UE admite că nu va exista încă un embargo asupra gazelor ruse. Rusia va pierde până la 10 mld. $ anul după embargoul asupra petrolului
Uniunea Europeană nu va lua în discuţie un eventual embargo asupra gazelor ruseşti în următorul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ca represalii pentru războiul declanşat împotriva Ucrainei, a declarat marţi cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit Agerpres, care citează Reuters şi EFE.
"Un embargo asupra gazelor nu va constitui o temă şi (cancelarul german) Olaf Scholz a dat de înţeles în mod clar aceasta", le-a spus el reporterilor în a doua zi de dezbateri în cadrul summitului Celor 27 de lideri ai UE.
"Petrolul rusesc este mult mai uşor de compensat ...gazul este complet diferit, motiv pentru care embargoul asupra gazelor (ruseşti) nu va constitui o problemă în următorul pachet de sancţiuni", a adăugat el, după ce liderii statelor membre ale UE au convenit să reducă majoritatea importurilor de petrol ruseşti de către blocul comunitar.
În acelaşi sens s-a exprimat marţi şi premierul Estoniei, Kaja Kallas, la sosirea sa la summit, potrivit EFE.
"În privinţa gazelor, situaţia este mai dificilă faţă de cea a petrolului. Următoarele sancţiuni vor fi mai greu (de convenit) pentru că până acum doar ruşii au fost lezaţi, în timp ce în viitor măsurile vor avea impact şi asupra europenilor", a explicat şefa executivului estonian.
"Cred că gazele ar trebui să fie în al şaptelea pachet de sancţiuni, dar sunt realistă şi nu cred că se vor regăsi", a spus ea.
Compromis pentru Ungaria în embargoul asupra petrolului rus. Federația Rusă va înregistra pierderi anuale de până la 10 miliarde de dolari
Liderii europeni au convenit luni asupra interzicerii importurilor de ţiţei din Rusia pe mare până la sfârşitul anului, permiţând totodată Ungariei, Republicii Cehe şi Slovaciei să continue să cumpere petrol prin conducta Drujba de la Moscova, aşa cum a cerut premierul ungar, Viktor Orban.
În plus, Germania şi Polonia au promis că vor suspenda importurile de ţiţei prin ramura de nord a aceleiaşi conducte, care transportă aproximativ 25 de milioane de tone.
"Embargoul la petrol, trebuie să fim realişti, ne va da bătăi de cap, dar aceste dureri de cap nu sunt comparabile cu cele pe care le are societatea ucraineană", a recunoscut Nehammer, citat de EFE.
Totodată, potrivit Bloomberg, Federația Rusă va înregistra pierderi anuale de până la 10 miliarde de dolari ca urmare a acestui embargo. Moscova va fi nevoită să se orienteze către alte piețe, dar va fi nevoită să vândă petrol la un preț mai mic.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News