Ţările baltice Estonia, Letonia şi Lituania, împreună cu România şi Polonia, au cerut UE să facă mai mult pentru a combate reinterpretările ruseşti şi distorsiunile istoriei, relatează Agerpres, citând agenția DPA care a analizat proiectul.
''Sper că peste 20 de ani, când vom privi în urmă, vom putea spune că am făcut lucrul corect'', le-a declarat Von der Leyen jurnaliştilor în timpul călătoriei de întoarcere după o vizită efectuată la Kiev.
Potrivit şefei executivului comunitar, provocarea va fi aceea de a ieşi din summitul UE din 23 şi 24 iunie cu o poziţie unificată ''ce reflectă amploarea acestei decizii istorice''.
Comisia intenţionează să publice până la finalul săptămânii viitoare o recomandare în această privinţă.
''Ucraina a realizat multe în ultimii ani, dar rămân multe lucruri de făcut. Recomandarea noastră va reflecta cu grijă acest aspect'', a adăugat preşedinta Comisiei Europene.
În urmă cu câteva zile, ministrul ucrainean al dezvoltării regionale, Oleksii Cernişov, a declarat că se aşteaptă ca, la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie, cele 27 de ţări membre ale UE să aprobe acordarea statutului de candidat pentru Ucraina dacă săptămâna viitoare Comisia Europeană va face o recomandare în acest sens.
Cernişov este unul dintre cei patru emisari speciali ai preşedintelui Zelenski care în prezent fac lobby în capitalele ţărilor UE pentru aderarea Ucrainei.
La 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ţările baltice Estonia, Letonia şi Lituania, împreună cu România şi Polonia, au cerut UE să facă mai mult pentru a combate reinterpretările ruseşti şi distorsiunile istoriei, relatează Agerpres, citând agenția DPA care a analizat proiectul.
Ambasada americană în Albania a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă ameninţare care vizează un summit organizat de opoziţia iraniană în exil la Durrës, pe 23 şi 24 iulie 2022, după cum se arată în anunțul ambasadei prin care se recomandă cetăţenilor americani să evite acest eveniment.
Parlamentul sârb a anunțat, joi, că Egiptul a "înghețat" recunoașterea independenței Kosovo ca stat suveran. Anunțul a avut loc după o întâlnire între președintele Parlamentului sârb, Ivica Dacic, și președintele egiptean, Abdel Fattah El-Sisi, aflat într-o vizită oficială în Serbia.
Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră, în cadrul unei ceremonii inedite pentru două ţări aflate în război, relatează AFP.
Potrivit unui comunicat al MApN, în cursul acestei zile în jurul orei 13.00, în poligonul Babadag, în urma activităților executate de partenerul francez - trageri cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate din dotare, a izbucnit un incendiu de vegetație.
Guvernul rus anunţă vineri pe site-ul său că a actualizat lista statelor străine care comit acte ''neprietenoase'' împotriva misiunilor diplomatice şi consulare ruseşti din străinătate, scrie Agerpres. Pe listă au fost incluse Grecia, Danemarca, Slovenia, Croaţia şi Slovacia.
Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină prin concursul "patronilor" ei occidentali se va solda cu o catastrofă pentru ea, iar încercările Chişinăului de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria nu pot să conducă decât la destabilizare, a declarat joi Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), citat de agenţia de presă rusă TASS, citată de agenția Agerpres.
Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit la Teheran pentru discuţii cu liderii iranian şi turc, prima vizită a liderului de la Kremlin în afara fostei Uniuni Sovietice de la invadarea Ucrainei de către Moscova la 24 februarie, a anunţat marţi după-amiază agenţia de presă Interfax, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.
Un avion de marfă al companiei ucrainene Meridian, de tip Antonov 12 (An-12) s-a prăbușit sâmbătă seara în jurul orei 23.00 în Grecia, în apropierea oraşului Kavalas din nord-vestul ţării. Martorii au spus că au văzut pe cer o minge de foc şi că apoi, timp de două ore au auzit zgomote de explozii.
Cancelarul german Olaf Scholz pledează pentru o "Uniunea Europeană geopolitică" mai puternică în faţa invaziei ruse a Ucrainei, relatează Agerpres, care citează DPA.
Există date care arată că un complex de supraveghere spațială din Rusia este echipat cu un nou sistem laser, numit Kalina, destinat neutralizării sistemelor optice ale sateliților străini care evoluează deasupra teritoriului rus.
Iranul are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, însă nu a decis deocamdată să facă acest pas, a declarat duminică un consilier de rang înalt al ayatollahului Ali Khamenei, liderul religios de la Teheran.
Şeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, amiralul Tony Radakin, a respins duminică speculaţiile potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin ''nu este bine'' sau ar putea fi asasinat, informează Agerpres, care citează DPA.
Toţi cei opt membri ai echipajului avionului cargo care s-a prăbuşit sâmbătă seară lângă localitatea Paleochori Kavalas, din nordul Greciei, au decedat, a relatat duminică postul public de televiziune grec ERT, citat de DPA, potrivit Agerpres.
O aeronavă ce aparţine unui operator privat străin a suferit o defecţiune, sâmbătă, în momentul aterizării pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, fără a se înregistra victime şi fără perturbarea traficului aerian, au informat reprezentanţii aeroportului, citați de agenția națională Agerpres.
S-au împlinit șase ani de la puciul eșuat împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan din data de 15 iulie 2016, soldat cu sute de morți, mii de răniți și represiuni ulterioare fără precedent din partea Ankarei.
Uniunea Europeană 's-a împuşcat în plămâni' prin sancţiunile greşit concepute împotriva Rusiei şi care, dacă vor fi continuate, riscă să distrugă economia europeană, a afirmat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Miercuri, Parlamentul algerian a aprobat proiectul de lege privind rezerva militară, care a fost propus de Ministerul Apărării. Noua lege, considerată de "natură urgentă", urmează să fie promulgată în curând de președintele Abdelmadjid Tebboune.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat, pe 15.07.2022, că trei submarine nucleare, unul Proiect 971 (clasa Schuka-B) și două Proiect 949A (clasa Antey) au revenit în Peninsula Kamchatka, după îndeplinirea unor misiuni specifice în acvatoriul Oceanului Pacific.
Pe 14.07.2022, președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat legea privind indexarea pensiilor militare cu 10%, începând cu data de 01 iunie. Documentul a fost publicat joi pe portalul oficial de informații juridice.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat joi că războiul din Ucraina ''va dura'' şi că francezii trebuie să se pregătească pentru întreruperea totală a livrărilor de gaz rusesc, de care Moscova se foloseşte ca de o ''armă de război", informează Agerpres, care citează AFP.
Ministrul Apărării Naționale a fost prezent în cadrul unui interviu, acordat în exclusivitate la DefenseRomania și DC News, unde a precizat, printre altele, că relațiile bilaterale dintre România și Franța sunt într-un punct foarte ridicat, cu ajutorul ferm al ambasadorului Franței în țara noastră, doamna Laurence Auer.
Republica Moldova este o ţară paşnică şi aşa va rămâne în continuare, însă are nevoie de echipament militar modern pentru a fi în siguranţă, a declarat miercuri seara preşedinta Maia Sandu într-o emisiune la postul public de televiziune, în care a explicat de ce este necesară înzestrarea armatei moldovene cu echipamente moderne, relatează joi media de peste Prut.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri că doreşte să revizuiască "ambiţia operaţională" a Franţei şi să adapteze în consecinţă mijloacele şi bugetul armatei franceze în perioada 2024-2030, într-un context marcat de revenirea războiului la porţile Europei, relatează Agerpres, care citează AFP.
Minsterul Apărării Naționale urmează să fie prezent în cadrul unui interviu în care va aborda teme de securitate și apărare, dar probleme cu privire la înzestrarea Armatei române.
Pe data de 19 martie 2022 un militar de la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat a fost atacat prin surprindere, în timp ce executa serviciul de pază în unitate. În urma incidentului atacatorul a reușit să sustragă un pistol mitralieră și muniție. Aproape 4 luni mai târziu arma a fost găsită ... tot de militarul român atacat.
În perioada 7 - 14 iulie, un detașament de onoare din Brigada 30 Gardă, format din 12 militari, participă la antrenamentele și la parada militară organizată la Paris cu prilejul Zilei Naționale a Franței.
Bulgaria şi România vor colabora pentru a asigura condiţiile necesare pentru navigaţia pe Dunăre, este concluzia care a reieşit marţi la finalul unei reuniuni găzduite de adjunctul ministrului bulgar al Transporturilor, Vladimir Vurbanov, la iniţiativa Comisiei Europene şi a Comisiei Dunării.
Primăria oraşului New York a lansat un scurt ghid ce conţine primele măsuri pe care locuitorii ar trebui să le ia în caz de atac nuclear, a cărui probabilitate este considerată ''foarte scăzută'' de autorităţile locale, transmite Agerpres, care citează EFE.
Iranul dispune de o "fereastră de oportunitate" de numai "câteva săptămâni" pentru a ajunge la un acord cu privire la programul său nuclear, a declarat marţi şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, care a considerat situaţia actuală "intolerabilă", scrie AFP.
Statele Unite susțin apelurile Ucrainei pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporijie, după ce confruntările între forțele ruse și ucrainene s-au intensificat, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Potrivit news.usni.org, portavionul american George H.W. Bush (CVN-77) a plecat, pe 10.08.2022, din Baza Navală Norfolk, urmând să execute primul marș de lungă durată în zona de responsabilitate a Flotei a VI-a .
Departamentul Apărării al SUA a dezvăluit că Washingtonul a trimis rachete antiradar în Ucraina pentru a viza sistemele radar rusești, ca parte a eforturilor sale de a îmbunătăți capacitățile militare ale Ucrainei.
De la începutul agresiunii militare ruse în Ucraina, mulţi analişti militari s-au întrebat des cum ''a doua cea mai mare armată a lumii'' se află într-o stare atât de precară, ţinând cont de zecile de militare anunţate de ministerul rus al apărării ca investiţie pentru programe de înzestrare. Răspunsul a venit destul de repede: starea precară în care se află acum armata rusă se datorează faptelor de corupţiei ale superiorilor din ministerul rus al apărării şi din conducerea complexului militar industrial.
Compania militară privată rusă, cunoscută sub numele de "PMC" "Wagner Group", se află pe lista lungă a instrumentelor pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi atinge scopurile, atât în Ucraina, cât şi în alte state. Pentru a-și masca acţiunile, care de multe ori seamănă cu cele ale unor grupări teroriste, această organizaţie se ascunde sub masca unei ''companii militare private'', care nu are însă nimic de-a face cu modul în care este înțeles acest termen în lumea civilizată.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este improbabil ca Vladimir Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina, relatează DPA.
Aviația militară a Bulgariei se confruntă cu probleme cât se poate de serioase, fapt admis chiar de ministrul Apărării de la Sofia care a anunțat că vecinii noștri de la sud de Dunăre negociază preluarea unor avioane în leasing pentru a îndeplini misiunile de poliție aeriană.
Fostul șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse din perioada 2004-2008, general de armată Yuri Baluyevsky, apreciază că dronele comerciale simple de tip quadrocopter de producție chinezească au făcut o adevărată revoluție în întrebuințarea artileriei tradiționale.
Primele imagini din satelit ale bazei aeriene ruse Novofedorivka din Crimeea după explozii au fost publicate în mediul online de @OSINTua (specialist OSINT) și preluate de presa ucraineană.
Rusia a atacat zeci de ţinte militare şi civile în încercarea de a-şi stabili controlul deplin asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, cu 120 de rachete care au lovit zona din jurul oraşului Nikopol (sud) în cursul nopţii, au declarat responsabili ucraineni, citaţi de Reuters și Agerpres.
Marea Britanie şi Danemarca îşi vor suplimenta ajutorul militar şi financiar furnizat Ucrainei, au anunţat cele două ţări occidentale, ai căror reprezentanţi s-au întâlnit joi la Copenhaga cu ministrul apărării ucrainean pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru ţara est-europeană invadată de Rusia în 24 februarie, transmite Reuters.
Ucraina cere de mai mult timp statelor aliate avioane de luptă, nu doar sovietice Su-25 sau MiG-29, dar și avioane moderne de generația a IV-a, cu precădere F-16 Fighting Falcon sau F-15. Forțele armate ucrainene insistă că au nevoie de aceste aeronave pentru contraofensivă și eliberarea teritoriilor ocupate de forțele ruse.
În aceste zile pe rețele de socializare au apărut mai multe materiale video cu o coloană de sisteme HIMARS ale Armatei române pe șoselele din România. MApN a anunțat azi că la începutul lunii au avut loc activități de instruire cu aceste sisteme.
Criza din Kosovo e departe de a se termine, ea fiind amânată. Kosovo a anunțat că nu va renunța la procedura de reînmatriculare a autovehiculelor şi de, ceea ce Belgradul numește „schimbare a documentelor personale a cetățenilor din nord”, decizie care a fost amânată pentru 1 septembrie și care a stârnit un val de violențe din partea sârbilor kosovari. De partea cealaltă Serbia acuză Priștina că urmărește să genereze un război, însă kosovarii explică că legea vine cu multe beneficii iar în jurul ei au fost generate numeroase fake news-uri.
Iranul a respins miercuri ca neîntemeiată acuzaţia Statelor Unite la adresa unui iranian pentru un complot ce ar fi vizat uciderea lui John Bolton, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, transmite Agerpres, care citează Reuters.
În poligonul Centrului de instruire al Forțelor Terestre Poloneze din Poznań, Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al apărării, a luat parte la prima sesiune de pregătire a soldaților polonezi care urmează să opereze primele tancuri Abrams.
Este vital să terminăm faza activă a războiului cu Rusia înainte de venirea iernii, întrucât persistă riscurile de atac din partea agresorului rus asupra infrastructurii de alimentare cu energie şi agent termic în Ucraina, a declarat miercuri seara şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, potrivit Agerpres, care citează Interfax-Ukraina şi DPA.
Rusia se confruntă cu provocări tot mai mari în a menţine controlul asupra zonelor ocupate din sud-estul Ucrainei, asta după ce activitatea forțele de gherilă loiale Kievului şi-au intensificat activitatea şi ucid tot mai multe persoane care se declară susţinătoare ale demersurilor Moscovei - organizarea de referendumuri în regiunile ocupate.
Fostul preşedinte al Afganistanului, Ashraf Ghani, a rupt tăcerea la aproximativ un an după căderea guvernului său, într-un interviu în care a învinuit SUA, pe politicienii afgani şi alţii pentru preluarea puterii de către talibani, transmite Agerpres, care citează DPA.
Comandamentul pentru apărarea aerocosmică a Americii de Nord (NORAD) a anunțat că, în perioada 08-10.08.2022, sistemul comun de apărare antiaeriană al SUA și Canadei a identificat două avioane de cercetare rusești în apropiere de Alaska.
Danemarca va trimite instructori militari în Marea Britanie pentru a antrena soldaţi ucraineni şi, de asemenea, are în vedere să pregătească ofiţeri ucraineni în Danemarca, a anunţat ministrul apărării danez Morten Bodskov într-un interviu publicat miercuri de cotidianul Jyllands-Posten, transmite Reuters.
Un oficial guvernamental ucrainean a declarat miercuri pentru The Washington Post că atacul asupra bazei aeriene ruse din Novofedorivka, Peninsula Crimeea, a fost opera Forţelor pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene.
Elicopterul, un model Mi-8, a intrat fără permisiune în spaţiul aerian al Estoniei în seara zilei de 9 august, au anunţat forţele armate estoniene. Ministerul de Externe de la Tallinn l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în legătură cu acest incident şi i-a prezentat o notă de protest.
Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu transportoare blindate de tip Piranha V pe străzile din București, imagini care la o primă analiză relevă un fapt interensat: Se pare că sunt gata noile variante de Piranha V ce urmează să fie livrate Armatei României.
La inițiativa Ministerului Economiei, în ședința de Guvern din data de 03 august 2022, a fost aprobat prin hotărâre de guvern Planul de restructurare operațională a Societății ROMAERO S.A. pentru perioada 2022-2031.
Rusia a creat 'aproape sigur' o nouă formaţiune majoră de forţe terestre pentru a veni în sprijinul efectivelor deja implicate în campania sa militară în Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.
China şi-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan după ce va lua insula înapoi, arată un document oficial publicat miercuri, citat de Reuters, care semnalează totodată decizia preşedintelui Xi Jinping de a acorda mai puţină autonomie decât a sugerat anterior.
Producătorul vedetelor de patrulare rusești din clasa Raptor (Proiect 03160), Șantierul Naval Pella din Sankt Petersburg, a anunțat că ambarcațiunile de acest tip vor fi modernizate, ținând cont de întrebuințarea lor în cadrul operațiilor militare din Ucraina.
Un grup de experți a efectuat un posibil scenariu bazat pe calcule ce țin inclusiv de factorul meteorologic, în cazul unei catastrofe nucleare la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Noaptea trecută (9 - 10 august), armata rusă a bombardat raionul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, despărțit doar de Nipru de forțele ruse.
Ca urmare a vizitei efectuate în Taiwan de Nancy Pelosi, speakerul Camerei Reprezentanților și al treilea om în statul american, China a demarat exerciții militare de amploare în jurul insulei pe care o revendică.
Turcia încă mai are speranțe că va achiziționa din SUA cele 40 de aeronave de luptă F-16 ” Fighting Falcon”.