Una caldă, alta rece. După ce a aprobat noi arme pentru Ucraina, Italia vorbește despre negocieri cu Rusia
Ministrul Apărării Italiei, Guido Crosetto, a declarat sâmbătă că a sosit momentul pentru a se începe găsirea unei soluții politice pentru a se pune capăt războiului declanșat de invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit agenției de presă Ansa.
„Războiul se desfășoară de aproape doi ani și cred că (…) în paralel cu angajamentul militar și sprijinul pentru Ucraina, este important să abordăm căi care să ducă la o soluție politică”, a spus Crosetto în timp ce vizita trupele italiene staționate la Malbork, Polonia.
„Ceea ce nu se poate realiza militar – și până acum am realizat conservarea Ucrainei, care ar fi putut fi distrusă, și consolidarea unui front care a blocat atacul rusesc – se poate realiza prin deschiderea unui front diplomatic și politic pentru a se încerca obținerea unui același rezultat prin discuții de pace”, a spus ministrul italian.
„Ceea ce exista înainte de război trebuie restaurat, iar ceea ce nu s-a putut face cu armele trebuie făcut în alt mod”, a mai precizat Crosetto.
Comentariul autorului:
Declarația oficialului italian de la apărare vine în același timp cu informații vehiculate de unele publicații occidentale potrivit cărora, președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi trimis încă din toamnă semnale Occidentului, că ar fi dispus să negocieze.
Atât după 24 februarie 2022, când a început războiul, cât și înainte, Moscova ar fi transmis prin canale neoficiale tot felul de semnale împăciuitoare Kievului și Occidentului. Însă, niciunul dintre aceste presupuse demersuri ale Moscovei nu a fost confirmat oficial.
Riscul unor negocieri cu Rusia
Desigur, nu se poate infirma existența unor astfel de încercări din partea tuturor părților și buna lor credință, dar exagerarea folosirii canalelor neoficiale pentru a le transmite le face tot mai puțin credibile și, ceea ce este și mai grav, face să se creadă că Rusia urmărește de fapt cu totul altceva.
În totală opoziție față modul de abordare al Moscovei, Roma - unul dintre susținătorii puternici ai Kievului, trimite un prim semnal oficial că Italia, unul din pilonii Occidentului, are în vedere și o soluție politică a conflictului, deși mesajul ministrului Crosseto lasă loc de unele interpretări. Expresia „ceea ce exista înainte de război trebuie restaurat (…) diplomatic”, face mai degrabă referire la data de 24 februarie 2022, decât la o Ucraină întreagă care înainte de 2014 avea atât Crimeea cât și estul Donbassului.
Desigur, fiecare țară UE și NATO are problemele ei, unele mai mari, altele mai mici, care trebuie rezolvate. Dar, ceea ce este absolut sigur la ora actuală este că un stat a încălcat toate normele internaționale și a atacat un alt stat. A negocia cu atacatorul ar reprezenta încălcarea propriilor valori de către Occident și s-ar justifica doar dacă este în pericol însăși existența Ucrainei sau a Occidentului.
Occidentul trebuie să fie foarte atent la tot ce face în problemele de apărare pentru că, spre deosebire de Rusia, democrația nu-și permite luxul de a dezinforma sau de a fi incoerentă. Orice pas al liderilor occidentali trebuie atent cântărit, pentru că dacă la Moscova respectul și încrederea sunt impuse, în Occident ele se câștigă în timp și cu trudă. Odată distruse, va trebui mult efort și inspirație pentru a le reface.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News