Voluntari ucraineni luptă să conștientizeze societatea chineză asupra situației din Ucraina
Aproximativ 300 de traducători ucraineni voluntari, dintre care unii se află și în străinătate, transmit în chineză evenimentele cheie din agresiunea Rusiei asupra țării lor, aflându-se “în prima linie” a unui război informațional dificil, dus cu tendințele pro-ruse generalizate în China, cu trolii ruși și cu cenzura chineză.
Principalele platforme folosite de voluntari sunt site-ul „Ukraine News”, o ediție în chineză a agenției de știri de stat Ukrinform, aplicația de mesagerie WeChat și canalul YouTube. Acestea sunt destinate informării unui public chinez alimentat cu un număr limitat de știri, în general pro-ruse, despre invazia Ucrainei.
„Ne canalizăm toată energia, anxietatea și durerea pentru a face ceva”, a declarat pentru AFP Lidia Jgyr, o ecologistă în vârstă de 29 de ani din Cerkași.
Invazia sângeroasă a Ucrainei de către Rusia, aflată acum în a cincea săptămână, a ucis mii de oameni, a forțat 10 milioane de persoane să își părăsească locuințele, iar peste 3,9 milioane au emigrat, potrivit datelor ONU.
Încercările UE și SUA de a izola Moscova nu au reușit până acum să convingă conducerea de la Beijing, care continuă să ofere sprijin diplomatic și de imagine Rusiei. În compensare, voluntarii ucraineni luptă pentru a schimba percepția opiniei publice chineze.
„Majoritatea oamenilor de pe rețelele sociale chineze susțin Rusia”, declara Lidia. „Dar, de asemenea, cred că majoritatea oamenilor nu au acces la informații obiective”.
Pe canalul creat pe aplicația WeChat, pentru a posta videoclipuri cu subtitrări în chineză, multe postări sunt blocate de cenzori, chiar și în condițiile în care voluntarii evită să posteze conținut grafic. Aplicațiile utilizate în principal de diaspora ucraineană sunt inaccesibile în China.
„Uriașul dezavantaj pentru noi este că in China nu există știri oficiale din Ucraina”, a adăugat aceasta, precizând că, în același timp, presa rusă de stat are mai mulți reporteri în China.
Multe instituții media chineze au promovat informațiile false rusești privind biolaboratoarele finanțate de SUA din Ucraina și au dat vina pe NATO pentru situația din Ucraina. În egală măsură, vocile pro-Rusia domină mediul extrem de controlat al rețelelor sociale din China.
Valeriia Litovka, o tânără care lucrează în domeniul tehnologiei din Beijing, spune că este foarte greu să împărtășești informații veridice despre războiul din Ucraina. „Totuși luptăm pentru libertate, pentru știri, pentru adevăr.”
În timp ce multe postări și petiții virale pro-Ucraina au fost cenzurate în China, mai rămân câteva mijloace de sprijin - inclusiv cele două conturi Weibo operate de Ambasada Ucrainei din China. Utilizatorii Weibo pro-ucraineni au tradus știrile despre război în chineză și au combătut propaganda rusă, unele postări atrăgând sute de aprecieri.
Voluntarii ucraineni remarca în final că au existat totuși mici semne ale unei schimbări în media de stat chineză, unele știri recente recunoscând victimele civile cauzate de invadatorii ruși. Tinerii spun, de asemenea, că mass-media de stat chineză a citat din traducerile lor cu datele ucrainene despre pierderile militare ruse.
Un volum imens de materiale încă mai are nevoie de traducere, iar voluntarii sunt hotărâți să-și extindă treptat acoperirea.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News