Yahalom, unitatea specială a Israelului care luptă în tunelurile din Gaza. David Maxim: Le aruncăm în aer, avem tehnică specială sau pompăm apa direct din mare
După masacrul imposibil de descris în cuvinte din 7 octombrie 2023, forțele de apărare israeliene (IDF) luptă intens, de peste două luni, în interorul Fâșiei Gaza. Salvarea ostaticilor, distrugerea completă, politică și militară a Hamas, cât și a uriașei infrastructuri militare din Gaza, sunt obiectivele IDF.
Unitatea specială israeliană Yahalom (forțe pentru operații speciale). Foto: IDF
Însă în Gaza IDF se confruntă nu doar cu un război de gherilă urbană, dar și cu o vastă rețea de tuneluri. Sub Gaza se află, la propriu, un alt oraș.
Până în prezent peste 400 de soldați israelieni au murit în Fâșia Gaza. Pentru a înțelege dimensiunea luptelor, în comparație, la ultimele intrări în Gaza, cifrele arătau astfel: În 2008, după o intervenție de 22 de zile, 13 soldați au fost uciși. În 2014, în timpul campaniei din iulie - august 2014, 67 de soldați israelieni au murit.
De data aceasta nu mai e vorba de o campanie de tip raid. Israelul se află în Fâșie pentru a distruge complet Hamas ca urmare a masacrelor fără precedent după Holocaust care au avut loc pe 7 octombrie.
Cum arată lupta în tunelurile din Gaza. O unitate specială israeliană denumită Yahalom e specializată în lupta în tuneluri. Tehnică specială, roboți, UAV-uri și pomparea apei direct din Mediterană în tunelurile Hamas
Tunel al teroriștilor Hamas identificat într-o școală de către IDF. Imagini din Fâșia Gaza. Foto: IDF
Pe lângă faptul că toți soldații IDF sunt antrenați în oeprațiuni de luptă urbană, Israelul dispune de o unitate specială antrenată în lupta în tuneluri.
Despre acest lucru a vorbit David Maxim, fost operator al FOS israelian, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania în podcastul Obiectiv EuroAtlantic. Fostul luptător al forțelor speciale israeliene a precizat câteva detalii interesante despre cum arată lupta în tuneluri și cum s-a pregătit IDF pentru acest lucru.
„Tunelurile din Gaza sunt o metodă pe care o cunoaștem de când eram eu mic. Nu e nimic nou în asta, doar că acum au ajuns să ia amploare, să fie mult mai vizibile și se vorbește mai mult de ele. Dar existau dintotdeauna. Israelul a dezvoltat în cursul timpului metode de a contracara aceste tuneluri. Tunelurile intră în primul rând sub incidența unităților de geniu; Există o unitate specială care se numește Yahalom, care se traduce în „Diamant”.
Iar cei din Yahalom (forțe pentru operații speciale) sunt specializați în lupta în tuneluri. Această luptă înseamnă fie să cobori să lupți în ele, fie să le distrugi. Dar și ca să le distrugi trebuie să știi cum, pentru că acolo e nevoie de un calcul matematic inclusiv la nivel de explozibil. Yahalom, și nu doar ei, dispun inclusiv de roboți care intră în tuneluri, mașini speciale care o fac, drone, etc. Orice om care s-a lovit vreodată de tehnica militară știe că lupta de tranșee e cea mai teribilă luptă. În Gaza, imaginați-vă că lupta din tranșee se duce subteran. E mult mai rău.
Dar există această tehnică de care v-am vorbit care intră în tuneluri și care dezvăluie dacă merită măcar să intre soldații. De cele mai multe ori nu merită. (...) Pentru a închide tunelurile sau pentru a le distruge există mai multe metode. Depinde desigur de adâncime. Unele sunt la o adâncime de 2 metri, unde un escavator își face treaba. Altele sunt mai adânci, le poți arunca în aer ori unele sunt inundate. Metoda inundatului se folosește și azi. Am văzut instalații care pompează apă din mare în tuneluri. Ideea de a pompa apă în tuneluri aparține egiptenilor. Tunelurile nu sunt făcute doar pentru a lupta în ele, ci și pentru contrabandă. Iar baza contrabandei era din Egipt, pe sub Rafah, în zona de sud, până în Gaza. Era o economie paralelă, iar la capătul Gaza era taxată de Hamas”, a precizat David Maxim pentru DefenseRomania.
Urmărește integral ediția Obiectiv EuroAtlantic în care David Maxim, fost luptător al forțelor speciale israeliene, analizează intervenția IDF în Gaza
Amintim că după masacrul fără precedent din 7 octombrie 2023, 243 de ostatici au fost captivi în mâinile Hamas peste 50 de zile. Dintre cei 105 de civili eliberați, copii și femei, mulți au povestit despre condițiile inumane în care au fost ținuți prizonieri.
Fără lumină, fără alimente, fără apă și medicamente. Informații cu mare impact emoțional despre abuzurile și torturile la care au fost supuși în captivitate. Hamas a refuzat să continue să elibereze restul de 137 de cetățeni israelieni pe care îi ține în captivitate deși statul Israel, cu scopul clar de a-și recupera oamenii, a respectat toate condițiile cerute de gruparea teroristă.
Pe 7 octombrie au murit peste 1.200 de israelieni, peste 900 de civili, femei, copii, bătrâni, masacrați și împușcați de comandouri Hamas, după ce peste 3.000 de teroriști înarmați până în dinți s-au infiltrat în teritoriile israeliene, într-o acțiune fără precedent.
7 octombrie a fost fără precedent după Holocaust.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News