Germania, Italia, Ungaria și Cipru s-au opus excluderii Rusiei din Sistemul interbancar internațional de plăți (SWIFT), măsură considerată una dintre cele mai dure sancțiuni financiar-economice care pot fi aplicate Rusiei.
Germania, Italia, Ungaria și Cipru s-au opus excluderii Rusiei din Sistemul interbancar internațional de plăți (SWIFT), măsură considerată una dintre cele mai dure sancțiuni financiar-economice care pot fi aplicate Rusiei.
Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni "masive şi severe" împotriva Rusiei, au transmis joi într-un comunicat comun preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care condamnă "în cel mai ferm mod cu putinţă agresiunea militară fără precedent a Rusiei asupra Ucrainei".
Ungaria nu se va opune prin veto sancţiunilor Uniunii Europene legate de conflictul Rusia-Ucraina, a declarat miercuri ministrul de externe Peter Szijjarto, precizând că Budapesta susţine şi participă la definirea poziţiei comune a UE, transmite Agerpres, care citează MTI.
Miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit în unanimitate să impună sancţiuni împotriva a 27 de oficiali şi entităţi din Rusia, printre care bănci şi sectorul de apărare rus, precum să şi limiteze accesul Rusiei la pieţele de capital europene, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa republicilor separatiste din estul Ucrainei.
Menținerea presiunii militare ruse la granițele Ucrainei influențează într-o direcție nefavorabilă Kremlinului modul în care societatea ucraineană se raportează atât la NATO și Uniunea Europeană, cât și la însuși statul rus.
Excelența Sa, Arthur Mattli, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, a fost ales șeful Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România (GADIF).
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat marţi în cursul întrevederii cu preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul vizitei sale la Moscova, că "niciun lider european nu vrea război", în aluzie la tensiunile legate de Ucraina, relatează Agerpres, care citează EFE.
Kremlinul a lăudat luni modul independent în care îşi alege partenerii premierul ungar Viktor Orban, care va efectua marţi o vizită oficială la Moscova, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Pe lângă aderarea la NATO - cea mai puternică alianță militară din istorie -, Kievul dorește ca drumul european al Ucrainei să se intersecteze și cu Uniunea Europeană.
Negocierile pentru aderarea mai multor state la OCDE, inclusiv România, au fost anunțate. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă unul din cele mai prestigioase foruri internaționale.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a sprijinit marţi ideea exprimată în ajun de omologul său român, Bogdan Aurescu, de a organiza o reuniune a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene la Kiev, ca expresie a solidarităţii blocului comunitar european cu Ucraina, în momente de tensiune sporită cu Rusia ca urmare a desfăşurării a mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană, transmite Agerpres, care citează EFE.
Uniunea Europeană nu vede niciun motiv să dramatizeze tensiunile dintre Ucraina şi Rusia şi nu intenţionează deocamdată să se ia după Statele Unite care au rechemat familiile diplomaţilor lor, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, potrivit Agerpres, care citează France Presse şi Reuters.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus miercuri, în Parlamentul European de la Strasbourg, ca Europa să construiască 'o nouă ordone de securitate' cu NATO în faţa Rusiei, şi a pledat pentru 'un dialog franc şi exigent' cu Moscova, în pline tensiuni între Rusia şi Occident, relatează AFP.
Preşedintele Parlamentul European David Sassoli a încetat din viaţă marţi, la ora 01:15, la vârsta de 65 de ani, transmite Agerpres, care citează DPA.
Franţa, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, le-a cerut miercuri europenilor să se coordoneze strâns în vederea negocierilor ce urmează cu Rusia asupra arhitecturii de securitate în Europa, potrivit AFP.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă arată, cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (UE), că Produsul Intern Brut al ţării s-a triplat în această perioadă, iar PIB-ul pe cap de locuitor a devenit de aproape patru ori mai mare, din 2006 până în 2021.
România este o ţară care are relevanţă în interiorul Uniunii Europene şi în al Alianţei Nord-Atlantice, a declarat, joi seară, într-o emisiune la TVR 1, premierul Nicolae Ciucă.
Europa dă dovadă de o "scindare cognitivă" în politica ei faţă de China încercând să fie atât partener, cât şi văzând-o ca un adversar, a declarat joi Wang Yi, consilier de stat şi ministru de externe, într-un interviu acordat presei de stat şi citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a criticat vehement, miercuri, procedura de sancţionare iniţiată de Comisia Europeană ca reacţie la o decizie a Tribunalului Constituţional polonez, cerând oprirea "centralismului birocratic" al Uniunii Europene.
Taiwanul şi-a deschis o ambasadă de facto la Vilnius, Lituania, fapt care a declanșat furia Chinei. Micuțul stat baltic e supus la presiuni economice uriașe ca urmare a deciziei politice.
Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene şi-au reafirmat marţi promisiunea aderării, în viitor, a celor şase ţări balcanice, impulsionând UE să deschidă în cele din urmă negocierile cu Macedonia de Nord şi Albania, informează Agerpres, care citează Reuters.
Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze din aprilie şi este considerată învingătoare împotriva lui Emmanuel Macron în turul al doilea, potrivit unui sondaj realizat de institutul Elabe publicat marţi, notează AFP.
Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei, îngheţate de Bruxelles pe motivul nerespectării statului de drept, nu vor fi probabil validate anul acesta de Comisia Europeană, a declarat marţi vice-preşedintele acesteia, Valdis Dombrovskis, potrivit Agerpres, care citează AFP.
UE şi NATO s-au angajat duminică să îşi consolideze cooperarea în combaterea ameninţărilor hibride cu ocazia unei vizite comune în Lituania concentrată în principal pe criza migranţilor din Belarus şi pe consolidarea prezenţei militare ruseşti în apropierea graniţei cu Ucraina, transmite AFP.
Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a atenţionat că actuala criză a migraţiei de la frontiera estică a Uniunii Europene (UE) nu s-a încheiat, în condiţiile în care oameni continuă să încerce să intre ilegal pe teritoriul blocului comunitar dinspre Belarus, informează duminică Agerpres, care citează DPA.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat-o pe Angela Merkel, cancelarul la final de mandat al Germaniei, pentru că a discutat cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, în contextul crizei tot mai mari a migranţilor la graniţa Uniunii Europene, despre care multe voci spun că a fost orchestrată de Minsk, relatează DPA.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a felicitat joi pe Nicolae Ciucă pentru învestirea în funcţia de prim-ministru al României.
Problema cu Belarus nu este o criză a migraţiei, ci o tentativă a regimului autoritar al lui Aleksandr Lukaşenko de a crea o criză continuă şi de a-şi destabiliza vecinii democratici, a declarat marţi, în cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentului European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.
Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone, Zbigniew Rau, se va afla, marţi, în vizită de lucru, la Bucureşti, a anunţat MAE.
Jaroslaw Kaczynski, vicepremier al Guvernului de la Varșovia și liderul de facto al Partidului Lege și Justiție (PiS) a vorbit despre criza majoră de la granița Poloniei cu Belarusul, unde mii de migranți, „împinși de la spate” de Minsk, au luat cu asalt frontiera polonă.