Ungaria sabotează din nou o decizie comună a UE. Acum, alegerile din Venezuela
Are dreptate Polonia când sugerează Ungariei „să părăsească NATO și UE, dacă nu se simte confortabil acolo”? Se pare că da. Cu fiecare luare de poziție guvernul Orban arată că nu cuplează la ideea solidarității euro-atalantice. Ultimul exemplu - poziția UE cu privire la alegerile din Venezuela.
Uniunea Europeană nu a reușit să ajungă la o poziție unificată cu privire la alegerile din Venezuela, după ce Ungaria a respins o declarație în care UE își exprimă îngrijorarea față de „nereguli” ale votului, cerând o mai mare transparență.
Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a subliniat că alegerile din Venezuela, conform rapoartelor credibile ale observatorilor interni și internaționali, au fost marcate de numeroase nereguli.
În ciuda acestui fapt, Ungaria a împiedicat UE să emită o declarație comună care să-și exprime îngrijorarea cu privire la aceste probleme, relatează Politico.
Găsirea unei soluții
Luni, UE a încercat să adopte o declarație comună prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la rezultatele alegerilor, dar Ungaria a blocat inițiativa, au declarat pentru Politico doi oficiali familiarizați cu discuțiile.
Realizând că Ungaria nu își va schimba poziția, Borrell a emis, marți, o declarație în nume propriu, în loc să caute sprijin din partea tuturor celor 27 de state membre UE.
În declarația sa, Borrell a subliniat că datele furnizate de opoziție au oferit un rezultat radical diferit de cel anunțat de autorități.
Vetoul Ungariei evidențiază o problemă fundamentală în politica externă a UE, în care toate deciziile, inclusiv potențialele sancțiuni viitoare împotriva Venezuelei, trebuie convenite în unanimitate între toate cele 27 de state membre.
„Discuțiile între statele membre continuă. De asemenea, suntem implicați în interacțiuni cu partenerii, la nivel național, regional și internațional, pentru a evalua întregul proces și a decide asupra posibililor pași următori”, a spus purtătorul de cuvânt al Uniunii. „Dar orice discuție, orice decizie privind sancțiunile se ia în secret între statele membre, așa că este foarte prematur”.
Acest incident a determinat mai multe țări, precum Germania, să pledeze pentru ca deciziile de politică externă să fie luate cu o majoritate calificată pentru a evita probleme similare în viitor. Dezacordurile dintre Ungaria și liderii UE au ajuns la apogeu după ce Ungaria și-a asumat președinția rotativă a Uniunii și a început să creeze legături mai strânse cu Kremlinul și Beijingul.
Amintim că Polonia a sugerat Ungariei „să părăsească NATO și UE, dacă acolo nu se simte confortabil”.
”Nu înțeleg prea bine Ungaria, de ce vrea să facă parte din organizații care nu-i plac și despre care spune că o tratează prost? De ce nu formează Orbán o alianță cu Vladimir Putin și reprezentanții altor state autoritare? Politica lor este anti-europeană, anti-ucraineană și anti-poloneză” ,declara viceministrul polonez de externe Władyslaw Teofil Bartoszewski.
Venezuela este scena unor revolte după alegerile de duminică în care Nicolás Maduro a fost declarat câștigător.
Opoziţia nu a recunoscut rezultatele alegerilor, în timp ce majoritatea actorilor internaţionali se îndoieşte de corectitudinea procesului electoral.
Pe de altă parte, Rusia și China l-au felicitat deja pe Maduro pentru victoria sa. Moscova a sugerat opoziției să facă același lucru, pentru că așa e normal - să feliciți câștigătorul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News