Zelenski a anunțat trecerea armatei ucrainene în defensivă: După modelul Surovikin, vor fi construite noi fortificații de-a lungul întregii linii a frontului
Portalul rusesc topwar.ru a informat că, în cadrul unui mesaj transmis în seara zilei de 30.11.2023, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat trecerea Forțelor Armate ucrainene în defensivă. Potrivit precizărilor acestuia, o decizie în acest sens a fost luată deja, urmând să înceapă construirea de noi fortificații pe toată linia frontului.
La Kiev s-a hotărât construcția unei noi linii de apărare, urmând exemplul liniei Surovikin realizată de armata rusă. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a promovat o astfel de decizie, cu toate că Biroul președintelui a fost categoric împotriva acesteia, considerând că acest lucru ar însemna o recunoaștere de facto a eșecului strategiei ofensive a lui Zelenski pentru a dobândi accesul la granițele din 1991.
“A avut loc o ședință în care s-a discutat despre construirea fortificațiilor pe principalele linii defensive. Acestea sunt direcțiile Avdiivka, Mariinka, Kupyansk-Lîman, precum și regiunile de graniță care se învecinează cu Rusia și Belarus. Amenajarea corectă a liniilor de apărare ar trebui să devină o problemă prioritară, inclusiv în zonele din prima linie”, a spus Zelenski în mesajul său.
În mod preliminar, a fost planificată construirea a trei linii defensive. Pentru coordonarea acțiunilor, în cadrul Ministerului Apărării al Ucrainei va fi creat un grup special, care va fi condus de ministrul apărării, Rustem Umerov, și de șeful Ministerului Dezvoltării Digitale, Mihail Fedorov. Aceștia vor organiza un sediu operațional, care va monitoriza interacțiunea dintre autoritățile locale și armată. Principalele eforturi pentru construirea noilor linii de apărare ar trebui să fie făcute de autoritățile acelor regiuni pe teritoriile cărora vor fi create noile structuri de apărare.
În general, prima linie de apărare va fi construită de armată și se va desfășura pe linia existentă a frontului. Restul construcțiilor vor fi coordonate de Agenția de stat pentru reconstrucție și dezvoltare din Ucraina, prin atragerea de contractori privați. Noul sediu operațional va coordona și alocarea fondurilor necesare pentru realizarea noilor fortificații.
Comentariul autorului: În urma declarațiilor făcute de președintele Ucrainei, 30 noiembrie poate fi considerată data oficială de încheiere a contraofensivei armatei ucrainene. Astfel, aceasta a fost începută pe 04 iunie și a durat apoape șase luni.
Forțele Armate ale Ucrainei nu au reușit să-și atingă obiectivele propuse, care prevedeau inițial străpungerea liniilor de apărare rusești până la Marea Azov și trecerea ulterioară la eliberarea teritoriilor ocupate de partea rusă, inclusiv a Peninsulei Crimeea.
Acțiunile principale s-au desfășurat în Regiunea Zaporijie, în special în zonele localităților Rabotino și Verbove, unde trupele ucrainene au obținut o serie de succese inițiale, după care militarii ruși au început să recucerească punctele pierdute. În prezent, singurele operațiuni ofensive se mai desfășoară pe malul stâng al Niprului, în zona localității Krynky, unde armata ucraineană a reușit să stabilească un cap de pod, după traversarea râului.
Partea ucraineană a acuzat Occidentul pentru eșecul contraofensivei. Oficialii de la Kiev consideră că sprijinul din partea acestuia a fost insuficient și a venit prea târziu. Evident că nu trebuie subestimate nici evoluțiile din Rusia, care, în pofida sanțiunilor occidentale, a reușit să susțină frontul și să aloce resursele necesare. De asemenea, Complexul Militar Industrial din Rusia lucrează la capacitate maximă, livrând trupelor tehnică militară modernizată, în baza experiențelor obținute în timpul confruntărilor din Ucraina.
Eșecul contraofensivei armatei ucrainene a fost influențat și de reducerea sprijinului financiar și tehnic din partea SUA și a statelor occidentale, care a fost determinată, în special, de noul conflict care a izbucnit în Orientul Mijlociu.
Concomitent cu trecerea armatei ucrainene în defensivă, se poate aprecia că militarii ruși vor relua acțiunile ofensive pe toată linia frontului. În cea mai mare parte, acest lucru s-a produs în mod natural, pe fondul unor succese, deocamdată minore, înregistrate de trupele ruse.
Probabil că, pe timpul iernii, intensitatea luptelor va scădea, astfel încât armata rusă nu va putea să avanseze în mod decisiv în interiorul teritoriului Ucrainei. Însă, există indicii potrivit cărora partea rusă acumulează resurse și recrutează personal pentru declanșarea unor acțiuni de amploare în primăvară.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News