Un pachet de înțelegeri strategice vechi de decenii, care include prezența militarilor americani pe teritoriul statelor aliate din Asia, este pe cale să fie reevaluat din temelii de administrația Trump
„Forțele de apărare aeriană ale Ministerului Apărării au respins un atac al două drone care zburau deasupra Moscovei. Specialiștii serviciilor de salvare lucrează la locul căderii de moloz”, a scris Sobianin pe Telegram, fără a da alte detalii.
Agenția de știri rusă TASS a declarat că dronele au fost lansate de armata ucraineană. Potrivit Ministerului Apărării, doborârile au avut loc la ora 16:40. și 17:20, marți.
Marți după-amiază, agenția de știri rusă TASS a relatat într-un alt raport că autoritățile au introdus măsuri temporare privind plecările și sosirile pe aeroporturile Vnukovo și Domodedovo din Moscova.
Ucrainenii au atacat Moscova cu drone marți dimineață și din nou luni. Din cauza atacului de marți dimineață, rușii au închis toate aeroporturile din Moscova, precum și alte câteva din Rusia.
Atacurile au loc cu puțin timp înainte ca rușii să sărbătorească sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, printre altele, în Piața Roșie. Liderul rus Vladimir Putin a anunțat unilateral un armistițiu de trei zile în cadrul festivităților. Ulterior, rușii au avertizat Ucraina să nu atace Moscova, mai ales pe 9 mai. Fostul președinte Dmitri Medvedev a amenințat că, dacă Kievul va ataca, nu va mai vedea niciodată ziua de 10 mai.
Între timp, Moscova introduce restricții dure care vor însoți festivitățile. Acestea vor viza transportul, internetul mobil și chiar accesul la Kremlin.
Federația Rusă introduce mai multe măsuri dure care vor însoți parada militară atent urmărită din Piața Roșie din mai. Despre aceasta se spune că agenția de stat rusă TASS va introduce restricții privind transportul, internetul mobil și, de asemenea, accesul la Kremlin.
„În legătură cu pregătirea și desfășurarea evenimentelor ceremoniale dedicate celei de-a 80-a aniversări a victoriei în Marele Război Patriotic din 1941-1945, vizitatorilor nu li se va permite accesul în Kremlinul Moscovei în zilele de 7, 8 și 9 mai 2025”, a declarat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, citat de TASS , adăugând că ar putea fi introduse restricții și în Grădinile Alexandru.
Pe lângă restricțiile de la Kremlin, rușii vor ajusta și transportul în Moscova și accesul oamenilor la internet mobil. „În oraș vor fi introduse restricții privind traficul și internetul mobil”, a scris publicația rusă.
Lista oaspeților străini rămâne semnificativ mai scurtă decât era înainte de 2022, când Rusia a lansat actuala invazie a Ucrainei.
Aproximativ douăzeci de lideri străini, inclusiv prim-ministrul slovac Robert Fico, președintele chinez Xi Jinping și președintele sârb Aleksandar Vučić, vor merge la Moscova,
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Un pachet de înțelegeri strategice vechi de decenii, care include prezența militarilor americani pe teritoriul statelor aliate din Asia, este pe cale să fie reevaluat din temelii de administrația Trump
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puţin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de preşedintele Donald Trump, transmite Reuters.
Cetățenii de pe teritoriul Poloniei trebuie să respecte, de vineri, o interdicție strictă privind fotografierea și filmarea anumitor obiecte considerate parte a infrastructurii critice, cum ar fi podurile, tunelurile sau trenurile.
Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliţiei Civice (KO) a premierului Donald Tusk, conduce în intenţiile de vot înaintea primului tur ale alegerilor prezidenţiale din Polonia, programat pe 18 mai, indică un sondaj Opinia24 publicat joi de televiziunea privată TVN24, transmit Agerpres și Reuters.
Forțele paramilitare de Sprijin Rapid (RSF) din Sudan au anunțat formarea unui guvern alternativ, la doi ani de când țara se confruntă cu un război brutal care a făcut zeci de mii de morți și a declanșat ceea ce Națiunile Unite numește “cea mai mare criză umanitară”.
Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezenţa militară americană în ţara noastră, sunt în vigoare, sunt respectate şi adaptate permanent la evoluţiile de securitate din mediul regional, au precizat miercuri surse din domeniul Apărării.
Franța a anunțat pe 15 aprilie că va expulza 12 membri ai personalului diplomatic și consular algerian și și-a rechemat ambasadorul din Alger, adâncind criza care amenință să anuleze luni de încercare de reconciliere între cele două țări.
Marea Britanie dorește să încheie un acord de apărare cu UE pe fondul politicilor tensionate ale președintelui american Donald Trump. Regatul Unit caută acces la noul fond de apărare al UE.
Directorul Serviciului de Informații Externe din Rusia SVR(), Serghei Narîșkin, a acuzat Polonia și statele baltice că ”zăngănesc armele”.
Administraţia preşedintelui Donald Trump propune închiderea a 10 ambasade şi 17 consulate care sunt situate, în principal, în Europa şi Africa, relatează Agerpres.
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, este invitatul de miercuri al DCNews și DCNewsTV. În contextul situației internaționale actuale, interviul cu ministrul de Externe al României va fi preluat și de DefenseRomania.
La începutul anului 2025, exportul gazului rusesc în Europa a atins cote minime istorice. Ruta Yamal prin Polonia a fost oprită de Varșovia, acordul de tranzitare cu Ucraina a expirat, iar sistemul de gazoducte Nord Stream a fost paralizat după exploziile din 2022, când doar o ramură disponibilă a Nord Stream 2 a scăpat să nu fie complet secționată.
China a ordonat companiilor sale aeriene să nu mai accepte livrări de avioane de la compania americană Boeing. Decizia a fost luată într-un moment în care asistăm la un război tarifar fără precedent între China și Statele Unite, în care președintele american Donald Trump a impus Chinei tarife de importuri de până la 145%, iar Beijingul a impus taxe de 125% pe mărfurile americane.
Eficiența pe câmpul de luptă a sistemelor de rachete HIMARS nu a trecut neobservată, iar în următorii ani Armatele statelor occidentale vor avea în dotare tot mai multe lansatoare de rachete multiple.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat pe 12 aprilie că NATO „și-a pierdut sensul” după prăbușirea Uniunii Sovietice și Alianța „ar fi trebuit să fie dizolvată”, adăugând că această chestiune este încă relevantă în prezent.
Relațiile diplomatice dintre Ucraina și Statele Unite se tensionează după ce președintele Volodimir Zelenski l-a acuzat public pe vicepreședintele american J.D. Vance că ar justifica într-un fel acțiunile liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Declarațiile vin în contextul unei dispute deschise privind poziționarea Washingtonului în conflictul ruso-ucrainean, aflat deja în al patrulea an.
România nu poate exclude posibilitatea ca Rusia să încerce un atac împotriva unui stat NATO în următorii ani, a avertizat generalul Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major al Apărării, într-un interviu difuzat de Pro TV, în cadrul emisiunii România, te iubesc!.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, în cadrul unui interviu, a declarat că americanii au pe masă la Pentagon mutarea bazei de la Ramstein din Germania, la Mihail Kogălniceanu, în România (MK). Potrivit înaltului oficial român informații în acest sens au venit pe canalele militare americane.
Ceremoniile de 9 mai, de anul aceasta, marchează 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, fiind un nou prilej de propagandă pentru Kremlin.
Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, va vizita Moscova în zilele următoare pentru a discuta, alături de partea rusă, despre negocierile dintre Iran și Statele Unite privind programul nuclear, înaintea noii runde de discuții programate sâmbătă, la Roma.
Administrația președintelui american Donald Trump a suspendat luni granturile federale acordate Universității Harvard de peste 2 miliarde de dolari.
Liderul opoziției maghiare Péter Magyar a promis că va organiza un referendum privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană dacă va câștiga alegerile de anul viitor.
Călin Georgescu este fiu de nomenclaturiști. De profesie este inginer pedolog. Înainte de căderea regimului comunist, în decembrie 1989, a lucrat ca inginer. A fost consilier al ministrului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului (1992-1996). După pierderea alegerilor de către Partidul Democrației Sociale din România (predecesorul Partidului Social Democrat) în 1996, și câștigarea lor de către Convenția Democrată Română a ocupat, prin concurs, funcția de secretar general al aceluiași minister. În presa vremii au fost publicate dovezi clare privind măsluirea concursului. Ministrul Afacerilor Străine Mircea Geoană l-a numit, în 2004, director al Direcției de organizații Internaționale din același minister. A fost raportor special al ONU (2011-2013) pe probleme privind protecția mediului, fiind numit de Ministerul Afacerilor Externe.
Inspectorul general al Armatei Germane (Bundeswehr), generalul Carsten Breuer, consideră că Federația Rusă ar putea ataca teritoriul NATO în 2029.
Ministerul chinez al Comerțului a numit decizia președintelui american Donald Trump de a scuti smartphone-urile, computerele, alte produse electronice și semiconductori de la noile tarife mari la importurile din China un „pas mic”.
Delegația Congresului Statelor Unite care vizitează România, luni, va fi formată din mai mulți reprezentanți americani importanți, republicani și democrați deopotrivă.
Alianța Nord-Atlantică se pregătește activ inclusiv pentru un potențial atac rusesc asupra României, unul dintre pilonii sudici ai Flancului Estic al NATO.
”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige să acceptăm aderarea Ucrainei la UE. Aceasta este o problemă uriașă, cu implicații pe scară largă pentru securitatea, economia și agricultura noastră”, a declarat astăzi premierul ungar Viktor Orban.
Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, demisionează din funcția sa în urma unor dezacorduri tot mai mari cu administrația președintelui Donald Trump.
Președintele chinez Xi Jinping a avertizat că țara sa „nu va ceda niciodată unui comportament nerezonabil” și i-a spus premierului spaniol Pedro Sánchez că Uniunea Europeană ar trebui să ajute China să reziste „bullying-ului tarifar unilateral” impus de președintele american Donald Trump.
Ucraina are nevoie de ca aer de sisteme Patriot și alte sisteme de apărare antiaeriană în contextul în care Rusia refuză să semneze un acord de încetare a focului și își continuă atacurile masive împotriva Ucrainei.
Armata ucraineană a atacat regiunea Moscovei cu cel puțin două drone, marți după-amiază, a relatat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, potrivit căruia rușii au reușit să doboare ambele drone. El nu a specificat dacă resturile au provocat pagube sau răniri. Autoritățile au închis aeroporturile din Moscova din motive de securitate.
UE va pune capăt dependenței sale de energia rusească prin oprirea importurilor de gaze și petrol rusesc și eliminarea treptată a energiei nucleare rusești, asigurând în același timp stabilitatea aprovizionării cu energie și a prețurilor la ea în întreaga Uniune, anunță un comunicat al Comisiei.
La aproximativ o săptămână după ce Donald Trump s-a întors la Casa Albă, secretarul său al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat către trei companii aeriene de transport marfă să anuleze 11 zboruri care transportau obuze de artilerie și alte arme către Ucraina.Hegseth a oprit, în ianuarie, livrările de ajutoare către Ucraina, fără ca Trump să știe acest lucru
Comisia pentru Apărare Națională și Forțe Armate a Parlamentului francez a prezentat un raport foarte detaliat intitulat „Artileria în lumina noului context strategic”. Documentul sintetizează datele colectate, inclusiv în urma unor vizite în Ucraina și Polonia, în baza cărora au fost evaluate sistemele de artilerie Caesar pe câmpul de luptă modern.
Friedrich Merz a fost ales noul cancelar al Germaniei în a doua rundă de vot. Politicianul a obținut 325 de voturi, numărul asigurând o majoritate suficientă pentru a fi noul cancelar. Anterior, îi lipseau doar 6 voturi pentru a reuși, ceea ce analiștii au numit o „înfrângere neașteptată pentru liderul CDU”.
În ciuda pierderilor mari, Vladimir Putin nu intenționează să renunțe la încercările de a cuceri complet Ucraina, astfel că evoluția ulterioară a războiului va depinde de resursele umane ale Kievului și de ajutorul militar occidental.
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz nu a reuşit marţi dimineaţă să obţină majoritatea necesară în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal) pentru a deveni cancelar al Germaniei, transmit Reuters, dpa, AFP şi EFE.
Câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale din România, liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat că susține „planul de pace” al lui Donald Trump, dar se opune furnizării de arme Ucrainei, deoarece acest lucru este neprofitabil pentru țările europene.
Temerile privind o posibila agresiune militară directă a Rusiei au determinat Marea Britanie să reactualizeze în secret planuri de aparare vechi de două decenii, menite să pună țara pe picior de război. Oficialii guvernamentali au fost însărcinați să revizuiască detaliile unui scenariu de conflict major, în contextul amenințărilor repetate venite din partea Kremlinului, generate de sprijinul britanic acordat Ucrainei.
Pe fondul restricțiilor impuse de noua administrație americană asupra domeniului științei și cercetării, Comisia Europeană intenționează să aloce suplimentar nu mai puțin de 500 de milioane de euro pentru a atrage oameni de știință din întreaga lume, dar în special pe cei din Statele Unite.
Generalul american Bryan P. Fenton, comandantul Comandamentului pentru Operații Speciale al SUA (USSOCOM), articulează o viziune strategică importantă într-un articol publicat pe 5 mai 2025 în publicaţia Defense One, care face o analiză a peisajului complex al securității globale de astăzi și de mâine. Generalul Fenton argumentează în mod convingător necesitatea creării unei noi alianțe de securitate națională care să depășească granițele tradiționale ale parteneriatelor militare și guvernamentale, implicând integral actori din industrie și mediul academic.
O serie de imagini din satelit arata desfăşurarea unei flote de aeronave Tu-160, Tu-95MS, Tu-22M3 și MiG-31K, care sprijină probabil loviturile în curs împotriva Ucrainei, la Baza Aeriană rusă Belaya din Siberia. Noi imagini din satelit indică o intensificare a resurselor aviației ruse cu rază lungă de acțiune la baza aeriană Belaya. Raportul inițial, publicat de analistul OSINT MT Anderson, a evidențiat prezența a 9 bombardiere Tu-95MS, dintre care unul fie rula, fie aterizase recent pe pista bazei.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a propus un nou cadru pentru ca statele membre să își majoreze cheltuielile legate de apărare, cu scopul de a răspunde solicitărilor constante ale Statelor Unite - în special apelului lui Donald Trump ca aliații europeni să aloce 5% din PIB pentru apărare Conform propunerii lui Rutte, statele membre NATO ar aloca 3,5% din PIB direct pentru apărare și încă 1,5% pentru acoperirea unor nevoi de securitate mai generale, cum ar fi modernizarea infrastructurii, apărarea cibernetică și reziliența strategică.
Portalul itamilradar.com a informat că, pe 05.05.2025, un avion de patrulare antisubmarin de tip Boeing P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale ale SUA a îndeplinit o misiune de supraveghere deasupra apelor neutre ale Mării Negre, cu un accent notabil pe zona din fața bazei navale ruse de la Novorossiysk.
O altă față mai puțin nevăzută a războiului este lipsa forței de muncă în Rusia, un efect direct al mobilizării populației în rândul forțelor armate.
O neliniște crescândă se răspândește în cercurile influente de la Moscova, scrie The Washington Post.
Europa joacă cartea diversificării surselor de energie, reducând la minim importurile de petrol și gaze din Rusia.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a demisionat din funcție luni după-amiază, ca urmare a rezultatelor alegerilor prezidențiale.
Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) lucrează la extinderea testelor de zbor și accelerarea producției de prototipuri ale aeronavei Kaan, primul avion turc de generația a cincia. Asta, concomitent cu discuțiile privind achiziția de alte avioane, inclusiv Eurofihger și F-16. Producătorul turc promite accelerarea programului Kaan iar directorul companiei producătoare a anunțat inclusiv când va începe livrarea avioanelor din producția de serie.
Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, a declarat că operațiunea desfășurată pe teritoriul regiunii ruse Kursk, care durează deja de aproape nouă luni, a atins majoritatea obiectivelor propuse, iar zonă tampon creată de forțele ucrainene rămâne relevantă. Generalul Sîrskîi a făcut aceste precizări într-un mesaj publicat pe contul Facebook, unde a subliniat importanța strategică a operațiunii.
Iranul a dezvăluit duminică o nouă rachetă balistică, Qasem Basir, cu o rază de acțiune de 1.200 de kilometri, amenințând Israelul și bazele americane.
India va achiziționa avione Rafale M care vor opera de pe portavioane. Ele vor înlocui MiG-29K/KUB sovietice. Rușii fac o analiză și identifică trei motive pentru care India nu a ales tehnică rusă, dar remarcă și faptul că nu a ales nici F-35.
Forțele Aeriene Ucrainene au făcut publică identitatea lui Dmytro, un fost programator civil care a devenit un simbol al ,,rezilienței tehnologice'' a Ucrainei. Ca urmare a unei realizări militare care o sa ramana in istorie, Dmitro, în prezent specialist militar, este considerat operatorul care a interceptat cu succes prima rachetă hipersonică rusească Kh-47M2 Kinzhal.
Președintele american Donald Trump a declarat la 4 mai că lideri ai Uniunii Europene l-au îndemnat în repetate rânduri să-i telefoneze președintelui rus Vladimir Putin, susținând că acesta le-a ignorat încercările de a-l contacta, în timp ce războiul din Ucraina continuă, a relatat Agerpres, care citează The Kyiv Independent.
Comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, a declarat că UE poate consolida semnificativ sprijinul militar pentru Ucraina prin achiziționarea de arme direct de la producătorii ucraineni. Kubilius a declarat că SUA și UE alocă aproximativ 40 de miliarde de euro anual pentru asistență militară Ucrainei. Cu toate acestea, comisarul european pentru apărare a spus că aceste fonduri ar putea fi utilizate mai eficient prin achiziționarea directă de arme de la producătorii ucraineni.
Președintele ceh Petr Pavel a clarificat faptul că desfășurarea de forțe de menținere a păcii în Ucraina nu este luată în considerare în acest moment din cauza absenței unui acord de pace.
Uniunea Europeană este "îngrijorată" de noul plan israelian privind "cucerirea" Fâşiei Gaza şi face apel să se dea dovadă de "cea mai mare reţinere", a declarat luni un purtător de cuvânt al serviciului său diplomatic, relatează Agerpres și AFP.
Kremlinul are mare nevoie de o participare internațională semnificativă la festivitatea prin care marchează cea de-a 80-a aniversare a victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, așa cum le place rușilor să numească cel de-al Doilea Război Mondial. Nevoia decurge atât din satisfacția de a arăta Occidentului susținerea de care se bucură în ciuda acuzațiilor privind pornirea războiului din Ucraina, cât și din dorința de a crea propriilor cetățeni imaginea unei țări puternice, cu o ideologie împărtășită de alte state, care coagulează în jurul său alte națiuni și chiar le inspiră.
George Simion, candidatul AUR, a obţinut 3.735.578 de voturi (40,56%), la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, arată datele publicate în noaptea de duminică spre luni, în timp real, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, după centralizarea a 19.935 de procese verbale (99,25%).
Președintele american, Donald Trump, a declarat, pe 04.05.2025, în cadrul unui nou interviu acordat postului de televiziune NBC News, că Statele Unite au șansa de a pune capăt conflictului din Ucraina în mod pașnic. Potrivit precizărilor sale, astăzi Washingtonul este mai aproape de semnarea unui acord cu una dintre părți, în timp ce cu cealaltă parte “lucrurile nu sunt atât de bune”. El a refuzat să dea detalii la cine se referă în mod concret.
Cotidianul american The New York Times a informat, pe 04.05.2025, citând oficiali de la Washington, că, în viitorul apropiat, Kievul va primi încă un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot. Statele Unite au aprobat transferul acestuia în Ucraina, după ce anterior a acoperit Israelul. Însă, livrarea se va face numai după repararea sistemului.