Un avion rusesc de observare Tu-154MLK-1 va survola SUA. Rusia va efectua un zbor și peste Polonia
Militarii ruşi vor efectua săptămâna aceasta zboruri de inspecţie deasupra SUA şi Poloniei, în conformitate cu prevederile Tratatului Cer deschis, anunţă luni ziarul armatei ruse 'Krasnaia zvezda', citat de agenţia de presă RIA Novosti, potrivit Agerpres.
'În cadrul realizării Tratatului internaţional Cer Deschis, Federaţia Rusă va efectua în cursul acestei săptămâni două zboruri de observare - deasupra Poloniei şi SUA', notează ziarul menţionat.
Zborul deasupra teritoriului Statelor Unite ale Americii, conform publicaţiei, va fi realizat în perioada 21-26 octombrie cu un avion Tu-154MLK-1 de pe aeroportul militar Great Falls. Avionul de supraveghere rusesc va survola circa 5.130 km în cadrul acestei misiuni de supraveghere în SUA.
Rușii vor survola și Polonia
Survolul deasupra Poloniei este preconizat din 21 până în 25 octombrie şi va fi efectuat de un aparat de tipul An-30B, care va decola de pe aeroportul din Varşovia. Suprafaţa inspectată este de 1.400 de km.
Avioanele ruseşti vor zbura pe rute convenite cu ţara inspectată, iar experţi din fiecare dintre cele două state se vor afla la bordul acestora în timpul survolului pentru a monitoriza corectitudinea utilizării echipamentelor de supraveghere şi respectarea prevederilor tratatului, mai adaugă ziarul menţionat.
Zborul de inspecţie deasupra SUA va avea loc după ce în luna august Departamentul de Stat a acuzat Rusia de încălcarea Tratatului Cer Deschis. La începutul lunii octombrie preşedintele Comisiei de afaceri externe al Camerei Reprezentanţilor, Eliot Engel, a anunţat că administraţia Donald Trump ia în considerare posibilitatea retragerii SUA din tratatul respectiv, evocă luni publicaţia Vzgliad (pro-Kremlin).
Potrivit lui Serghei Rîjkov, şeful Direcţiei de control privind aplicarea Tratatului Cer Deschis din cadrul Ministerului Apărării rus, SUA au început să invoce posibilitatea retragerii din acest acord pe fondul capacităţilor crescute ale Rusiei de a obţine informaţii în timpul efectuării acestor zboruri de inspecţie.
Rusia, avantajată de zborurile din cadrul Tratatului Cer Deschis
Într-un interviu apărut luni în 'Krasnaia zvezda', Râjkov declară că 'avantajele Federaţiei Ruse în obţinerea de informaţii în timpul zborurilor de observare efectuate în cadrul Tratatului Cer Deschis au sporit considerabil şi au devenit evidente'. 'A devenit clar că în privinţa introducerii tehnologiilor avansate în cadrul acestui tratat noi suntem înaintea partenerilor noştri cu aproximativ cinci-şase ani', afirmă Rîjkov.
El a explicat că avioanele ruse destinate acestor zboruri de inspecţie au fost echipate cu sisteme digitale avansate, iar Consiliul de securitate naţională şi comunitatea de informaţii din SUA au început să reflecteze în mod serios cum să nu mai permită astfel de survoluri, conform media ruse.
Tratatul Cer Deschis a fost semnat în 1992 de 34 de state. Principalele obiective ale tratatului sunt dezvoltarea transparenţei, acordarea de asistenţă în supervizarea îndeplinirii acordurilor privind controlul armelor, extinderea posibilităţilor de evitare a crizelor şi soluţionarea situaţiilor de criză în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi altor organizaţii internaţionale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News