Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un satelit militar de spionaj al Rusei, recent lansat, a eșuat și s-a prăbușit de pe orbită (Video)
24 oct, 15:35
În dimineața de 20 octombrie, satelitul rusesc Kosmos-2551 a ieșit de pe orbită și s-a prăbușit pe Pământ, arzând într-o minge de foc strălucitoare reperată de mulți observatori din Vestul Mijlociu (Midwest) al SUA, a informat publicația Space.com.
Lansarea satelitului rusesc Kosmos-2551, care ulterior s-a prăbușit de pe orbită. Sursă foto: Captură YouTube

Societatea Americană de Meteori (AMS) a postat imagini surprinse de observatori, inclusiv un videoclip spectaculos de 27 de secunde primit de la Brian Stalsonburg, în care este surprins momentul intrării satelitului în atmosferă și aprinderii acestuia.

Satelitul s-a transformat într-o minge de foc la miezul nopții, în jurul orei 12:43 a.m. EDT (Eastern Daylight Time - ora zonei de est a SUA), potrivit AMS, lăsând puține îndoieli cu privire la natura sa.

Ora 12:43 am EDT este "ora exactă prezisă, când Kosmos-2551 a trecut peste regiune și în fereastra de incertitudine temporală de reintrare dată de Space Force (Forța Spațială a SUA). Așa că, am concluzionat că ID-ul Kosmos-2551 este solid", a postat pe Twitter astronomul și urmăritorul de sateliți, Jonathan McDowell, care lucrează la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.

G Ad:

 

Satelitul spion rusesc a eșuat la scurt timp după lansare

 

Kosmos-2551 este un satelit de recunoaștere rusesc, lansat cu o lună și jumătate în urmă, pe 9 septembrie, care se pare că a eșuat la scurt timp după aceea. Satelitul nu și-a ajustat nicio dată orbita de la decolare, a precizat McDowell pe Twitter (18 octombrie), menționând că era de așteptat să reintre în atmosfera Pământului a doua zi.

Căderea satelitului, probabil, nu a amenințat pe nimeni, deoarece la masa de aproximativ 500 kg, nu se așteaptă ca acesta să ajungă la sol, a adăugat McDowell într-un alt tweet pe 18 octombrie.

Astfel de incidente devin din ce în ce mai frecvente pe măsură ce umanitatea lansează tot mai mulți sateliți pe orbită. Acest boom de sateliți îi preocupă pe mulți experți, care subliniază că este nevoie de acțiuni pentru a se asigura că problema deșeurilor spațiale nu scapă de sub control, precizează publicația Space.com.

 

Satelitul avea întrebuințare militară

 

Comentariul autorului: Satelitul Kosmos-2551 avea destinația militară și trebuia să înlocuiască satelitul experimental de recunoaștere Kosmos 2525, care s-a prăbușit pe 1 aprilie 2021, după o misiune de trei ani.

Kosmos-2551 este primul din seria de sateliți de mici dimensiuni denumită Razbeg, a Ministerului rus al Apărării, destinată cercetării suprafeței Pământului prin mijloace optice și electronice de înaltă rezoluție, inclusiv în benzile radar și de radiofrecvență. Lansarea sa era planificată pentru 23 iulie, amânată pentru 24, iar apoi pe 25 iulie, satelitul fiind în cele din urmă lansat pe 9 spetembrie, la ora Moscovei 22:59.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Blindate Terminator, pe platforma T-90 (Video). Armata rusă a înființat prima companie de vehicule de luptă pentru sprijinul tancurilor
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro