Un mare protest la Budapesta. Zeci de mii de oameni au ieșit în piață, după decizia controversată a fostului președinte ungar
Reprezentanții vieții culturale și sociale ungare au demonstrat în Piața Eroilor din Budapesta. Deși evenimentul a fost un răspuns la decizia controversată a fostului președinte Katalin Novak, care l-a grațiat pe directorul adjunct al unui cămin de copii care a acoperit abuzurile sexuale asupra copiilor - mulți participanți au venit și să-și exprime rezervele față de guvernul lui Viktor Orbán.
Organizatorii au anunțat că în piață sunt peste 50.000 de oameni.
Vorbitorii au vorbit pentru a proteja copiii de abuzuri. „Nu vom rămâne tăcuți și închiși pe ecran”, a spus YouTuber-ul Zsolt Osváth, care el însuși a crescut într-un cămin de copii.
Anul trecut, președintele l-a grațiat pe fostul director adjunct al unui cămin de copii din orașul Bicske, care a mușamalizat abuzul sexual asupra copiilor de către directorul instituției.
Sâmbăta trecută, Novak a anunțat că va demisiona din funcția în care fusese numită de Parlament, iar cazul nu a fost oprit nici măcar de fostul ministru al Justiției, Judit Varga (FIDESZ), care ar fi trebuit să fie șeful candidatului partidului guvernamental al primului ministru Viktor Orbán, FIDESZ. pentru viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.
Episcopul Zoltán Balog, consilier al președintelui Novak, a demisionat vineri de la conducerea Bisericii Reformate. Cu toate acestea, acest lucru clar nu este suficient pentru oamenii din piață.
Ca măsură de precauție, poliția a închis strada Lendvay din apropiere, unde își are sediul partidul FIDESZ al lui Orbán, iar poliția protejează și ambasada Rusiei din apropiere.
Controversata grațiere
În primăvara lui 2023, înainte de vizita Papei Francisc, președintele Ungariei Katalin Novak a decis să grațieze aproximativ două duzini de condamnați. Printre aceștia s-a numărat și directorul adjunct al căminului de copii din Bicske, Endre K., care ani de zile a acoperit actele de pedofilie ale șefului său și a forțat victimele să-și retragă declarațiile.
Acordarea grațierii în acest caz nu a fost dezvăluită decât în februarie 2024 de către serverul 444.hu. Un cititor atent a alertat editorii. Endre K. urma să încerce în mod repetat să conteste pedeapsa din închisoare, iar decizia de a acorda grațierea a fost în cele din urmă decisă de Curtea de Apel.
Directorul instituției din Bicske János V. a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuz de cel puțin zece băieți minori între 2004 și 2016, adjunctul său Endre K. a primit trei ani și patru luni. Își ispășise deja cea mai mare parte a pedepsei când președintele l-a grațiat.
Vestea grațierii controversate a provocat un val de indignare, Novak și-a anunțat ulterior plecarea din funcție.
Novak nu este primul șef de stat ungar care nu a respectat mandatul standard. În 2012, președintele maghiar de atunci, Pál Schmitt, a demisionat din funcție, când senatul Universității Semmelweis din Budapesta i-a retras titlul de doctor din cauza plagiatului. Potrivit presei maghiare, Schmitt a trebuit să copieze până la 180 de pagini din lucrarea istoricului sportului bulgar Nikolaj Georgiev în teza sa de doctorat de 215 de pagini.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News