class
Avansul rușilor încetinește la nivelul din august, iar experții explică ce se întâmplă: ”Ucrainenii au înțeles în sfârșit”

Ştiri Recomandate

Ucraina dă direcția războiului viitorului. Gen. american Petraeus: E un miracol cum un stat fără Marină scufundă o treime din navele Rusiei din Marea Neagră
Grupul de Luptă al NATO constituit în România și condus de Franța. Foto: Ministerul Apărării din Franța
EXCLUSIV
Cum ne coordonăm în caz de război major? De ce SUA nu și-a dorit niciodată cu adevărat o armată europeană independentă
Cine e Friedrich Merz, cel mai probabil viitorul cancelar al Germaniei. Critic dur al Rusiei a cerut rachete Taurus pentru Ucraina și vrea ca Germania să-și asume rolul de lider în Europa
GERMANIA ALEGE: Primele rezultate ale scrutinului / LIVE. CDU câștigă, dar un viitor guvern nu va fi negociat ușor
După ce a fost numit dictator, Zelenski îl îndeamnă pe Trump să verifice ce părere au americanii. Zelenski spune că va preda puterea, dar nu lui Putin
În acest final de săptămână ocupantul rus a bătut recordul numărului de drone cu care a atacat. Pentru prima dată de la începutul invaziei Rusia a folosit 250 de rone
Pe hârtie aviația militară ucraineană nu mai există: Rușii au „doborât” încă trei MiG-29. Pe cifrele date de ruși, Ucraina nu ar mai trebui să aibă niciun avion
Aflat în vizită la Washington, președintele Duda transmite că prezența SUA în Polonia și Europa Centrală trebuie consolidată
Trei ani de crime de război ruse în Ucraina. Marș de solidaritate pentru Ucraina desfășurat la București: „Rusia, stat terorist”
Marea Britanie vrea să strângă șurubul în jurul Rusiei. Plan major de sancțiuni pentru erodarea mașinăriei ruse de război, la trei ani de la invadarea Ucrainei
Rușii își comasează trupe masive în Belarus pentru un exercițiu major cu 13.000 de soldați. Un scenariu care amintește de invadarea Ucrainei de pe direcția Belarus
Blindat amfibiu Saur 2, la Automecanica Moreni. Phot source: Forbes
EXCLUSIV
Motivul real pentru care Armata României a refuzat să cumpere blindate amfibii Saur 2 românești
Olandezii au nave de luptă de ultimă generație „made in Romania”. Nava Den Helder construită la Galați a fost livrată Marinei Olandei
Hamas a eliberat 6 ostatici. Unul din ei e cetățean român și a fost răpit dramatic în timpul cumplitelor masacre asupra Israelului
”Acesta este de-a dreptul terorism”. După ce Ucraina nu a mai prelungit contractul cu Gazprom, rachetele și dronele rusești au paralizat infrastructura de gaze a țării
Ucraina a prezentat în premieră racheta de croazieră care costă cât o mașină second hand cumpărată de români de la o „bătrânică din Germania”
Hurezeanu a discutat cu americanii: SUA nu doar că nu se vor retrage din România, dar își vor mări prezența militară în bazele noastre
Câte bombe de mare precizie GBU-39 cumpără România pentru avioanele F-16. „Sunt suficiente pentru doar câteva zile de război. Probabil e o primă etapă”
Trump a schimbat șeful Statului Major al SUA. Noul șef al Armatei americane e generalul Caine, pilot de avioane de luptă
Keith Kellogg a jucat rolul polițistului bun la Kiev: “Președintele Zelenski este un lider combativ și curajos al unei țări care este în război cu Rusia”
Compania Saab continuă să analizeze posibilitatea furnizării de avioane Gripen către Ucraina - mai întâi second-hand, apoi noi
Dacă SUA nu mai ajută Ucraina, Europa va avea nevoie de până la 350 de miliarde de dolari, iar 30 000 de militari nu sunt suficienți
Un NATO tot îngrijorat a organizat exerciții de luptă pe scară largă în România, pe măsură ce poziția SUA față de Europa se schimbă sub Trump
Forțele Aeriene ale SUA nu renunţă prea uşor la F-22 Raptor: Compania Pratt & Whitney începe modernizarea tuturor motoarelor avioanelor de generaţia a V-a
”Nu schimbăm cursul”. Rubio i-a sunat pe politicieni europeni pentru a calma tensiunile
Negocieri peste capul europenilor. Reuters dezvăluie că oamenii lui Putin și ai lui Trump s-au întâlnit în secret în Elveția în ultimele câteva luni
Avione de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea
EXCLUSIV
Unde vor fi modernizate la noua configurație M6.6, avioanele F-16 ale României? Vestea bună vine de la Bacău, unde discuțiile avansează
Europenii stau la masa copiilor. Șeful Rheinmetall explică de ce liderii europeni au fost lăsați pe dinafară
EXCLUSIV
România și sferele de influență. O lume multipolară: Cum vor juca SUA, Rusia, Europa sau China? Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Microsoft, susținută de DARPA, anunță un microprocesor cuantic revoluționar. ”Majorana 1” folosește o nouă stare a materiei
”Nu sunt exerciții, sunt testări”. China exersează manevre ce includ aterizări în apropierea Taiwanului, avertizează amiralul american
pixel