Un parlamentar european polonez susține că Occidentul ar putea să ofere Ucrainei armament nuclear. Rusia amenință cu încetarea existenței Europei Centrale
În urmă cu aproximativ o lună, în Polonia au început să apară primele referiri la reînarmarea nucleară a Ucrainei, aparent ca o „amenințare” la adresa Rusiei pe fondul invaziei asupra statului vecin.
De asemenea, la începutul acelei luni, liderul partidului polonez de guvernământ, viceprim-ministrul Jaroslaw Kaczynski, a sugerat că necesitatea unei poziții de apărare „mai dure” împotriva Rusiei face ca Polonia să fie „deschisă” față de ideea instalării de armament nuclear în Ucraina.
Sâmbătă, 11 iunie, retorica s-a accentuat și mai mult, Radoslaw Sikorski, membru polonez în Parlamentul European și fost ministru de externe, sugerând că Occidentul ar putea să ofere Kievului arme nucleare. „Occidentul are dreptul să dea Ucrainei focoase nucleare pentru a-și putea proteja independența”, a declarat Sikorski preluat de mai multe surse media.
Potrivit acestuia, Rusia a încălcat termenii Memorandumului de la Budapesta privind asigurările de securitate, din 1994, refuzând să respecte suveranitatea și integritatea Ucrainei, așa că armele nucleare ar trebui să fie returnate Kievului, chiar dacă ucrainenii au renunțat în mod voluntar la ele.
În replică, șeful Dumei de Stat a Federației Ruse, Viacheslav Volodin a avertizat că un astfel de scenariu ar însemna ca Europa Centrală să „înceteze de fapt să mai existe”, deoarece se va declanșa cu siguranță un război nuclear:
„Sikorski provoacă un conflict nuclear în centrul Europei. El nu se gândește nici la viitorul Ucrainei, nici la viitorul Poloniei. În cazul în care sugestiile sale vor fi îndeplinite, aceste țări vor înceta să mai existe, la fel ca și Europa”, a precizat textual Volodin.
Memorandumul de la Budapesta, prin care statele semnatare garantează inviolabilitatea graniţelor Ucrainei, Republiciii Belarus şi Kazahstanului, a fost semnat pe 5 decembrie 1994. Pe lângă SUA şi Regatul Unit al Marii Britanii, Rusia a recunoscut și ea frontierele Ucrainei. În schimbul acestei garanţii, Ucraina a predat Rusiei armamentul atomic aflat pe teritoriul său, moştenit de la Uniunea Sovietică, respectiv l-a distrus în parte singură.
Dar definirea garanțiilor de securitate a fost lăsată în mod deliberat ambiguă. Potrivit unui fost diplomat american care a participat la discuții, Steven Pifer, s-a subînțeles că, dacă ar exista o încălcare, va exista un răspuns care revine SUA și Regatului Unit. Și, deși acel răspuns nu a fost definit în mod explicit, Pifer consideră că „există o obligație a Statelor Unite care decurge din Memorandumul de la Budapesta de a oferi asistență Ucrainei și […] care ar include asistență militară letală”.
În zilele dinaintea invaziei Rusiei din 24 februarie, președintele Vladimir Putin a acuzat guvernul ucrainean că încearcă să reactiveze capabilitățile nucleare bazate pe tehnologia sovietică aflată încă în posesia sa.
„Au existat deja declarații conform cărora Ucraina își va crea propriile arme nucleare... Ucraina într-adevăr mai are tehnologii nucleare sovietice și [mijloace] de a livra astfel de arme”, a spus Putin într-un discurs televizat cu câteva zile înainte de începerea războiului împotriva Ucrainei.
„Prin urmare, ar fi mult mai ușor pentru Ucraina să obțină arme nucleare decât pentru alte state – nu le voi numi acum – care efectuează în mod eficient astfel de cercetări. Mai ales în cazul sprijinului tehnologic din străinătate, și nu trebuie să excludem și acest lucru”, a adăugat Putin în discursul său la acea vreme.
Dincolo de corectitudinea aplicării unei reciproce a controversatului memorandum, trebuie observat că trimiterile tot mai frecvente la utilizarea capabilităților nucleare - făcute de ambele părți ale frontului în funcție de evoluția situației din teren - reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa stabilității și integrității României.
Astfel de declarații, chiar dacă sunt făcute doar în scop de intimidare între părțile combatante, au ecou și impact semnificative asupra echilibrului socio-economic regional aflat deja la un nivel ridicat de vulnerabilitate după perioada pandemică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News