Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zaharova cere britanicilor să „bată la ușă” când mai vor să „intre inofensiv” în apele ruse. Moscova mută conflictul și în zona diplomată
24 iun, 19:31
Rusia a denunţat 'ferm' joi pe lângă ambasadoarea Regatului Unit la Moscova 'acţiunile periculoase' ale unei nave britanice în largul Crimeii şi care - potrivit Moscovei - a făcut obiectul unor tiruri de avertisment pe motiv că intrase în apele teritoriale ruse, relatează agenția Agerpres, potrivit AFP. Totodată, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, a lansat un atac în stilul caracteristic, în pofida faptului că Londra a negat vehement acuzele părții ruse care dezinformează cu privire la cele petrecute.
Distrugătorul HMS Defender, sursă foto: Royal Navy

Iar Federația Rusă nu doar că alimentează tensiunile, dar le mută în zona diplomației. Deborah Bronnert, ambasadoarea Marii Britanii în Rusia, a fost convocată joi la Ministerul rus de Externe, a indicat diplomaţia rusă într-un comunicat, condamnând în termeni vehemenţi 'acţiunile periculoase şi provocatoare ale navei britanice' HMS Defender din ajun.

Rusia afirmă că a tras focuri de avertisment în direcţia HMS Defender în Marea Neagră în largul Crimeii, pe care o consideră ca aparţinându-i de la anexarea peninsulei în 2014. Incidentul a fost dezminţit cu toate acestea de Londra.

'În cazul în care astfel de provocări se vor repeta, întreaga responsabilitate pentru eventualele consecinţe va reveni în totalitate părţii britanice', menţionează într-un comunicat MAE rus.

Potrivit Moscovei, distrugătorul britanic a ignorat avertismentele ruse şi de aceea a fost supus unor 'focuri de avertizare'. Un avion Su-24M a efectuat în special un 'bombardament preventiv de-a lungul rutei' navei.

'Nu s-a tras niciun foc avertizare spre HMS Defender' şi 'afirmaţia potrivit căreia au fost lansate bombe de-a lungul rutei sale' este falsă, a reacţionat Ministerul britanic al Apărării. Londra afirmă că nava efectua o 'traversare inofensivă în apele teritoriale ucrainene'.

Zaharova a lăsat diplomația la o parte. Din nou

 

Iritată de aceste dezminţiri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacţionat miercuri seara pe o reţea de social media:' Londra şi-a pierdut manierele. Aş dori să-i sfătuiesc pe partenerii britanici: data viitoare când vreţi "să intraţi inofensiv" (în apele noastre teritoriale), nu uitaţi să bateţi la uşă!', potrivit mai multor media ruse, între care şi agenţia oficială de presă TASS.

Acest incident intervine cu câteva zile înainte de manevrele militare Sea Breeze 2021, preconizate să aibă loc între 28 iunie şi 10 iulie în Marea Neagră. La aceste exerciţii participă SUA, alte ţări NATO, precum şi Ucraina, ceea ce Moscova nu agreează.

De altfel, Rusia a cerut miercuri SUA şi aliaţilor lor, prin intermediul unei declaraţii a ambasadei sale la Washington, să renunţe la exerciţiile Sea Breeze în Marea Neagră, conform agenţiei de presă RIA Novosti.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Grecia şi Franţa îşi vor consolida cooperarea strategică |Parisul oferă Atenei trei fregate Belharra şi trei corvete din clasa Gowind
Primele două avioane de luptă F / A-18E Super Hornet, în configurația Block III, au ajuns la Marina SUA
Retragerea trupelor americane din Afganistan | Principalii responsabili militari ai administraţiei Biden, audiaţi în Congres
Tensiunile în creștere dintre Maroc și Algeria prevestesc un conflict militar în Magreb
Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă, potrivit armatei sud-coreene. Reacţia SUA: Această lansare reprezintă o ameninţare
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Ar trebui România să nu recunoască alegerile din Rusia? Moscova creează minorități și susține tensiunile etnice în România
Irakul va cumpăra 12 avioane JF-17 Thunder din Pakistan
Trupele de Desant Aerian ale Rusiei au început desfășurarea de exerciții majore în Crimeea
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro