Unitatea ruso-chineză. Ministrul rus al apărării a fost trimis să consolideze cooperarea militară cu Beijingul
Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a consolidat, marți, la Beijing, cooperarea militară cu China.
Ajuns la Beijing, Ministrul rus al Apărării Andrei Belousov, însoțit de omologul său chinez Tung Tyun, a participat la o ceremonie de primire.
Andrei Belousov a purtat discuții „cuprinzătoare și foarte substanțiale” cu oficiali chinezi. Importanța vizitei este evidențiată, printre altele, de faptul că, în timp ce relațiile și cooperarea militară cu Coreea de Nord și Iran erau întărite de fostul ministru al Apărării Serghei Șoigu, actual secretar al Consiliului de Securitate, președintele rus Vladimir Putin l-a trimis însuși pe Belousov la Beijing.
„Departamentele militare ale Rusiei și Chinei sunt unite în evaluarea proceselor globale și au o viziune comună asupra a ceea ce trebuie făcut în situația actuală”, a spus ministrul, potrivit Reuters, după o întâlnire cu Zhang Juxiao, vicepreședinte în Comisia Militară Centrală a Partidului Comunist Chinez.
Ministerul chinez al Apărării a declarat apoi, după întâlnire, că ambele părți speră să „aprofundeze și să extindă relațiile militare și să continue întâlnirile personale la cel mai înalt nivel”.
Belousov a sosit la Beijing în timp ce armata chineză a organizat exerciții militare la scară largă în apropierea Taiwanului, pe care le-a descris drept un „avertisment pentru susținătorii independenței” în Taipei.
Moscova a declarat săptămâna trecută că este în sprijinul Chinei în problemele legate de Asia, inclusiv criticile la adresa presupuselor eforturi ale Statelor Unite de a-și extinde influența și „încercările deliberate” ale Washingtonului de a escalada situația din Taiwan.
China și Rusia au declarat un parteneriat „fără granițe” în februarie 2022, când președintele Vladimir Putin a vizitat Beijing. Au trecut mai puțin de trei săptămâni până când a ordonat invadarea Ucrainei, declanșând cel mai sângeros conflict de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
O nouă eră a parteneriatului
În luna mai, Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, și-au promis reciproc o „nouă eră” a parteneriatului, numind Statele Unite „un hegemon agresiv al Războiului Rece care răspândește haosul în întreaga lume”.
Sprijinul Chinei pentru Rusia nu are loc doar în domeniul diplomatic. Potrivit Washingtonului, Beijingul sprijină efortul de război al Moscovei în Ucraina prin furnizarea de bunuri „cu dublă utilizare”, inclusiv microelectronice, care pot fi utilizate în domeniul militar și îi ajuta pe ruși să producă arme.
Cu toate acestea, China neagă acest lucru și susține că nu furnizează arme nici Rusiei, nici Ucrainei. El nu intenționează să întrerupă sau să limiteze comerțul „normal” cu Rusia.
Vizitele din Iran și Coreea de Nord
În septembrie, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru al Apărării Serghei Şoigu a vizitat Coreea de Nord. El a fost primit de liderul nord-coreean Kim Jong-un în capitala Phenian. Coreea de nord a livrat Rusiei milioane de proiectile și se pregătește să trimită pe frontul din Ucraina mii de soldați.
În această vară, Șoigu a fost și în Iran pentru a consolida și a aprofunda cooperarea dintre cele două țări. Teheranul furnizează armatei ruse drone de atac și recunoaștere Shahed de proveniență iraniană și a vândut, de asemenea, o licență pentru producția de vehicule aeriene fără pilot, care sunt acum asamblate în Rusia. De asemenea, iranieni au furnizat Rusiei și rachete balistice.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News