Xi Jinping obţine al treilea mandat de preşedinte al țării, o premieră în istoria Chinei
Xi Jinping a obţinut vineri un istoric al treilea mandat de preşedinte al Chinei, după votul oficial al parlamentului, punctul culminant al unei ascensiuni care l-a văzut devenind cel mai puternic lider al ţării după mai multe generaţii, comentează AFP și Agerpres.
Liderul chinez Xi Jinping și-a asigurat în unanimitate un al treilea mandat prezidențial de cinci ani. Cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong este pe cale să rămână la putere pe viață.
Reînnoirea mandatului de preşedinte al Chinei vine ca o completare a ”triadei” de funcții deținute de XI, liderul de 69 de ani obţinând deja în octombrie o prelungire cu cinci ani în fruntea Partidului Comunist Chinez şi a comisiei militare, cele mai importante două funcţii de putere.
Președinția Chinei este în mare parte ceremonială, poziția principală de putere a lui Xi fiind prelungită în octombrie anul trecut, când a fost reconfirmat pentru încă cinci ani în funcția de secretar general al comitetului central al Partidului Comunist.
Unic candidat, a fost reales în funcţie pentru ca şef al statului pentru încă 5 ani.
Rezultatul votului celor aproape 3.000 de deputaţi, anunţat cu puţin timp înainte de orele 11.00 (03.00 GMT), este fără apel: 2.952 voturi pentru, zero împotrivă, zero abţineri.
Parlamentul din China fiind, în practică, înfeudat Partidului Comunist (PCC) la putere, rezultatul votului era practic știut dinainte.
Ultimele luni au fost, însă, complicate pentru Xi Jinping, cu mari manifestaţii la sfârşitul lui noiembrie împotriva politicii sale "zero Covid" şi un val major de decese care a urmat abandonării acestei strategii sanitare în decembrie.
Subiectele sensibile au fost evitate cu grijă în timpul actualei sesiuni anuale a parlamentului, eveniment atent orchestrat, în cursul căruia Li Qiang, un aliat al lui Xi, ar urma să devină noul prim-ministru, înlocuindu-l pe Li Keqiang în poziția nr. 2 a Chinei, scrie și Reuters.
„În al treilea mandat, Xi va trebui să se concentreze pe relansarea economică”, a declarat Willy Lam, expert la Jamestown Foundation, un think tank american. „Dar dacă va continua cu ceea ce a făcut - un control mai strâns al partidului și al statului asupra sectorului privat și confruntarea cu Occidentul, perspectivele sale de succes nu vor fi încurajatoare”.
Xi a pregătit terenul pentru un alt mandat atunci când a eliminat, în 2018, limitele mandatului prezidențial și a devenit cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong, care a fondat Republica Populară.
Parlamentul l-a ales vineri și pe Zhao Leji, în vârstă de 66 de ani, ca noul președinte al parlamentului și pe Han Zheng, în vârstă de 68 de ani, ca noul vicepreședinte. Ambii bărbați erau din echipa anterioară a liderilor de partid a lui Xi din Comitetul permanent al Biroului Politic.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News