La ora 06:08 (ora Iranului), zborul PS752 al companiei Ukrainian International Airlines, pe ruta de la Teheran la Kiev, cu 176 de persoane la bord s-a prăbușit la doar câteva minute după decolarea de pe Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran. Avionul ucrainean a fost lovit de rachetă sol-aer Tor-M1, de fabricație rusească, lansată de apărarea antiaeriană iraniană, care a confundat avionul ucrainean cu o țintă militară inamică.
După ce, în primele zile, autoritățile iraniene nu și-au recunoscut vina încercând să acrediteze ideea unei defecțiuni tehnice la unul dintre motoarele avionului, pe 11 ianuarie 2020 Președintele Hassan Rouhani a scris pe Twitter că moartea celor 176 de persoane a fost rezultatul unei „greșeli catastrofale, o anchetă internă a forțelor armate (n.r. iraniene ) concluzionând că rachetele, lansate din cauza unei erori umane, au condus la un accident teribil al avionului ucrainean", prezentând oficial scuze.
Deși Teheranul a declarat că va fi deschis unei anchete pentru stabilirea circumstanțelor doborârii avionului, investigația a înaintat destul de anevoios, autoritățile iraniene trimițând în Franța abia pe 29 iunie, respectiv pe 19 iulie cele două cutii negre pentru a fi decriptare de către BEA - Biroul de Anchetă și Analiză. Rezultatul analizei a venit rapid, pe 23 iulie, procedura confirmând că principala cauză a accidentului a fost „ influența externă” asupra aeronavei.
La sfârșitul anului trecut, Iranul a anunțat că a transmis Ucrainei un proiect de raport tehnic privind accidentul aviatic in Iran, precum și o serie de echipamente electronice ale aeronavei doborâte pentru analiză. Partea ucraineană are la dispoziție 60 de zile pentru a-și prezenta comentariile și sugestiile, după care Iranul trebuie să finalizeze raportul în termen de o lună.
"Sub îndrumarea procedurală a Biroului Procurorului General, investigația accidentului aviatic de lângă Teheran continuă. De-a lungul anului, au fost efectuate peste două sute de acțiuni procedurale și de anchetă, 18 cereri de asistență juridică internațională au fost trimise în alte țări, cooperăm constant cu autoritățile competente din Iran și Canada", a scris pe Facebook Iryna Venediktova, procurorul general al Ucrainei, relatează Unian.
Totodată Guvernul iranian a decis să plătească despăgubiri în valoare de 150.000 de dolari familiilor fiecărei victime a dezastrului aviatic, potrivit agenției de știri IRNA.
Apelul a fost transmis vineri, la fix un an de la prăbuşirea avionului, dramă în care şi-au pierdut viaţa 176 de persoane, Declaraţia fiind semnată de miniştrii de externe din Afganistan, Canada, Suedia şi Ucraina, precum şi de ministrul britanic pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
"Cerem urgent Iranului să ofere o explicaţie completă şi detaliată a evenimentelor şi deciziilor care au dus la prăbuşirea îngrozitoare a avionului", se menţionează în comunicat, transmite Agerpres.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.
Compania Large Infrastructure Projects din Bulgaria a prezentat preşedintelui CCIR, Mihai Daraban, unul dintre cele mai ample proiecte de infrastructură regională, respectiv autostrada Dunăre - Marea Egee, un tronson din aceasta urmând să conecteze Bucureştiul cu reţeaua de autostrăzi deja existentă în Bulgaria şi Grecia.
Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a vorbit despre construcția unui nou spital militar în Municipiul București.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi că bugetul alocat MAE pentru 2021 este cu 1,07% mai mare faţă de 2020, care permite atingerea obiectivelor asumate prin programul de guvernare în acest an.