Pe aerodromul Yegorlykskaya din regiunea Rostov se construiește un depozit uriaș pentru armele și muniția primite de Rusia din Coreea de Nord.
Pe rețelele de socializare apar înregistrări din regiunea Voronej (granița cu regiunile Kursk și Belgorod) care arată explozii.
Localnicii susțin că este foarte probabil că o explozie a avut loc pe aeroportul militar din Baltimore, care se află la periferia orașului, scrie Ukrainska pravda.
???? Numerous explosions are heard in the Voronezh region of the Russian terrorist Federation
— Mila.Alien ???????? (@mila__alien) August 14, 2024
During a mass UAV attack in Voronezh, Serdyuchka (Ukrainisn singer) songs are heard, and fireworks are launched. They are happy, I guess ????????♀️ pic.twitter.com/O7Mjc1VUrr
Primele informații vorbesc despre un atac cu dronă; Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej, a anunțat doborârea mai multor drone ucrainene, despre care el a spus că nu au scopul de a provoca pagube.
Potrivit Ukrainska Pravda, canalele rusești Telegram au raportat că dronele au atacat un total de trei aeroporturi rusești. Pe lângă Voronej, presa locală mai scrie că SBU și Forțele de Apărare au atacat aerodromurile militare rusești din Kursk și Borisoglebsk cu ajutorul dronelor - acesta este cel mai mare atac simultan al Ucrainei asupra aerodromurilor.
Au existat și informații despre un atac asupra aerodromului militar „Savasleyka” din regiunea Nijni Novgorod, de unde decolează avioanele de interceptare MiG-31K de pe care sunt lansate rachetele Kinjal. Distanța de la Savasleyka până la granița cu Ucraina este de aproximativ 660 km în linie dreaptă, conform Google Maps.
Rezultatele loviturilor sunt vizibile. Serviciul prin satelit NASA arată un incendiu puternic în zona de descărcare și depozitare a combustibilului, scrie Defense Express, care notează: ”MiG-31 folosește un combustibil destul de specific - kerosenul T-6. Acesta este un combustibil special, stabil la căldură, care este proiectat pentru zboruri supersonice la mare altitudine, în care kerosenul este încălzit la 100-150 de grade. În mod oficial, MiG-31 are voie să utilizeze alți combustibili, de exemplu, cel mai obișnuit kerosen RT, dar cu restricții corespunzătoare asupra modurilor de zbor. De exemplu, fără zboruri supersonice la mare altitudine și fără ele, lansarea „Kinjal” Kh-47 este imposibilă”.
Miercuri dimineață, apărarea antiaeriană a Rusiei a declarat că a distrus 117 drone ucrainene și patru rachete balistice în zonele de frontieră, inclusiv Kursk și Voronej.
Rapoarte despre un atac cu rachete și din regiunea Kursk.
În timpul zilei, armata ucraineană a avansat de la unu la doi kilometri în diferite părți ale regiunii Kursk și a capturat, de asemenea, peste 100 de soldați ruși.
Dimineața, comandantul șef al Forțelor Armate Oleksandr Sîrskîi a raportat șefului statului despre situația din toate zonele principale, precum și despre operațiunea din regiunea Kursk.
Zelenski i-a instruit pe șefii Armatei să consolideze pozițiile de apărare din est din pachetele de ajutor furnizate în prezent de partenerii occidentali, arată tot publicația citată, care citează canalul de Telegram al președintelui Zelenski.
„Facem noi progrese în regiunea Kursk. Unu-doi kilometri în diferite zone de la începutul zilei. Și peste 100 de soldați ruși capturați în aceeași perioadă. Sunt recunoscător tuturor celor implicați”.
Pe 6 august, propagandiştii ruşi au anunţat infiltrarea Forţelor Armate ale Ucrainei în districtul Sudja din regiunea Kursk.
Pe 11 august, agenția AFP, citând un oficial ucrainean de rang înalt, a raportat că mii de militari ucraineni participă la o operațiune militară în regiunea Kursk. S-ar părea că este vorba despre 3 brigăzi care dispun de forțe de infanterie, antiaeriană, artilerie, genistică și logistică, însumând aproximativ 10 mii de militari.
Oleksandr Sîrskîi, șeful Forțelor Armate, a anunțat că trupele ucrainene controlează aproximativ 1.000 de metri pătrați. km în regiunea Kursk. Pe 13 august, Zelenski a anunțat controlul a 74 de așezări din regiunea rusă.
Rusia își retrage o parte din forțele armate din Ucraina ca răspuns la ofensiva trupelor ucrainene pe teritoriul rus, au declarat oficiali americani, care nu au precizat câte trupe transferă Rusia de pe frontul de la Kursk, scrie WSJ.
Potrivit publicației, acesta este primul semn că operațiunea Kievului de la Kursk obligă Moscova să-și regrupeze forțele.
În același timp, purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate Ruse, Tavria Dmîtro Likhova, într-un comentariu pentru Politico, a raportat că un număr „relativ mic” de unități rusești au fost desfășurate pentru a răspunde invaziei din regiunea Kursk.
„Rusia și-a redistribuit o parte din unitățile sale din regiunile Zaporijia și Herson din sudul Ucrainei”, a spus ofițerul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Pe aerodromul Yegorlykskaya din regiunea Rostov se construiește un depozit uriaș pentru armele și muniția primite de Rusia din Coreea de Nord.
Olanda vorbește despre limitele transparenței în domeniul militar și ne arată care ar trebui să fie strategia privind livrările sistemelor Patriot către Ucraina.
Ucraina a primit recent primele sale avioane de luptă F-16 din Danemarca, Țările de Jos, Belgia și Norvegia. Oficialii olandezi confirmă că Ucraina poate folosi aceste avioane pentru a ataca ținte în interiorul Rusiei.
Lichidarea are loc în timp ce forțele israeliene continuă o operațiune la scară largă care implică sute de soldați și polițiști.
În cadrul Consiliului miniștrilor de externe al UE, întrunit pe 29 august, ministrul italian Antonio Tajani a declarat că Italia își menține poziția cu privire la armele furnizate Kievului și că Ucraina nu poate folosi armamentul italian pe teritoriul Rusiei.
Ucraina a înregistrat pierderea unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Din păcate pilotul a decedat în incident. Avionul a căzut în timpul unui atac masiv cu rachete al ocupantului rus asupra Ucrainei.
Armata americană a criticat joi echipa de campanie a lui Donald Trump pentru altercaţia dintre aceasta şi o angajată a Cimitirului Naţional Arlington, în cursul unei vizite a candidatului republican la începutul săptămânii, notează Agerpres și AFP.
Ca urmare a incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk, Federația Rusă a retras din Burkina Faso ”Brigada Ursul” o unitate paramilitară care a ajutat junta militară din țara africană și a oferit protecție personalităților cheie de acolo, inclusiv șefului juntei, Ibrahim Traoré.
Comandantul șef al Forțelor Armate Oleksandr Sîrskîi a raportat că a lucrat de câteva zile consecutive cu brigăzile care apără direcția Pokrovsk în regiunea Donețk.
Ucraina a pierdut luni unul dintre avioanele de luptă americane F-16, anunță The Wall Street Journal.
Statul Major ucrainean a apelat pe Facebook pentru a revendica atacurile de miercuri asupra a două depozite de combustibil din regiunile rusești Kirov și Rostov, precum și a unui depozit de artilerie de câmp al unui grup de trupe din regiunea Voronej. Obiectivul strategic din regiunea Kirov se află la 1.500 de kilometri de granița cu Ucraina.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun project a informat că, în timpul nopții de 29.08.2024, Forțele Aeriene ale Republicii Belarus au fost întrebuințate pentru distrugerea unei drone rusești de tip Shahed (Geran), care a pătruns pe teritoriul național.
Belarus a desfășurat o aeronavă pentru a preveni o dronă rusă care a zburat în spațiul său aerian.
Situaţia este "extrem de dificilă" pentru armata ucraineană în apropierea oraşului Pokrovsk, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce trupele ruse se apropie din ce în ce mai mult de acest important centru logistic din estul ţării, relatează Agerpres și AFP.
Ministerul Apărării din Belarus a anunțat desfășurarea de unități de rachete în Rusia în scopul unor ”exerciții de luptă”.
Pe 6 august, Ucraina a lansat o incursiune transfrontieră majoră în regiunea Kursk a Rusiei, la care Armata lui Putin nu a răspuns încă.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat planul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a pune capăt războiului, declarând că Rusia va continua lupta în Ucraina până când își va atinge obiectivele, anunță TASS.
Su-57 rămâne o fantomă în spațiul aerian al Ucrainei. Rușii îl folosesc doar de pe teritoriul Federației, pentru lansarea rachetelor de mare precizie asupra țintelor din Ucraina.
La începutul anului, oficialii israelieni și americani credeau că beneficiază de o nouă oportunitate în căutarea uneia dintre cei mai căutate persoane din lume. În timp ce comandourile israeliene au luat cu asalt un complex de tuneluri din sudul Fâșiei Gaza, pe 31 ianuarie, informațiile secrete indicau că liderul mișcării Hamas Yahya Sinwar se ascundea acolo, potrivit oficialilor americani și israelieni.
Forțele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 care zbura în apropiere de oraşul ucrainean Kramatorsk din regiunea Donețk, a comunicat grupul de forțe Khortitsia la 28 august. Unitățile antiaeriene ale Brigăzii 28 Mecanizate Separate ar fi doborât avionul cu un sistem portabil de apărare aeriană (MANPADS) în timp ce acesta încerca să tragă asupra trupelor ucrainene.
Occidentul 'se joacă cu focul' atunci când discută cu Kievul posibila utilizare a rachetelor sale cu rază lungă de acţiune împotriva teritoriului rus, a avertizat marţi ministrul de externe, Serghei Lavrov, transmite Agerpres și EFE.
Operațiunea Ucrainei de la Kursk a zădărnicit planurile armatei ruse de a invada regiunea Sumî, a declarat Oleksandr Sîrskîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene.
Trupele israeliene au salvat un ostatic israelian în timpul unei "operaţiuni complexe" în sudul Fâşiei Gaza, a anunţat marţi armata, la mai bine de 10 luni după ce bărbatul a fost răpit de militanţi Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra teritoriului israelian, relatează Agerpres, Reuters şi AFP.
Ucrainenii au desfășurat o nouă armă - o rachetă-dronă. ”Palianîția” este o categorie complet nouă de arme, spun oficialii ucraineni care speră să ajungă mai ușor la aeronavele aflate pe arodromurile din interiorul Federației Ruse.
Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, a declarat că cineva i-ar fi sugerat să se îndepărteze de Rusia și să se alăture Ucrainei în lupta împotriva Rusiei.
În noaptea de 27.08.2024, armata rusă a executat un nou val de atacuri cu rachete și drone asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean. Deși acesta nu a mai avut amploarea celui din 26 august, mijloacele de lovire rusești au ajuns din nou până în vestul Ucrainei.
Rusia a lansat imagini care arată acțiunea turnurilor sale antiaeriene împotriva dronelor kamikaze ucrainene din regiunea Moscova. Mass-media rusă a arătat aceste turnuri în acțiune, vizând dronele care amenințau capitala.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutorul forţelor aeriene ale vecinilor săi europeni pentru a distruge valurile de rachete şi drone ruseşti care au lovit din nou masiv ţara sa luni, relatează Agerpres și AFP.
Deși este cel mai apropiat aliat al Rusiei, Belarus nu s-a implicat până acum direct în război. Cu toate acestea, Ministerul de Externe ucrainean a anunțat o concentrare mare de trupe belaruse în apropierea graniței cu Ucraina și a cerut retragerea acestora pentru a evita „greșelile tragice”, potrivit unui comunicat oficial.
Atacul Hezbollah asupra Israelului ca răzbunare pentru uciderea comandantului aripii armate a mișcării, Fuad Shukra, a fost amânat din mai multe motive, dintre care unul este negocierile de încetare a focului din Gaza, a declarat liderul Hezbollah Hassan Nasrallah.
Descoperirea de microelectronică de fabricație americană în armele rusești confiscate în Ucraina ridică semne de întrebare alarmante cu privire la eficacitatea sancțiunilor și a controalelor la export ale SUA. În ciuda eforturilor de a preveni acest lucru, tehnologia americană alimentează în mod involuntar mașina de război a Rusiei. Situația evidențiază nevoia urgentă de supraveghere mai strictă a lanțurilor de aprovizionare globale și dezvăluie provocările complexe în prevenirea deturnării tehnologiilor cu dublă utilizare către adversari.
Informațiile publicate miercuri de presa ebraică au susțínut că în timpul atacului aerian major lansat duminica trecută de forțe speciale israeliene asupra unei unități de producție de arme aparținând Gărzii Revoluționare Iraniene din regiunea Masyaf din centrul Siriei, acestea au confiscat echipamente și documente importante. Comandourile au aterizat din elicoptere pentru a aresta iranieni și a îndepărta materiale înainte de a distruge amplasamentul.
Statele Unite au mai făcut un pas în direcția vânzării de avioane F-35 către România.
Avionul tactic stealth, un mijloc formidabil de luptă, este cu siguranță un schimbător de joc. Americanii îl au din anii 80, poate chiar 70 ai secolului trecut. De fapt, chiar ei l-au inventat.
Alții l-au descoperit cu 30 de ani mai târziu, în secolul 21 și, posibil, cu un mic ajutor din spionaj. Avioanele lor putea fi la fel de bune ca originalul sau nu, ori poate chiar mai bune. Greu de spus, pentru că secretul este unul foarte mare. La fel de bine, avionul de luptă stealth ar putea fi pentru ei un fel de conjectură Riemann, adică îl folosesc, dar încă nu-și dau seama cum a fost inventat.
Pe măsură ce forțele armate ucrainene asistă neputincioase la atacurile pornite de pe teritoriul Rusiei, Kievul și Occidentul discută din ce în ce mai mult despre posibilitatea de a ataca teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune.
La finalul săptămânii trecute o dronă rusă a intrat în spațiul aerian al României în timpul unui atac masiv asupra porturilor dunărene ale Ucrainei. Drona a evoluat aproximativ 40 de minute la o adâncime de aproximativ 30 de kilometri în teritoriul nostru și a fost atent monitorizată de două avioane F-16 Fighting Falcon ale României.
Ministrul român de externe Luminița Odobescu a declarat la Zagreb că incidentul de ieri este o nouă escaladare a Rusiei și o încălcare a dreptului internațional și că aceasta arată planurile Rusiei pentru zona Mării Negre și libertatea de navigație în această zonă.
O investigație a comunității internaționale de informații InformNapalm a descoperit o schemă care permite Rusiei să continue să deservească aeronavele sale militare, inclusiv avioanele de vânătoare Su-30SM, în ciuda sancțiunilor occidentale, scrie defence-blog.com.
Serviciile ucrainene de informații au distrus mai multe ținte aflate pe teritoriul Rusie folosind UAV-uri, în special drone Bober, potrivit Defense Intelligence of Ukraine (DIU/GUR). „A-50 staţionat la uzina Taganrog, Su-57 și mândria lui Putin - radarul Voronej. Ceea ce le unește pe toate este că ultimul lucru pe care l-au văzut înainte de a fi inutilizabile a fost Bobers”, a scris DIU.
Raportul publicat joi, citat de site-ul RND, arată că serviciile de informații rusești își concentrează tot mai mult activitățile asupra Bundeswehr.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru al Apărării Serghei Şoigu a vizitat vineri Coreea de Nord.
Administrația președintelui american Joe Biden își propune să îmbunătățească „poziția strategică” a Ucrainei pe linia frontului cât mai mult posibil înainte de expirarea mandatului său prezidențial în ianuarie 2024, a relatat Wall Street Journal pe 12 septembrie, citând un înalt oficial american sub protecţia anonimatului.
O dronă FPV ucraineană a surprins momentul în care un UAV rusesc de cercetare Supercam S350 a fost doborât de o altă dronă FPV ucraineană. Videoclipul cu momentul în care UAV-ul rusesc este efectiv lovit de drona ucraineană, care are o viteză mult mai mare, a fost publicat pe 12 septembrie de canalul Telegram Yokai.
Uitând că armata sa folosește în Ucraina rachete balistice nord-coreene cu rază scurtă de acțiune Hwasong-11 și că forțele ruse tocmai au primit din Iran rachetele balistice Fath-360, Vladimir Putin a reacționat dur la posibilitatea ca Kievului să i se permită utilizarea rachetei britanice cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pe teritoriul Rusiei.
Ucrainenii sunt un popor incredibil de inovator, iar armata SUA învață multe de la ei. Acest lucru a fost declarat de Christine Wormuth, secretar al Armatei Statelor Unite , joi, 12 septembrie, la Centrul Stimson din Washington, DC. Armata Statelor Unite ajută de mult timp la instruirea ucrainenilor care luptă pe front și contribuie la împărtășirea experiențelor lor, a spus ea.
În timpul unei conferințe de presă cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la Varșovia, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a cerut ca Ucrainei să i se permită să utilizeze arme occidentale pentru a putea desfăşura atacuri în interiorul Rusiei în scopul autoapărării, deoarece „Rusia comite crime de război prin atacarea țintelor civile” din Ucraina.
Forțele Aeriene Ucrainene au afirmat că avioanele de luptă rusești Sukhoi Su-57 Felon au efectuat numeroase atacuri asupra unor ținte din Ucraina. Acestea raportează mai mult de 40 de atacuri aeriene, reluând declarațiile anterioare ale Ministerului rus al Apărării și ale Ministerului britanic al Apărării.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 13 septembrie 2024, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Coreea de Nord continuă să furnizeze Rusiei rachete balistice avansate cu rază scurtă de acțiune. În același timp, dictatorul nord-coreean a anunțat că își va dubla eforturile pentru a se asigura că arsenalul său nuclear este pe deplin pregătit să lupte cu Statele Unite și aliații săi.
Potrivit unui bilanț prezentat în această dimineață de Forțele Aeriene ale Ucrainei, în cursul nopții de 12.09.2024, Trupele radiotehnice ucrainene au detectat și escortat deasupra teritoriului național 69 de ținte aeriene rusești.
Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, a solicitat o schimbare a logicii desfășurării misiunii de poliție aeriană a NATO în statele baltice, ca urmare a prăbușirii recente a unei drone militare rusești în Letonia, potrivit radioului național lituanian LRT. Balticii cer simplificarea procedurilor în Alianță astfel încât avioanele militare aliate, care efectuează misiuni de poliție aeriană, să doboare dronele rusești ce violează spațiul aerian național. Amintim că în România e o întreagă dezbatere cu privire la cadrul legislativ care permite sau nu doborârea dronelor ce survolează teritoriul național, după ce o dronă rusă a pătruns 30 de kilometri în adâncimea României.
O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt, fără să se înregistreze răniţi în urma acestui atac, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.
Farsorii ruşi Vovan şi Lexus, cunoscuţi pentru capcanele telefonice în care au atras politicieni europeni pe care i-au făcut să creadă că la capătul firului se află oficiali străini cărora le-au făcut astfel mărturisiri pe care altfel nu le-ar fi spus public, au reuşit să-i întindă o astfel de cursă şi ministrului polonez de externe Radoslaw Sikorski, de la care au obţinut declaraţii despre războiul din Ucraina, relatează joi agenţiile Agerpres, AFP şi Reuters.
Momentul în care piloți ucraineni vor fi pregătiți la Centrul de F-16 de la Baza 86 Borcea din România e o chestiune de timp. Subiectul a fost abordat de către ministrul Apărării român Angel Tîlvăr și omologul său.
Patru avioane rusești fără plan de zbor sau transpondere active au fost observate miercuri în spațiul aerian de deasupra Mării Baltice, potrivit unui comunicat al Forțelor Aeriene letone.
Nu mai e niciun secret avionul de generația a 5-a F-35 Lightning II s-a transformat într-o poveste de succes în Europa. Multe state au semnat deja contracte pentru F-35, în timp ce altele se pregătesc să o facă. Inclusiv România.
Surse ruse susțin că o fostă țară sovietică întoarce spatele Kremlinului, trimițând arme la Kiev.
”Escaladarea nucleară” ar putea fi unul dintre principiile viitoarei politici a Rusiei privind armele nucleare.
Militarii unei unități de forţe pentru operaţii speciale din cadrul Serviciului de Informații pentru Apărare (GUR) al Ucrainei au distrus un avion de vânătoare multi-rol rusesc Su-30SM prin lovirea acestuia cu un sistem MANPADS. Acest lucru s-a întâmplat în timpul unei operațiuni în Marea Neagră, a raportat serviciul de presă al Defense Intelligence of Ukraine (DIU/GUR).
PATROMIL și Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) au semnat un Acord de Parteneriat pentru a se implica împreună și a accesa cât mai multe proiecte NATO și UE în următorii trei ani.
Uzina constructoare de tancuri Omsktransmash, singura întreprindere specializată în restaurarea și modernizarea tancurilor T-80, este în flăcări în Rusia. Imagini cu incendiul au fost publicate de presa locală. În jurul orei locale 12:00, unul dintre atelierele de producție de la uzina tehnică de transport Omsk Omsktransmash a luat foc. Locuitorii din zonă au raportat o coloană mare de fum vizibilă din toate părțile orașului.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru data de 19 septembrie şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), la Palatul Cotroceni, transmite Administraţia Prezidenţială.