Trump pregătește un plan de pace pentru Ucraina: Un uriaș conflict înghețat, cu Europa în rol de garant
Aliații lui Trump susțin că Ucraina pierde războiul și că, prin urmare, eforturile de a ajunge la o soluție sunt justificate din punct de vedere moral.
Dacă se va întoarce la Casa Albă, fostul președinte american Donald Trump plănuiește să pună capăt rapid războiului din Ucraina „înghețând” conflictul, dezvăluie Financial Times, citând un consilier al lui Trump.
Conform planurilor echipei sale, conflictul ar putea fi rezolvat prin stabilirea de zone autonome și demilitarizate de ambele părți ale graniței, dar fără apartenența Ucrainei la NATO.
Țările europene ar trebui să își asume rolul de garanți și „supraveghetori” ai procesului de pace, în timp ce participarea Statelor Unite ale Americii și a NATO ar fi minimă, scrie Financial Times.
Aliații lui Trump susțin că Ucraina pierde războiul și că, prin urmare, eforturile de a ajunge la o soluție sunt justificate din punct de vedere moral. El crede că Biden ar fi trebuit să vorbească cu Putin, așa cum președinții au discutat cu liderii sovietici în timpul Războiului Rece și că aderarea Ucrainei la NATO nu este o opțiune pe termen scurt.
Similar cu Acordurile de la Minsk,
Dacă Trump câștigă alegerile din noiembrie, ar putea încerca să încheie „noi acorduri de la Minsk” pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.
Potrivit unei surse din Financial Times, planul lui Trump de a rezolva ostilitățile actuale poate include „o revizuire a acordurilor eșuate de la Minsk din 2014 și 2015”.
Vă reamintim că Acordurile de la Minsk II, semnate în 2015, implicau integritatea teritorială a Ucrainei cu o autonomie sporită pentru regiunile separatiste.
Cu toate acestea, de data aceasta documentul ar trebui să conțină o clauză privind un „mecanism de implementare”, care ar avea consecințe pentru încălcarea acordului.
După cum se precizează în continuare, implementarea va fi monitorizată de trupele europene, nu de forțele NATO sau de forțele de menținere a păcii ONU, susține Financial Times.
"Există un lucru asupra căruia vom insista. America nu va avea forță de muncă în mecanismul de aplicare. Nu vom plăti pentru asta. Europa va plăti", spune o sursă din Financial Times.
Kievul, în schimb, susține că o înțelegere fără garanții ferme de securitate pentru Ucraina ar echivala cu o predare în fața lui Vladimir Putin, întrucât i-ar putea oferi liderului rus un răgaz pentru a se pregăti pentru un nou atac, scrie Financial Times.
În ceea ce privește modul în care l-ar forța pe Putin să negocieze în timp ce câștigă războiul, sursele din Financial Times sugerează că Trump l-ar amenința cu prăbușirea economiei ruse prin scăderea completă a prețurilor la petrol și gaze.
„Președintele Trump înțelege foarte bine amploarea influenței noastre economice asupra Rusiei”, au explicat sursele. „Primul pas, potrivit lui Trump, ar fi: „Drenează, draghează, forează”.
Oamenii apropiați lui Trump insistă că, în primul său mandat, Trump a adus arabii și israelienii la masa comună (Acordurile Abraham, acordul privind normalizarea relațiilor dintre Israel, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudan, Maroc, semnat în Arabia Saudită), așa că de data aceasta îi va aduce atât pe ruși, cât și pe ucraineni.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News