Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ursula von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE, măsură solicitată de mai multe ori și de fostul ambasador american Adrian Zuckerman la DefenseRomania
News
Data actualizării:
Data publicării:
Ursula von der Leyen, actuala președintă a Comisiei Europene și candidată a Partidului Popular European (PPE) la președinția acestei instituții, a declarat luni că nu exclude posibilitatea interzicerii TikTok în Uniunea Europeană dacă va fi realesă pentru un nou mandat după alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie, conform informațiilor furnizate de EFE.
Ursula von der Leyen, alături de lideri PPE, la Congresul din România. Photo source: Inquam Photos / Octav Ganea
Ursula von der Leyen, alături de lideri PPE, la Congresul din România. Photo source: Inquam Photos / Octav Ganea

"Nu este exclus", a afirmat Von der Leyen în timpul primei dezbateri înaintea alegerilor europene, răspunzând la întrebarea dacă, în cazul obținerii unui nou mandat, ar putea interzice TikTok în UE din cauza legăturilor sale cu China, similar cu ceea ce iau în considerare Statele Unite.

Comisia Europeană a fost "prima instituție din lume" care a interzis instalarea TikTok pe telefoanele corporative, cunoscând "exact pericolul TikTok", a subliniat candidata PPE.

De asemenea, a evidențiat că sub conducerea sa, executivul comunitar "a făcut mult" pentru reglementarea serviciilor astfel încât să se asigure că platformele sunt responsabile pentru conținutul pe care îl furnizează, precum și pentru a asigura o competiție echitabilă pe piețele digitale, pentru a preveni marile companii să acționeze ca gardieni ai intrărilor și pentru a asigura un acces egal la acestea.

Declarațiile Von der Leyen au fost făcute cu o săptămână înainte de întâlnirea sa la Paris cu președintele Xi Jinping în cadrul turneului european al șefului statului chinez, care va avea loc săptămâna viitoare. Este prima sa călătorie în Europa în ultimii cinci ani, în care va vizita Franța, Ungaria și Serbia.

Posibilitatea interzicerii TikTok în SUA a fost subiect de discuție și în timpul vizitei secretarului de stat american Anthony Blinken la Beijing, după ce Senatul SUA a aprobat un proiect de lege care ar obliga compania chineză ByteDance, deținătoarea TikTok, să vândă aplicația video populară sau să risce interzicerea în SUA.

În Uniunea Europeană, TikTok a suspendat recent programul de puncte al versiunii Lite, lansată în Spania și Franța, după ce Comisia Europeană a atras atenția că noua aplicație a fost lansată fără publicarea unui raport de analiză a riscurilor, conform legislației europene privind serviciile digitale.

Platforma a trimis totuși raportul executivului european pentru analiză, evitând astfel amenzile de până la 1% din cifra de afaceri globală, amenințate de Bruxelles.

 

Ambasadorul Adrian Zuckerman: Pentru TikTok, liderii României pun în pericol relația cu SUA

 

2. Fostul amb... (adrian-zuckerman_01279400.png)

Fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, în studiourile DefenseRomania

Amintim că Adrian Zuckerman, fostul ambasador al Statelor Unite în România, a semnat recent un editorial pentru DefenseRomania în care a abordat exact problema TikTok. Excelența sa, ambasadorul Zuckerman, a avertizat autoritățile din țara noastră că pun în pericol relația României cu SUA dacă nu își respectă angajamentele de securitate cibernetică.  

Redăm integral editorialul:

”Cu doar câteva zile în urmă, miercuri, 17 ianuarie, vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a afirmat că TikTok reprezintă o problemă pentru securitatea națională a României și Europei și ar trebui interzis. Aceeași recomandare fusese făcută în 2023 de către serviciile de informații românești și de către Directoratul Național pentru  Securitate Cibernetică. Ca răspuns, ambasada Chinei și reprezentanți ai companiei TikTok au cerut o întâlnire de urgență cu guvernul român.

România a eșuat în implementarea acestor recomandări de securitate națională. Pavel Popescu atribuie acest lucru lipsei de voință politică și curajului. Are dreptate, sau putem spune că este mai mult decât atât. În august 2023, guvernul român, prin Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), a aprobat participarea companiei Lenovo, o companie comunistă chineză, în procesul de construcție a infrastructurii 5G. Participarea oricărei companii comuniste chineze la infrastructura 5G fusese interzisă anterior printr-o lege adoptată în 2021 de către România și majoritatea celorlalte țări europene. CSAT a explicat acordarea unei excepții pentru Lenovo, afirmând că firma-mamă a Lenovo este înregistrată în Hong Kong, prin urmare supusă unui set separat și independent de legi, nu legilor comuniste chineze, și că nu există motive de îngrijorare. Explicația CSAT a fost ridiculizată în presă ca fiind demonstrabil falsă și ignorând grav realitatea. Adevărul este că firma Lenovo este controlată de Partidul Comunist Chinez, care are acces la toate informațiile sale. Acordul oferit Lenovo pentru 5G în România nu a fost încă retras, în ciuda promisiunilor autorităților de la București și criticilor internaționale, în special din partea celui mai apropiat aliat al României, Statele Unite.

Este de așteptat, deci, ca autoritățile comuniste din China și compania TikTok să apeleze la guvernul României pentru a bloca decizii cum sunt cele sugerate de Pavel Popescu și ANCOM. NATO și SUA consideră România și Polonia drept cei doi aliați cei mai apropiați care apără flancul estic al Europei. Guvernul român ar trebui să-și amintească acest lucru și să acționeze în consecință. România nu poate în niciun fel să pună în pericol securitatea națională a sa ori a aliaților săi, permițând vreun avantaj Chinei comuniste sau ”axei răului” pe care a construit-o această țară împreună cu Rusia și Iranul.

TikTok este o subsidiară a ByteDance. TikTok a actualizat politica sa de confidențialitate în UE în noiembrie 2022 pentru a confirma că personalul său din China are acces la datele utilizatorilor din afara Chinei, pentru a efectua „funcții importante”. Personalul de inginerie software al TikTok raportează conducerii ByteDance din China. Orice date ale ByteDance care sunt vizualizate, stocate sau care trec prin China sunt supuse legilor din China. Sistemul judiciar al Chinei se raportează și intră sub autoritatea Partidului Comunist Chinez. Legea națională de securitate din 2017, Legea națională de informații și Legea privind securitatea datelor din China obligă cetățenii să ofere datele solicitate de guvern. Această obligație acoperă și datele din alte țări făcute disponibile angajaților din China prin aplicațiile ByteDance și interacțiunea acestora cu software-ul de pe toate dispozitivele conectate.

 

Din punct de vedere al securității, acest lucru înseamnă că TikTok oferă Partidului Comunist Chinez capacitatea de a folosi ca armă platforma TikTok, prin suprimarea unor narative, amplificarea sau construirea altora, pentru a influența anumite audiențe din străinătate. TikTok este controlat de guvernul comunist chinez din punct de vedere legal, structural, de guvernanță și de conducere. Guvernul Chinei deține 1%, sau ”acțiunea de aur”, în compania  ByteDance, ceea ce asigură controlul algoritmului folosit de TikTok de către Partidul Comunist Chinez.

TikTok este supus Legii Naționale de Informații a Chinei, care impune fiecărei companii și fiecărui cetățean chinez să furnizeze orice date sau informații la cererea guvernului chinez și/sau să suporte consecințele. Indiferent cât de vehement pot nega conducerea și liderii TikTok acest lucru, nu au altă opțiune în această privință. Există un consens larg printre profesioniștii din securitatea națională a lumii libere că Partidul Comunist Chinez reprezintă cea mai mare amenințare la adresa libertății și democrației. TikTok este o armă puternică a Partidului Comunist Chinez și servește obiectivelor sale strategice.

TikTok este programat să fie folosit ca armă. Urmărește tastările utilizatorilor pentru a aduna date personale, cum ar fi informațiile despre cardurile de credit, conturile bancare și medicale, permisele de conducere, parolele și locația. De fapt, Partidul Comunist Chinez a folosit TikTok pentru a urmări jurnaliști, încercând să-i intimideze.

Nu este surprinzător faptul că TikTok nu este disponibil în China. În schimb, algoritmul său este folosit pentru educația STEM a copiilor. TikTok reprezintă un pericol pentru oricine interacționează digital cu el - prietenii, familia, colegii de la birou, toți cei din viața ta. TikTok funcționează ca o armă bacteriologică, ca un virus digital. Virusul TikTok poate infecta pe toată lumea din jurul tău. Singura vaccinare este o interdicție totală. China folosește TikTok ca un instrument de propagandă puternic pentru a semăna nemulțumire și a limita libertatea de exprimare. Încearcă numai să postezi ceva despre masacrul de la Piața Tiananmen sau despre democrația din Taiwan!

TikTok este interzis complet în India. Este interzis pe dispozitivele guvernamentale în Canada, UE, Regatul Unit, Norvegia, Noua Zeelandă și Belgia. Noile măsuri de protecție a datelor invocate de TikTok sunt iluzorii, atâta timp cât Partidul Comunist Chinez este proprietar al acțiunii de aur, iar legile din China obligă toate corporațiile chineze să împartă datele pe care le dețin cu guvernul comunist.

Statele Unite rămân cel mai bun prieten, cel mai apropiat aliat și partenerul României în calea către un viitor prosper și democratic. Liderii României susțin că recunosc pe deplin și îmbrățișează această viziune. Cu toate acestea, ei pun în pericol această relație prin satisfacerea intereselor chineze comuniste care afectează securitatea națională a ambelor țări”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Operația “Solda de grad”. Rezerviștii se mobilizează la un nivel fără precedent, însă pentru a lupta împotriva MApN pe frontul respectului față de militari 
Dronele ucrainene au început să vizeze depozitele rusești de bombe cu planare, aruncate intensiv de avioanele Su-34
Belgia va trimite mai devreme F-16 în Ucraina. Interesant este modul în care va plăti Kievul pentru aceste aeronave
România reiterează sprijinul necondiționat pentru Moldova. Luminița Odobescu: Împreună, mai puternici și în siguranță
SUA vor construi un nou avion care îl transportă pe șeful Pentagonului. Avionul ”Apocalipsei” va costa 13 miliarde de dolari
Avioanele de luptă ale Chinei au reluat provocările asupra Taiwanului, imediat după ce Blinken a părăsit Beijingul
Erdogan a discutat și cu Iohannis, dar un zâmbet din timpul întâlnirii cu Rutte pare să trădeze alegerea Turciei
”Rusiei i-ar fi mai greu fără China”. După întâlnirea cu președintele chinez, Anthony Blinken vorbește și despre încercările Chinei de a influența alegerile din SUA
Putem ajuta, spune Varșovia. Bărbații ucraineni eligibili pentru mobilizare ar putea fi returnați Kievului
Informații recente arată că Turcia se gândește să operaționalizeze sistemul antiaerian rusesc S-400
Rusia încearcă să perturbe construirea noilor linii defensive ale armatei ucrainene. Militarii ruși au început să lovească tehnica folosită pentru construcția fortificațiilor
Suedia acționează deja ca un membru senior al NATO: Un batalion mecanizat de dimensiuni reduse va fi dislocat în Letonia
NATO a exersat transferul trupelor și echipamentelor spre România, în Exercițiul Eagle Overland 24
SUA sunt pe ultima sută de metri cu programul dronelor de luptă autonome. Noile UAV-uri vor face echipă cu F-35 și F-22
Rusia a respins propunerea ONU de interzicere a amplasării armelor nucleare în spațiu
”Scutul” Republicii Moldova, construit cu bani de la UE. Estonia cumpără radare, blindate și echipament de bruiaj pentru Chișinău
Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot. Guvernul elen iese cu clarificări: Nu se pune problema de așa ceva
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
“Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Hanwha vrea să transforme România într-un hub industrial în Europa. Obuziere K9 și mașini de luptă Redback sunt propunerile
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
Armata României are undă verde pentru deminarea în Marea Neagră în misiuni comune cu Turcia și Bulgaria - MCM BLACK SEA

Ştiri Recomandate

Mașina de luptă Redback „made in Romania”? Peste 20 de companii românești au discutat despre transfer de tehnologie și producție locală
Tancuri K2 Black Panther pentru Polonia, October 19, 2022, Changwon, Coreea de Sud. Sursa foto: Korea Defense Blog
EXCLUSIV
De la obuziere K9 la tancuri K2. Ambasadorul Coreei în România: Putem livra într-un timp foarte scurt orice echipament militar
Zelenski: Avem muniție, forțele noastre au stabilizat situația în Harkov / Putin: Totul merge conform planului
R. Moldova se asigură că nu va fi ținută pe loc de partidele pro-ruse: Referendumul pentru aderarea la UE, organizat în avans
Rusia neagă că încearcă recucerirea Harkovului. Putin spune că regiunea nu intră în planurile lui, ci se dorește un "cordon sanitar" la graniță
Portiță pentru Kiev în folosirea ATACMS pe teritoriul Rusiei? Pentagonul ”crede” că armele americane trebuie folosite pe teritoriul ucrainean
Rusia nu are suficiente trupe pentru o străpungere strategică lângă Harkov, susține comandantul suprem al forțelor NATO din Europa
Ce urmează după vizita președintelui Iohannis în relațiile României cu Coreea | Interviu E.S. Rim Kap-soo, Ambasadorul Republicii Coreea la București
NATO are în vedere trimiterea de militari în Ucraina pentru antrenarea trupelor ucrainene - NYT
Tancul K-2 ’’Black Panther’’, aflat pe lista de dorinţe a Ministerului Apărării, este testat în România la poligonul din Smârdan (Foto)
Atacuri cu drone maritime și aeriene ucrainene în zona Mării Negre. Au fost vizate ținte din Crimeea și Rusia
Camera Deputaților poate readuce echilibrul în MApN. Amendamentul privind solda de grad a rezerviștilor trebuie aprobat, pentru că este în interesul țării
Putin, vizită de reasigurare în China. Ce ar putea negocia liderul de la Kremlin cu Xi Jinping
Lupta de uzură continuă: Vladimir Putin se pregătește pentru un război prelungit în Ucraina și militarizează Rusia
Armata ucraineană a lovit din nou ținte din Peninsula Crimeea. Rușii asociază atacurile cu prezența în Marea Neagră a unei drone americane de cercetare RQ-4B
Nu ne putem permite să pierdem Harkovul. Zelenski acuză statele occidentale pentru lipsa de reacţie, dar spune că are nevoie doar de două sisteme Patriot
SUA ar trebui să încurajeze loviturile asupra țintelor din Rusia - Comisia Helsinki a administrației americane
Ofensiva Rusiei în regiunea Harkov este rezultatul "cumulului de greșeli comise de Ucraina și SUA": Şase luni de pauză în furnizarea de armament şi lipsa liniilor de apărare
Forțele Aeriene ale SUA vor un ”hangar” mobil pentru mentenanța aeronavelor
U.S. Army mărșăluiește către principalul test la care ar urma să fie supus blindatul M10 Booker
Estonia sparge gheața cu o măsură istorică: Parlamentul a aprobat utilizarea pentru reconstrucția Ucrainei a activelor rusești înghețate
Primul F-35 al Poloniei va fi livrat Forțelor Aeriene în această vară. De ce ”Husarii” polonezi nu vor avea însemnele obișnuite alb-roșu
Aviația rusă folosește pe linia frontului rachete Kh-38 cu raza de doar 40 km, semn că apărarea aeriană ucraineană este slăbită
Operația lui Robert Fico a reușit. Atentatorul de 71 de ani a făcut prima declarație după arestare
Rușii anunță că au preluat controlul localității Robotîne din regiunea sudică Zaporojie, inversând contraofensiva de anul trecut a armatei ucrainene
Ucraina este cea care trebuie să decidă dacă va utiliza armele americane pentru a lovi teritoriul Rusiei. Noi nu încurajăm acest lucru - Blinken
Primele imagini după ce Forțele Armate Ucrainene au lansat un atac masiv cu rachete ATACMS asupra aerodromul militar Belbek din Crimeea (Foto/Video)
Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat (Foto/Video): Acesta se luptă să trăiască. Următoarele ore vor fi decisive
Turcia susține că noile avioane de luptă KAAN sunt "mai bune decât" avioanele americane F-35: O apreciere superficială bazată pe cel mult două teste de zbor
Putin confirmă conducerea militară a armatei ruse. Înlocuirea ministrului de resort este asociată cu creșterea cheltuielilor pentru apărare
Bulgaria își va asigura singură întreținerea avioanelor de luptă F-16 Block 70: Această soluție va duce la economii semnificative de costuri
Kievul confirmă că forţele ruse au luat cu asalt oraşul Vovchansk aflat în apropiere de Harkov: Militarii ucraineni, nemulţumiţi de liniile de apărare
pixel