Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Washingtonul se angajează să menţină "superioritatea militară" a Israelului
23 oct 2020 / 08:29
Statele Unite s-au angajat joi în scris să menţină "superioritatea militară" a Israelului asupra celorlalte ţări din regiune, în contextul în care statul evreu se îngrijorează de o posibilă vânzare către Emiratele Arabe Unite (EAU) a unor avioane de vânătoare F-35, notează AFP.

Secretarul american al apărării, Mark Esper, şi omologul său israelian, Benny Gantz, au semnat un document comun la finalul unor discuţii la Washington, potrivit fotografiilor oficiale publicate de Pentagon.

Departamentul american al Apărării a rămas foarte discret în legătură cu conţinutul acestui document, dar Benny Gantz a indicat într-un mesaj pe Twitter că declaraţia comună "confirmă angajamentul strategic al Statelor Unite faţă de superioritatea militară calitativă a statului evreu în anii care vor urma". El nu a oferit mai multe detalii, dar, potrivit presei israeliene, angajamentul american se întinde pe o perioadă de patru ani, până la finalul unui ipotetic al doilea mandat al preşedintelui Donald Trump.

"Este important pentru mine să reafirmăm încă o dată relaţia specială dintre ţările noastre", a declarat Mark Esper. "Suntem hotărâţi să menţinem superioritatea militară calitativă a Israelului în cursul vânzărilor de armament şi să reafirmăm angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului, care durează de mult timp, este garantată şi de neclintit", a adăugat el, transmite Agerpres.

Israelul se opune vânzării avioanelor F-35 altor ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordania şi Egipt (cu care a semnat acorduri de pace), pentru că doreşte să îşi păstreze superioritatea tehnologică.

Donald Trump a afirmat însă că nu este "nicio problemă" să vândă avioane de vânătoare F-35 de ultimă generaţie Emiratelor Arabe Unite, după semnarea luna trecută a unor acorduri istorice de normalizare a relaţiilor dintre Israel, pe de o parte, şi EAU şi Bahrain, pe de alta.

Temându-se că, în cazul unei victorii a democratului Joe Biden la prezidenţialele din noiembrie, Donald Trump va semna un acord cu EAU înainte de finalul mandatului său în ianuarie, doi senatori democraţi au depus un proiect de lege încadrând vânzarea avioanelor F-35 în străinătate. Textul prevede că preşedintele Statelor Unite, oricine ar fi el, nu va putea vinde aceste avioane de ultimă generaţie decât dacă poate "certifica Congresului că tehnologia aeronautică a Statelor Unite şi securitatea Israelului sunt pe deplin protejate". 

Citește și: Avioane F-35 pentru Emiratele Arabe Unite, fără tehnologie stealth ?

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro