SUA ar putea furniza Ucrainei rachete de apărare aeriană RIM-7 Sea Sparrow în următorul pachet de ajutor, scrie Politico.
SUA ar putea furniza Ucrainei rachete de apărare aeriană RIM-7 Sea Sparrow în următorul pachet de ajutor, scrie Politico.
Statele Unite ale Americii (SUA) oferă Republicii Moldova 30 de milioane de dolari pentru consolidarea sectorului energetic, a anunţat vineri preşedinta republicii, Maia Sandu, pe Twitter, informează Radio Chişinău.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, gen. Pat Ryder, a declarat că Moscova nu este pregătită pentru o invazie din Belarus.
Sistemele germane Gepard au fost în prima linie a apărării capitalei în noaptea de Revelion. Guvernul german a trimis 30 de blindate Gepard și se pare că vor fi trimise încă șapte.
Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat oficial, la 5 ianuarie 2023, livrarea de vehicule Bradley IFV (Infantry Fighting Vehicle) către Ucraina. Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene SUA, Pat Ryder, a declarat că vehiculele Bradley fac parte dintr-un transport mai mare de echipamente militare care urmează să fie livrat Ucrainei. Lista cu toate echipamentele militare care urmează să ajungă în Ucraina ar urma să fie anunțată ulterior.
Preşedintele american Joe Biden a apreciat că Vladimir Putin caută "o gură de aer" prin lansarea unui armistiţiu de 36 de ore în Ucraina cu ocazia sărbătorii de Crăciun după calendarul iulian, a declarat joi preşedintele american Joe Biden jurnaliştilor la Casa Albă, răspunzând astfel la întrebarea acestora despre opinia sa referitor la propunerea de încetare a focului lansată de Moscova, relatează Reuters şi AFP.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului Cancelariei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a vorbit despre un posibil mediator eficient în eventuale discuții cu agresorul rus.
Germania ar urma să ofere Ucrainei o baterie a sistemului de apărare antirachetă Patriot și vehicule de luptă Marder, se precizează într-un comunicat oficial de presă al guvernului german. Informaţia a fost comunicata după o convorbire telefonică între preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz. Cei doi lideri şi-au exprimat "hotărârea comună" de a sprijini Ucraina, potrivit unui comunicat al executivului american.
Un nou pachet de arme americane va ajunge în perioada următoare în Ucraina.
În ultimele săptămâni, oficialii ucraineni au ieșit periodic cu declarații, explicând că varianta unui posibil atac al Rusiei asupra Kievului nu poate fi exclusă, deși probabilitatea ca acesta să se întâmple rămâne relativ redusă.
Șefa comisiei de apărare a Bundestagului german, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a susținut ideea transferului vehiculelor de luptă Marder în Ucraina.
Vladimir Putin face îi spune patriarhul Kirill și îi cere ministrului său al apărării, Serghei Şoigu, o încetare a focului de 36 de ore de-a lungul întregii linii de contact în Ucraina de mâine la prânz până la miezul nopţii de 7 ianuarie, a declarat Kremlinul.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan face apel la Moscova pentru o încetare unilaterală a focului în Ucraina și vorbește despre o ”soluție echitabilă” pentru soluționarea conflictului.
Casa Albă a declarat miercuri că nu confirmă rapoarte venite de la Moscova potrivit cărora armata rusă ar fi distrus în Ucraina mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă de tip HIMARS furnizate de Statele Unite.
Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că se ia în considerare trimiterea de vehicule de luptă Bradley în Ucraina pentru a ajuta această țară să lupte împotriva invaziei Rusiei.
Escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina se apropie de prima aniversare și este greu de prezis ce se va întâmpla în continuare. Într-un fel, Kremlinul și Kievul încearcă să semnaleze o nouă dorință de a începe negocierile de pace. Pe de altă parte, ei par să se îndrepte în direcția opusă, excluzând negocierile cu condiții prealabile maximaliste, în timp ce se pregătesc pentru o confruntare militară decisivă. Dar pot avea loc ambele evoluții în același timp? Editorialistul Andreas Kluth de la Bloomberg a încercat să dea un răspuns la această întrebare.
Sistemele Patriot din SUA vor ajunge în Ucraina datorită inițiativei pe care am înaintat-o. Atitudinea germanilor este, ca să spunem așa, limitată în această privință. Este necesar să sprijinim Ucraina prin ai livra sisteme de rachete antiaeriene, astfel încât să nu existe valuri de refugiați, a precizat ieri ministerul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak.
Rusia a declarat că atacul cu rachete de Anul Nou, asupra unei şcoli transformate în cazarmă din localitatea Makiivka, estul Ucrainei, care a ucis cel puțin 89 de soldați ruși, a avut loc pentru că militarii ar fi folosit telefoanele mobile, sfidând o interdicție. Pornirea telefoanelor și utilizarea acestora a permis inamicului să își localizeze ținta, au declarat oficialii de la Moscova, dar au fost repede contrazişi chiar de către o portavoce a propagandei de la Kremlin. De asemenea, Ucraina spune că 400 de soldați au fost uciși - și alți 300 răniți - în atacul care a vizat cazarma din Makiivka, în zona ocupată de ruşi a Donețkului.
Dacă în acest mod se pot salva viețile oamenilor și infrastructura, atunci așa trebuie făcut, precizează un oficial ucrainean. Nu este prima dată când presa occidentală acuză trupele ucrainene că doboară drone „ieftine” iraniene cu rachete „scumpe”.
Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis miercuri omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în cursul unei convorbiri telefonice că Franţa va livra Ucrainei 'tancuri uşoare de luptă', relatează AFP, citând surse de la Palatul Elysee.
Șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, Kirillo Budanov, a declarat că forțele Kievului plănuiesc o ofensivă majoră pentru primăvară.
Sistemul american de apărare antiaeriană Patriot va fi desfășurat în Ucraina cât mai curând posibil. Pregătirile pentru transferul acestor sisteme au început deja, a supus Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, în cadrul unui briefing ţinut miercuri, 4 ianuarie, relatează Interfax-Ucraina.
Cotidianul american The New York Times a semnalat faptul că apărarea aeriană a Ucrainei doboară destul de eficient dronele care sunt folosite de trupele ruse în atacuri masive asupra infrastructurii. Însă, din punct de vedere economic, acest lucru este foarte scump, deoarece costul rachetelor antiaeriene poate fi de 7-10 ori mai mare decât costul dronelor în sine.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marţi seara, că Rusia va “arunca” toate forţele şi echipamentele militare pe care le are la dispoziţie pentru a întoarce în favoarea sa cursul războiului din Ucraina.
Grupurile de mercenari pe care aşa-zisa companie militară privată (PMC) Wagner Group le-a desfășurat în Ucraina au primit ultima generație de tancuri T-90M. Informaţia a fost publicată de jurnalistul rus Alexander Simonov pe contul său de Telegram, cu menţiunea că o unitate a Wagner Group este desfășurat în jurul orașului Bakhmut cu tancuri T-90M.
Rușii spun că au eliminat două sisteme HIMARS.
Armata rusă folosește orice avantaj pentru a maximiza șansele de reușită ale dronelor iraniene Shahed, denumite și ”mopede zburătoare”.
Germania nu vrea să rămână în off-side în cazul livrărilor de tancuri în Ucraina și spune că nu va acționa pe cont propriu în problema trimiterii tancurilor Leopard 2 în Ucraina.
Lovitura primită de Armata rusă în noaptea de Revelion, atunci când sute de recruți au fost eliminați după distrugerea unei școli transformată în bază militară, a fost un șoc profund pentru ruși.
Rusia nu intenționează să pună capăt războiului împotriva Ucrainei, ci va continua operațiunile ofensive pe diferite fronturi, precizeaza Direcția Principala de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, care îl citează pe Andrii Cherniak, un reprezentant al serviciului de informații al apărării.