Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 17.01.2023, că ministrul Serghei Șoigu a inspectat grupul întrunit de trupe din zona operației militare speciale din Ucraina, deplasându-se în punctul de comandă al Grupului de trupe “Est”.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 17.01.2023, că ministrul Serghei Șoigu a inspectat grupul întrunit de trupe din zona operației militare speciale din Ucraina, deplasându-se în punctul de comandă al Grupului de trupe “Est”.
Ministerul britanic al Apărării a anunţat luni un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, confirmând trimiterea către aceasta a 14 tancuri Challenger 2, în timp ce a cerut Germaniei să autorizeze la rândul ei Polonia şi Finlanda să ofere Ucrainei tancuri germane Leopard pentru a o susţine în conflictul armat cu Rusia, transmite Reuters.
Cel mai modern tanc rusesc Т-90М "Proryv-3" a fost distrus de soldații ucraineni ai Brigăzii 92 Mecanizate în zona satului Novoselivske, regiunea Luhansk. Se știe că pe 15 ianuarie, în timpul unui atac al trupelor rusești, forțele armate ucrainene au reușit să lovească unul dintre tancurile rusești cu ajutorul unui lansator de grenade АТ-4.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, l-a instruit pe noul comandant al forțelor armate ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, să pună mâna pe Donbas până în martie, spun oficialii serviciului de informații al armatei ucrainene (GUR).
După ce generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General rus, a primit comanda nemijlocită asupra grupului de forțe implicat în războiul din Ucraina, au apărut unele întrebări privind posibile schimbări în strategia Moscovei de a acționa militar pe teritoriul Ucrainei.
S-300 și S-400, concepute pentru luptă antiaeriană, sunt folosite tot mai des de Armata Federației Ruse pentru a lovi obiective terestre.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunţat luni, într-o discuţie la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, livrările în creştere de arme occidentale către Ucraina, într-un context în care Marea Britanie se pregăteşte să livreze tancuri Kievului, relatează Agerpres, care citează EFE şi AFP.
Forțele Navale Române au confirmat faptul că pe litorarul românesc au ajuns componente ale unei rachete. E vorba de tubul unui motor de start a unei rachete lansată de un sistem Panțir S-1 de fabricație rusă.
Rusia a trimis sâmbătă un nou val de rachete în mai multe zone din Ucraina, printre care Dnipro, Odesa, Harkov, Liov şi Kiev.
Analiştii OSINT de la ''Ukraine Weapons Tracker'' au publicat pe contul de Twitter o imagine care arată cinci vehicule de luptă ale infanteriei rusești distruse. După cum s-a menționat, aceste vehicule au fost probabil distruse în apropiere de localitatea Avdiivka, în regiunea Donețk.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a pronunţat în favoarea furnizării de mai multe arme grele Ucrainei, înaintea unor noi discuţii la Ramstein privind ajutorul militar occidental pentru această ţară, relatează Agerpres, care citează agențiile DPA şi AFP.
În condițiile în care complexul militar-industrial rus poate continua să producă tancuri T-90M „Breakthrough”, blindatele occidentale moderne devin o necesitate tot mai mare pentru Forţele Armate Ucrainene, cel puţin asta susţin analiştii militari ucrainenei ai publicaţiei DefenseExpress.
Fragmente de rachetă au căzut în această după amiază în zona sectorului de frontieră Larga, raionul Briceni. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de la Chişinău, acestea au fost descoperite de o patrulă a poliției de frontieră și provin din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei, potrivit RadioMoldova.md.
Guvernul britanic a confirmat că Marea Britanie urmează să sprijine Ucraina cu o companie de 14 tancuri Challenger 2, dar şi cu 30 de obuziere autopropulsate AS90 de 155 mm. Astfel, oficialii britanici din domeniul apărării și securității consideră că acum este momentul cel mai oportun ca Ucraina să primească tancuri occidentale, deoarece Rusia dă semne de slăbiciune pe front - probleme tot mai mari cu liniile de de aprovizionare, iar moralul soldaţilor ruşi este tot mai scăzut.
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a confirmat sâmbătă că Marea Britanie va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina, devenind astfel prima țară occidentală care sprijină cu tancuri Forțele Armate Ucrainene. Într-o declarație pentru publicaţia Insider, un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a declarat că Marea Britanie va "accelera sprijinul acordat Ucrainei''. Purtătorul de cuvânt a adăugat că premierul Rishi Sunak i-a cerut secretarului britanic al apărării Ben Wallace să analizeze modul în care poate fi sporit sprijinul pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri.
Rusia a tras sâmbătă mai multe rachete asupra unor infrastructuri-cheie la Kiev, dar şi asupra unor oraşe din alte regiuni ale Ucrainei, potrivit unor responsabili ucraineni, în timp ce incertitudinea se menţine cu privire la soarta oraşului Soledar (est), pe care Moscova susţine că l-a "eliberat" după o bătălie dură, informează AFP.
Bătălia de la Soledar ilustrează avantajul pe care Rusia continuă să-l deţină în artilerie şi putere de foc în general şi confirmă nevoia Ucrainei de a primi mai multe arme occidentale, cu toate că armata ucraineană va avea de gestionat complicaţii logistice în operarea şi întreţinerea diferitelor tancuri şi blindate promise de NATO, conform evaluării unor experţi citaţi în articole publicate de agenţiile AFP şi EFE.
Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că soldații ruși au cucerit orașul Soledar, situat în estul Ucrainei, în timp ce Forțele Armate Ucrainene au declarat că încă se duc lupte grele în acest oraș, în timp ce își stabilesc noi poziții defensive.
Ucraina ar urma să primească primele vehicule blindate de luptă AMX-10 RC în următoarele 2 luni, a precizat Ministerul francez al Apărării. Termenii de livrare a vehiculelor blindate de luptă au fost anunțați în urma unei discuții telefonice, care a avut loc 12 ianuarie, între ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, și omologul sau ucrainean, Oleksii Reznikov.
Armata ucraineană a negat vineri pierderea oraşului Soledar, afirmând că ''lupte violente'' au în continuare loc în acest mic oraş din estul Ucrainei, după ce Rusia declarase mai devreme că trupele sale au preluat controlul localităţii, transmit agenţiile AFP şi EFE.
Ucrainenii prezic o ofensivă rusă majoră în primăvară, dar exclud varianta Belarus: Trebuie să fim pregătiți.
Activităţile companiei militare private Wagner preocupă autorităţile americane.
Ministerul Apărării rus a anunţat vineri că forţele sale au preluat încă de joi controlul total asupra Soledar, un orăşel din estul Ucrainei cunoscut pentru minele sale de sare, potrivit media de stat ruse, citate de Reuters, potrivit Agerpres.
Tancul rusesc T-90S e versiunea de export a celui mai modern tanc rusesc - exceptând T-14 Armata, aflat într-un număr infim în dotarea Armatei ruse. Pierderile mari de tehnică militară din Ucraina i-au obligat pe ruși să trimită pe front inclusiv această versiune destinată exclusiv exportului.
James Stavridis, fostul comandant-șef al forțelor NATO din Europa este tranșant când vine vorba de ajutorul pe care trebuie să-l primească ucrainenii.
Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului au arătat că invadatorii ruși au capturat probabil orașul Soledar, dar acest lucru nu ar duce la încercuirea Bahmutului.
Mass-media ucraineană precizează că obuzierele autopropulsate germane PzH 2000, aflate în dotarea armatei ucrainene, sunt utilizate intens pe câmpul de luptă pentru apărarea oraşului ucrainean Soledar, iar poziţiile forţelor ruse de ocupaţie sunt vizate constant de focul artileriei ucrainene.
Demersul Marii Britanii de a furniza Ucrainei tancuri Challenger 2 a devenit o bătaie de cap pentru cancelarul german Olaf Scholz, dar Berlinul lasă să se înţeleagă că este puţin probabil să cedeze în faţa bunei intenţii a britanicilor, precizează publicaţia Politico. Oficialii germani insistă că vor da curs acestui demers - sprijinirea Ucrainei cu tancuri grele de luptă - după ce Washingtonul o să facă primul pas. Cu alte cuvinte, Germania condiţionează orice trimitere de ajutor militar către Ucrainei de deciziile pe care ar trebui să le ia prima dată SUA.
Luptele grele continuă în zona Soledar din regiunea Donețk, iar trupele ruse încearcă fără succes să spargă apărarea armatei ucrainene, spun oficialii de la Kiev.
Potrivit Navalnews.com, în dimineața zilei de 11.01.2023, mai multe submarine și nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au părăsit simultan Baza Navală din Novorossiysk și au ieșit pe mare. Acest lucru este extrem de neobișnuit și poate indica operațiuni în curs de desfășurare.