Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Viktor Orban: Austria este un partener al Ungariei şi al ţărilor din Grupul de la Visegrad
17 ian, 16:16
Austria este un partener firesc al Ungariei şi al Grupului de la Visegrad (V4), aceste ţări pot coopera în multe domenii, a declarat, joi, prim-ministrul Viktor Orban, la summitul liderilor Grupului V4 şi Austria. Premierii ţărilor din Grupul de la Visegrad (Republica Cehă, Polonia, Ungaria şi Slovacia) s-au consultat cu cancelarul austriac şi au susţinut o conferinţă de presă comună.

Viktor Orban a subliniat că, pentru Europa Centrală, Austria a rămas un important investitor, o piaţă şi un partener commercial; totodată Austria va continua să fie şi în viitor un partener de securitate important, deoarece în privinţa migraţiei "suntem în aceeaşi oală", potrivit Hirado.hu.

,,Dacă migranţii penetrează în Austria dinspre Ungaria, ori rămân acolo, ori se deplasează mai departe în Germania, din acest motiv este şi în interesul Austriei ca poliţia de frontieră ungară să fie de succes'', a explicat premierul ungar.

Potrivit prim-ministrului, principalul rezultat al întâlnirii de astăzi este identificarea domeniilor de cooperare cum ar fi: migraţia, securitatea, protecţia frontierelor, competitivitatea, lupta împotriva schimbărilor climatice şi extinderea UE. În acelaşi timp, au fost identificate şi domeniile de "non-cooperare", cum ar fi energia nucleară, a adăugat acesta.

 

Grupul de la Visegrad nu doreşte să se izoleze de restul lumii

 

Politicianul a menţionat că această întâlnire a fost deosebit de importantă pentru Grupul de la Visegrad, deoarece a semnalat lumii că nu ţările membre doresc să se izoleze, ci să caute posibilităţile de cooperare cu celelalte ţări europene.

Viktor Orban a vorbit şi despre sugestia sa adresată premierului ceh Andrej Babis, liderul grupului V4, ca, în cazul în care se va organiza o conferinţă cu privire la viitorul Europei, să fie invitate şi ţările din Balcanii de Vest care tind spre UE, pentru că problema viitorului Europei le afectează şi pe ele.

Întrebat despre problema fondurilor de coeziune privitoare la protejarea climei, de a nu fi reduse, premierul a declarat că ţările V4 au opinie comună în această privinţă, dar vor vedea ce se va întâmpla pe parcursul negocierilor. Dacă ne dorim mai multă Europă, avem nevoie de mai mulţi bani, dar nu în detrimentul programelor vechi, a precizat Viktor Orbán.

Ştiri Recomandate

Spitalul mobil de la Ana Aslan e operațional. Ciucă: Un efort asumat de militarii Armatei române
Coronavirus. Marinarii de pe două submarine ale Flotei Nordului din Rusia au fost plasați în carantină
Sute de militari au participat la acțiuni în toată țara, în ultimele 24 de ore
Imnul României a răsunat din megafoanele Poliției pe străzile țării, în semn de solidaritate cu românii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)
Avioane F-16 turcești au bombardat nordul Irakului
Klaus Iohannis, în vizită la spitalul militar ridicat de Armată la Ana Aslan: 'Suntem pregătiți'
Israelul a bombardat ținte Hamas din Fâșia Gaza
Zeci de membri ai grupării teroriste Boko Haram au fost uciși într-o ofensivă a forțelor nigeriene